Geram alpinistui aukščio baimė netrukdo

Po 30 metų pertraukos į televizijos eterį triukšmingai sugrįžusios estafetės „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs.“ greitai įsibėgėjo. Laidos filmavimo aikštelėje neblėsta vaikų kalbos ir dalinimasis įspūdžiais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-26 14:00, atnaujinta 2018-01-12 05:19

Projekto dalyviams jau teko įveikti begalę įdomių estafečių rungčių, tačiau kol kas visi beveik vienbalsiai sutaria, jog labiausiai jiems patiko „Skraidantis žmogus“, kurią specialiai šiam projektui sukūrė „Montis magia“ novatoriai.

„Skraidantis žmogus“ – komandinė užduotis, kurioje vienas komandos narys yra pririšamas prie pagrindinės virvės, likusieji turi koordinuoti jo judėjimo trajektoriją ir aukštį valdymo virvėmis. Taip valdomas „skraiduolis“ privalo nepaliesdamas žemės sumėtyti kamuoliukus į ore kabančius bei ant žemės išdėstytus krepšelius.

„Šios rungties idėja gimė iš patirties įgytos kalnuose – pasakojo „Montis magia“ projektų vadovė Vilma Tūbutytė. – Ruošiame žmones alpinizmo technikos varžyboms, taip pat jas patys organizuojame, todėl puikiai išmanome, ir alpinizmo techniką, ir komandos psichologiją. Išrinkti visiems patiksiančias užduotis buvo tikrai nesunku“.

„Skraidantis žmogus“ ne tik gerina komandinį darbą, bet ir lavina vadovavimo įgūdžius. „Jei vaikai iš anksto susitaria, kas yra vadas ir kieno reikės klausyti, užduotis įveikiama be didelių pastangų“, – pastebėjo V. Tūbutytė.

Siūlo pamilti kalnus

„Montis magia“ specialiai „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs.“ projektui jau yra sukūrusi dvi rungtis ir dar daugiau staigmenų žada ateityje. Visos jų kuriamos užduotys prisideda prie didžiausio įmonės tikslo – supažindinti lietuvius su laipiojimo ir alpinizmo sportu, bei parodyti alternatyvias veiklos formas aktyviam laisvalaikiui, skatinti sveiką gyvenseną bei meilę kalnams.

„Mums, lietuviams, kalnai nėra kasdienybė, o alpinizmas kartais atrodo egzotiškas ir prabangus sportas. Kitose Europos šalyse daugeliui tai tokia pat įprastinė veikla, kaip ir pasivaikščiojimas parke, – sakė V. Tūbutytė. – Siekiame, jog mūsų šalyje augtų susidomėjimas šiuo smagiu ir sveiku užsiėmimu, kurį patys taip mylime“.

Kalnuose būtina patirtis, geras pasiruošimas ir entuziazmas

Pasak V. Tūbutytės, jei nori tapti alpinistu – užsidegimas yra būtinas: „Jei yra didelis noras, atsiranda ir tikslai bei priemonės jiems pasiekti. Viskas juk įgyjama su patirtimi“.

Tinkamas pasirengimas kopti į kalną – privalomas kiekvienam. Didžiausi pavojai alpinistų tyko tuomet, kai jie nėra tinkamai pasiruošę, neįvertina oro sąlygų, savo fizinių bei psichologinių galimybių. O aukščio baimė, pasak V. Tūbutytės, netrukdo.

„Aukščio baimė priverčia būti atsargesniam ir nedaryti klaidų. Pažįstu tikrai ne vieną labai gerą alpinistą, kuris turi arba yra turėjęs didelę aukščio baimę.

Tas, kas skiria daugiau laiko patirčiai įgyti – kopti kalnuose, judėti pirmyn, tas geriau jaučiasi tvarkydamasis su baimėmis ir lengviau įveikia iššūkius“, – pastebėjo V. Tūbutytė.

Siūlo išbandyti kalnų sportą

Į „Montis magia“ laipiojimo salę žmonės ateina įvairiais tikslais: vieni siekia aukštų rezultatų ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje erdvėje, kiti tiesiog stengiasi palaikyti gerą fizinę formą – laipiojant dirba įvairios raumenų grupės, tvirtėja raiščiai ir sąnariai, lavinama reakcija, pusiausvyros pojūtis ir mąstymas.

Taip pat čia laukiami ir visi smalsuoliai, norintys pirmą kartą paragauti alpinisto duonos. „Laipiojant technika ir supratimas yra svarbiau nei fizinė jėga, todėl išbandyti savo galimybes čia gali ir fiziškai stiprūs, ir silpnesni entuziastai“, – sakė V. Tūbutytė.

Azartišką laidą „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“ rodo „Lietuvos ryto" televizija kiekvieną šeštadienį 11 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.