Berlyno sienos griūties jubiliejus: ką galima nuveikti?

Jei pagalvoję apie Berlyną iškart prisimenate tik nykius stereotipus, jums būtina aplankyti šį miestą. Tik taip pamatysite, kad Vokietijos sostinė gali pasiūlyti daug daugiau nei garsiąsias dešreles ar šnicelius.

Vokietijoje minimas Berlyno sienos griūties jubiliejus.<br>"Scanpix" nuotr.
Vokietijoje minimas Berlyno sienos griūties jubiliejus.<br>"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Nov 7, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:33 AM

Ką veikti čia ras istorijos mylėtojai, meno entuziastai, jaunos šeimos ir naktinėms linksmybėms nusiteikusi jaunuolių kompanija.

Berlyne yra įsikūrę itin daug muziejų – nuo Vokietijos istorijos muziejaus iki lūpų dažų ar dešrelių muziejų.

Rafaelio, Jano van Eiko, Rembranto ir kitų garsių tapytojų darbus rasite galerijoje „Gemaldegalerie“. XX amžiaus ryškiausių menininkų darbai eksponuojami „Neue Nationalgalerie“.

Jei žavitės istorija, apsilankykite Vokietijos istorijos muziejuje („Deutsches Historisches Museum“) ir Žydų muziejuje („Judisches Museum“).

Naujienų portalas lrytas.lt keliautojams pataria, ką dar rudenį galima nuveikti Berlyne.

Pasiduokite nostalgijai

Keliaudami į Berlyną nepamirškite vairuotojo pažymėjimo. Vienas geriausių būdų leistis į turą po šį miestą – automobiliu. Ypač rudenį, kai oras čia toks pat nenuspėjamas, kaip Lietuvoje.

„Trabi World“ siūlo ekskursijas po Berlyną „Trabant“ automobiliais, kurie miesto gatvėmis dardėjo dar šeštajame dešimtmetyje. Šie automobiliai lietuviams gali priminti sovietmetį, mat trabantai buvo eksportuojami į visas komunistinio bloko šalis.

Trabantas – pirmasis pasaulyje automobilis, pagamintas iš antrinių žaliavų. Gaminant jo kėbulą buvo naudojamas plastiko ir medvilnės arba vilnos lydinys. Todėl vokiečiai iki šiol juokiasi, kad jei toks automobilis sugenda, jam pataisyti reikia ne automechaniko, bet baldžiaus.

Tačiau gana apie technines trabanto savybes. „Trabi World“ siūlo tris skirtingas trasas: Laukinius Berlyno Rytus, Klasikinius Berlyno Vakarus ir Berlyno sienos turą. Jų kainos svyruoja nuo 34 iki 79 eurų vienam asmeniui.

Visos trys trasos driekiasi per patį miestą. Tad nusprendę keliauti trabantais morališkai nusiteikite – su 50 metų senumo automobiliu jums teks sukinėtis realiame modernaus Berlyno eisme. Susiorientuoti jums padės gidas, važiuojantis pirmajame kolonos trabante. Jis rodo kelią turistams, įspėdamas, kada persirikiuoti, tad vairuotojams didelių problemų neturėtų kilti. Tuo pačiu metu gidas radijo ryšiu papasakoja miesto istoriją, atkreipia dėmesį į lankytinus objektus.

Tiesa, trabantai veikia taip garsiai ir nesklandžiai (per daug nereikalaukite iš senų automobilių), kad daugiausiai laiko praleisite bandydami perprasti automobilio valdymą, o ne klausydamiesi pasakojimų apie okupuotą Berlyną. Užtat pati kelionė neabejotinai palieka neišdildomus įspūdžius.

Visai šalia „Trabi World“ yra įsikūręs trabantų muziejus. Iki 12 metų vaikams įėjimas į muziejų nemokamas, vyresniems asmenims – 5 eurai.

Pažinkite Berlyną mindami pedalus

Turai trabantais nemenkai paplonins piniginę. Jų pigesnė atsvara – ekskursijos dviračiais. Jie itin populiarūs ne tik dėl prieinamos kainos, bet ir dėl itin gerai išvystytų dviračių takų.

Už atitinkamą mokestį „Berlin on Bike“ siūlo įvairiausius dviračių turus: garsiausių Berlyno vietų turą, Berlyno sienos turą, naktinio Berlyno turą, gatvės menų pažymėto Berlyno turą ir t. t.

Populiariausi jų – garsių miesto vietų ir Berlyno sienos turai – trunka po tris su puse valandos. Per jas turistų grupė, su gidu priešakyje, numina 15 kilometrų, sustojant ties įžymiausiomis vietomis. Tokio turo kaina vienam žmogui – 14 eurų, plius 5 eurai už dviračio nuomą.

Berlyno sienos griūties jubiliejaus renginiai

Miesto turizmo centras pažada, kad 2014-ieji bus vieni įsimintiniausių Vokietijoje per paskutinius kelerius metus. Minint 25-ąsias Berlyno sienos griūties metines visus metus pristatinėjamos specialios ekspozicijos muziejuose, vykdomos išskirtinės ekskursijos, rengiami festivaliai.

Kulminacijos tašką jie pasieks antrąjį lapkričio savaitgalį. Numatoma, kad didžiulio formato televizorių ekranai bus pastatyti lankomiausiose miesto vietose. Per juos bus rodoma mažai kur rodyta istorinė medžiaga apie Berlyno sienos griūtį.

Lapkričio 7-ąją 8 000 baltų helio balionių nusidrieks per Berlyną, atskirdami centrinę miesto dalį nuo kitų rajonų.

