Išradingi vaikinai kuria dviračius, kokių Lietuvoje dar nėra

Masine gamyba neužsiims

Galinį dviračio žibintą vaikinai pavertė kaukole.<br>T.Bauro nuotr.
Galinį dviračio žibintą vaikinai pavertė kaukole.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-05-15 19:00, atnaujinta 2018-01-03 15:16

33 metų Artūras Rožkovas ir 27-erių Vaidotas Ambrozaitis užsiima veikla, kuri dviračių entuziastams mažų mažiausiai turėtų kelti susižavėjimą.

„Esu gyvenęs Londone, turėjau nemažai draugų, kurie mieste važinėdavo dviračiais. Mėgstu piešti, todėl vienąkart draugai paprašė papuošti jų dviračius.

Dailės prekių parduotuvėje radau specialių žymeklių, kuriais galima piešti ant įvairių paviršių. Tik po to ant piešinio reikia užpurkšti permatomo lako ir jau gali važiuoti. Ir tai tapo verslo idėja“, – pasakojo A.Rožkovas.

Masine gamyba neužsiims

Vilniaus dailės akademijoje A.Rožkovas studijavo grafikos dizainą, todėl turi patirties. Jo bičiulis V.Ambrozaitis, pamatęs išpuoštus dviračius, nusprendė, kad nereikia snausti ir reikia ką nors daryti. Taip atsirado prekės ženklas „Wicked Wheels“.

„Svarbiausias mano darbas – kad Artūras kuo geriau jaustųsi kaip kūrėjas ir niekas nevaržytų jo kūrybinių sumanymų“, – sakė V.Ambrozaitis.

Jie dviratį sutvarko, pakeičia detales, išpiešia, ir toks gražuolis laukia savo šeimininko.

„Neketiname priimti masiškai užsakymų, nes menas praranda dalį žavesio, kai pradedi save varžyti pagal kitų norus“, – paaiškino V.Ambrozaitis.

Ar Lietuvoje bus pakankamai pirkėjų? Vaikinai gūžteli pečiais – jų žvilgsniai krypsta į Angliją.

A.Rožkovo nuomone, Lietuvoje žmonės yra praktiški – tuo jie ir skiriasi nuo užsieniečių. Lietuviai daugiau dėmesio skiria dviračio kainai, skaičiuoja, ar jo priežiūrai nereikės daug lėšų. O tai, kaip tas dviratis atrodo, – toli gražu ne pirmoje vietoje.

„Pagražinimas lietuviams nėra labai svarbus. Bet jeigu užsimanytų pagražinti, kodėl ne? Vieno dviračio piešimas užtrunka apie aštuonias valandas. Jeigu rimtai prisėdi ir nelakstai rūkyti, galima dar greičiau, nes tai nedidelis plotas“, – aiškino A.Rožkovas.

Raštus diktuoja pasąmonė

Piešiniai ant dviračio rėmo primena egzotiškus raštus. Artūras tai paaiškina pasąmonės srautu: „Raitau linijas net nesusimąstydamas. Pieštukas nuslysta savaime. Neturiu tokio stabdžio, nes nesu perfekcionistas. Man viskas neturi būti milimetro tikslumu.“

Dėl to kiekvienas dviratis tampa autentiškas.

„Mes parduodame meno kūrinius, kurie turi savo sielą, gyvybę ir charakterį. Tai yra rankų darbas, vienetiniai dviračiai“, – nusišypsojo Vaidotas.

Tačiau linijomis ir skrituliais išmarginti dviratį gali bet kas. A.Rožkovas sutiko, jog atsiras sakančių, kad išpiešti dviračio rėmą – juokų darbas.

„Todėl ir noriu visus paskatinti dailinti savo dviračius. Žymeklį – į rankas ir kiekvienas gali pabandyti piešti. Kitaip sakant, daugiau darbų, mažiau kalbų. Jeigu manai, kad gali tai padaryti, – tai ir padaryk“, – juokėsi A.Rožkovas.

Dešimt laukia pirkėjų

Draugai dviračių dar neparduoda. Dešimt, jau paruoštų važiuoti, stovi garaže.

„Sunku įvertinti menininko darbą, todėl pirmus dviračius parduosime aukcione“, – sakė V.Ambrozaitis. Jo skaičiavimais, vieno dviračio puošyba galėtų būtų įkainota 150 eurų.

Dviratis gali būti papuoštas ir smulkiu akcentu – stilizuota lempute, pavyzdžiui, kaukole. Taip pat, gali būti išpiešti tik ratlankiai.

„Dviračio galima net nesinaudoti, o pasistatyti jį namie kaip dekoraciją“, – pasiūlė V.Ambrozaitis. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?