1 Briuselio senamiestis
Didelis, draugiškas pėstiesiems ir kartu lengvai pasiekiamas puikiu viešuoju transportu. Grindinio akmenys ir nemažai dviračių. Tai vieta, skirta klaidžioti siauromis gatvelėmis, išeiti į jaukias aikštes ir vėl nerti atgal į gatveles ir gerti alų iki nakties. Tai – lyg keli jaukiausi Vilniaus kvartalai, padauginti iš dvidešimties, ir pripildyti kur kas brangesnių parduotuvių ir labiau rafinuotų restoranų.
2 Atomiumas
Keistas pastatas, iškilęs 1958 metų pasaulinės parodos proga, atrodo keistas ir yra noriai fotografuojamas ir po pusšimčio metų. Tai – devyni plieno rutuliai, kiekvienas 18 metrų skersmens, sujungti tuneliais ir stebinantys visus atvykėlius. Jei jums Vilniuje nepatinka Neries krantinės vamzdis, šis daugiau nei 100 metrų aukščio kūrinys irgi nepatiks.
3 Briuselio maistas
Kažkada esu rašęs, kad Belgija neturi savo virtuvės, išskyrus geldeles ir gruzdintas bulvytes (o taip, čia jos pačios geriausios, nepatingėkite palaukti eilėje – ten, kur eilė, ten jos vertos dėmesio). Tai iš esmės tiesa – bet neturėti virtuvės nereiškia neturėti geriausių restoranų pasaulyje: kaip kulinarinių pasiekimų miestas Briuselis turbūt nusileidžia tik Paryžiui, Tokijui ir Niujorkui. Jei nespėjate užsisakyti staliuko arba šiaip taupote laiką, griebkite jūrų gėrybes, kuriomis prekiaujama gatvėje, taurę (arba dvi) šampano ir pasidarykite sau šventę. Vienos geriausių austrių, kurias esu valgęs pasaulyje.
4 Alaus baras „Delirium Cafe“ (Impasse de la Fidelite 4)
Čia ne toks baras, kuriame visi žino, kuo jūs vardu, ir ne toks, kurį žino tik vietos gyventojai. Tai garsi vieta, kuri prieš dešimtmetį pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip alinė, kurioje daugiausia alaus rūšių: čia jų – net 2004. Jei Belgija – alaus šalis, šis baras, pavadintas karštinės vardu, yra jos arkikatedra. Susigalvokite, kurio iš dviejų tūkstančių rūšių norite, arba paprašykite barmeno, kad jus nustebintų: jam tai tenka daryti visą laiką.