Balionų virtinė drieksis Berlyno sienos keliu. 15 kilometrų ilgio helio balionų sienos, primenančios Berlyno sienos brutualumą, autoriai – Christopheris ir Marcas Bauderiai.

Vėlyvą lapkričio 9-osios vakarą balionai pakils į dangų, nusinešdami su savimi žmonių užrašytus prisiminimus ir viltis.

Žinoma, nepraleiskite progos apsilankyti prie Berlyno sienos ir jos muziejuje, kuriame atsiveria įspūdinga 3D okupuoto Berlyno panorama.

Įėjimas į muziejų „The Wall. Asisi Panorama of Divided City“ suaugusiajam kainuoja 10 eurų, studentams ir neįgaliesiems – 8 eurus, 6-16 metų vaikams – 5 eurai. Mažamečiai į muziejų įleidžiami nemokamai.

Svarbiausi turistų traukos objektai

Be jokios abejonės, labiausiai turistų lankoma vieta yra Berlyno siena. Tačiau 1,3 km ilgio betoninė siena, Šaltojo karo metu skyrusi Rytų ir Vakarų Vokietiją, nėra vienintelis dalykas, kurį privalote pamatyti.

Būtinai aplankykite Brandenburgo vartus. Šaltojo karo metu Brandenburgo vartai tapo Berlyno sienos dalimi. Vartai – suvienytos Vokietijos simbolis.

Senamiestyje stovinti Berlyno katedra – vienas įspūdingiausių statinių Berlyne. XIX a. pabaigoje iškilusi katedra per Antrąjį pasaulinį karą buvo smarkiai apgriauta. Rekonstrukcijos darbai baigti buvo tik prieš 21 metus.

Apskritai, daugelis Berlyno senamiestyje esančių pastatų ne tokie jau ir seni. Beveik visi didingi ir istoriją menantys statiniai buvo sugriauti per karą, o atstatyti tik maždaug prieš dvidešimtmetį. Ir šiandien pasivaikščioję po senamiestį galite išvysti atstatomus, Vokietijos istorijai svarbius pastatus.

Jei norite apžiūrėti Berlyną 360 laipsnių kampu, užkilkite į televizijos bokštą. 203 metrų aukštyje yra įrengta kavinė, kuri sukasi lygiai taip pat, kaip Vilniaus televizijos bokšte esanti kavinė. Bilietų kainos į Berlyno televizijos bokštą svyruoja nuo 13 iki 23 eurų.

Štai vokiečių parlamente Reichstage apsilankyti galėsite nemokamai. Svarbiausi parlamento biurai yra pirmajame aukšte, antrajame yra įkurdinti prezidento ir ministrų tarybos kabinetai. Virš šių dviejų darbui skirtų aukštų turistai gali apžiūrėti stogo terasą, iš kurios patenkama į restoraną ir kupolą. Naujas žibinto formos kupolas (23,5 m aukščio ir 39,6 m skersmens) iš stiklo ir plieno netrukus tapo naujojo Berlyno emblema. Viduje esančios spiralinės rampos leidžia iš viršaus stebėti plenarinių posėdžių salę.

Visus Berlyne esančius muziejus ir kitas lankomas vietas lengvai galite rasti Berlyno turizmo centro „Visit Berlinen“ tinklalapyje.

Amžinas vakarėlis

Berlynas garsėja kaip patraukliausias Europos miestas naktinėms linksmybėms.

Neįtikėtinai įspūdingas, laisvas, gyvuliškas, linksmas, stebinantis, nesibaigiantis ir beprotiškas – tokiais epitetais dažniausiai apibūdinamas naktinis Berlyno gyvenimas.

Naktinių klubų ir barų šiame mieste apstu.

Techno muzikos gerbėjai privalo apsilankyti „Berghain & Panorama Bar“ (įėjimas kainuos 8-14 eurų), hipsteriai turėtų užbėgti į „Sisyphos“ (kaina 10 eurų).

Jei kada nors svajojote pasilinksminti cirke, būtinai užeikite į ekstravagantišką naktinį klubą „Salon zur Wilden Renate“. Penktadieniais ir šeštadieniais čia vyksta pašėlusios fiestos, o už įėjimą sumokėsite 10 eurų.

Štai apsilankymas klube „KitKat“ prilyginamas antropologinei kelionei. Būkime atviri – tai sekso klubas. Atėję į „KitKat“ galite tapti kuo tik norite, atsiduodami savo seksualinėms fantazijoms. Įėjimas kainuoja 10 eurų.

Tikri šokių muzikos gerbėjai turi nueiti į „Watergate“ (kaina 8-15 eurų). Būtent čia pasirodo geriausi jau pripažinti ir dar tik bandantys išpopuliarėti didžėjai.

Kaip pasiekti Berlyną?

Į Vokietijos sostinę Berlyną iš Lietuvos galima nuvykti keliais būdais:

Pirmasis – keliaukite savo automobiliu. Vilnių ir Berlyną skiria 1064 kilometrų atstumas. Kelionė bus ilga, tačiau galėsite aplankyti pakeliui esančius miestus.

Antrasis – vykite į ekskursiją autobusu. Tarptautines keliones siūlančių vežėjų Lietuvoje – apstu.

Trečiasis – keliaukite traukiniu. Iš Šeštokų nuvykite iki Varšuvos, o tada persėskite į kitą traukinį, keliaujantį tiesiai į Berlyną.

Ketvirtasis – skriskite lėktuvu. Avialinijų bendrovė „Air Lituanica“ skrydžius iš Vilniaus į Berlyną ir atgal vykdo kiekvieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.