Keisčiausios Naujųjų metų tradicijos pasaulyje

Kasmet sutinkamus Naujuosius metus galima drąsiai vadinti ne tik naujos pradžios, bet ir keistenybių simboliu. Kol Lietuvos gyventojai kelia šampano taures ir grožisi fejerverkais, kitame pasaulio kampelyje kažkas degina morę ir mosuoja samčiais. Naujųjų metų tradicijos kiekvienoje šalyje išties skirtingos, tačiau kai kurios iš jų atrodo tokios keistos ir absurdiškos, kad priverčia nusijuokti.

Ko tik neišvysi pasaulyje sutinkant Naujuosius...<br>„Scanpix" nuotr.
Ko tik neišvysi pasaulyje sutinkant Naujuosius...<br>„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 1, 2015, 9:40 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:38 AM

Argentina. Naujieji metai pasitinkami dėvint rožinį apatinį trikotažą. Tikima, jog tai padeda pritraukti meilę ir tyrus jausmus. Dar viena keistenybė – laikrodžiui išmušus 12 valandą, fortūną prisijaukinti trokštantys šalies gyventojai žingsnį žengia būtent dešine koja.

Australija. Čia vidurnaktį aidi ne tik dainos bei sveikinimai – daugelis australų į gatves išeina samčiais it būgną mušdami puodus ir keptuves.

Brazilija. Kad išvaikytų blogąsias dvasias, brazilai Naujųjų metų išvakarėse vilki baltus drabužius.

Dievobaimingi traukia prie vandenyno, kad pagerbtų vandens deivę Iemanją ir apipiltų ją dovanomis bei gėlėmis. Na, o narsiausi nesikuklina ir šoka tiesiai į vandenį. Sakoma, kad 7 kartus peršokus per bangas, ateinančiais metais lydės sėkmė. Kodėl 7 kartus? Po vieną šuolį už kiekvieną savaitės dieną.

Čilė. Šalies gyventojai Naujuosius metus pasitinka su šluota rankoje ir šaukštu burnoje. Teigiama, kad suvalgius šaukštą lęšių, galima išvengti finansinių sunkumų, o kruopščiai iššveitus namus – pašalinti per metus susikaupusią blogą energiją (ir dulkes, be abejo).

Kolumbija. Kolumbiečiai traukia į gatves su tuščiais lagaminais, esą šitaip paženklinami kelionių bei nuotykių kupini metai.

Ekvadoras. Vidurnaktį čia deginamos lėlės (panašios, į lietuviškas Užgavėnių mores). Taip siekiama atsikratyti visų praėjusių metų negandų. Keistoka tai, jog vyrai tąnakt persirengia... moterimis. O tiksliau – našlėmis bei slankioja gatvėmis prašydami išmaldos, kad „išgelbėtų vyrą (lėlę, – red.) nuo liepsnų“.

Salvadoras. Vidurnaktį šalies gyventojai sudaužo kiaušinį, išpila jo turinį ant palangės ir palieka pernakt. Susidariusi forma nulemia, ar kitąmet pasiseks.

Filipinai. Vidurnaktį kiekviename name yra įjungiamos šviesos – taip siekiama nubaidyti blogąsias dvasias. Dar viena keistenybė – atidaryti visas duris, spinteles (iš esmės – viską, ką tik įmanoma) ir laikrodžiui išmušus 12 valandą bėgti per kambarius viską uždarant.

Rusija. Ant lapelio užrašomas didžiausias noras, tuomet – sudeginamas. Pelenai įmetami į šampano taurę ir išgeriami lygiai 12 valandą nakties.

Ispanija. Ispanai suvalgo po vynuogę už kiekvieną laikrodžio dūžį vidurnaktį.

Turkija. Turkai nesikuklina – mėto granatus (vaisius, ne granatas) pro savo langus tiesiai į gatves. Kuo labiau granatas ištižta – tuo geresni metai laukia.

Venesuela. Tikima, kad paskutiniąją metų naktį vilkint geltoną apatinį trikotažą, kiti metai bus lydimi sėkmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.