Vaikų vasaros stovyklose – net virimo ir karybos pamokos

Ar jau galvojate, kur vasaros jūsų atžalos? Juk išsvajotos moksleivių atostogos čia pat. Vaikai ir jų tėvai spėjo įsitikinti, jog kiurksojimas prie kompiuterio, poilsis kaime ar kurortų malonumai neatstoja su bendraamžiais stovyklose patirtų nuotykių.

A.Barzdžiaus nuotr.
A.Barzdžiaus nuotr.
Organizatoriai patarė renkantis stovyklą dėmesį atkreipti ne vien į kainą.
Organizatoriai patarė renkantis stovyklą dėmesį atkreipti ne vien į kainą.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 13, 2015, 9:40 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 6:44 PM

Stovyklų organizatoriai ir vaikų tėvai yra pastebėję, jog būdami tarp bendraminčių jaunieji stovyklautojai tampa savarankiškesni, atsakingesni, išmoksta bendrauti, dirbti komandoje, įgyja naujų žinių, stiprina ištvermę.

Pagal vaikų amžių, pomėgius tėvai gali rasti Lietuvoje bei užsienyje rengiamų kūrybinių, pramoginių, išlikimo, etnologinių, gamtinių, užsienio kalbų, informacinių technologijų, sporto, sveikos gyvensenos ir net makiažo gudrybių mokymo ar maisto ruošimo stovyklų. Į ką atkreipti dėmesį leidžiant vaiką į stovyklą? Ar svarbu vien tėvams tinkamas vaikų stovyklavimo laikas, vieta ir kaina?

Pradžioje – į dienos stovyklą

Dažniausiai vaikus pirmą kartą į stovyklą išleisdami tėvai labai jaudinasi, ypač jeigu jie dar tik pradinukai.

Stovyklų organizatorių teigimu, jeigu vaikas nesijaučia pakankamai savarankiškas, drąsus, jam sunku atsisveikinti su tėvais, verta išbandyti dienos stovyklas. Jose vaikai randa įdomios veiklos dieną, kol tėvai dirba. Šiose stovyklose mažieji būna prižiūrimi ir pamaitinti. Todėl vakare grįžus į namus lieka aptarti naujus įspūdžius ir pasiruošti kitos dienos nuotykiams.

Vaikų vasaros stovyklų organizatoriai patarė renkantis stovyklą dėmesį atkreipti ne vien į kainą. Ne mažiau svarbu pasidomėti organizatorių patirtimi, siūloma veikla, pramogomis, vieta, gyvenimo sąlygomis ir maitinimu, stovyklos trukme. Tuomet pavyks išvengti nemalonių netikėtumų ir tėvams, ir mažiesiems stovyklautojams.

Patarė išmėginti įvairią veiklą

Pajutę dienos stovyklų privalumus, kitąmet vieni vaikai išsiruošia stovyklauti ilgesniam laikui. Kiti supranta, kad vieniems stovyklauti dar anksti, ir vėl renkasi dienos stovyklas.

„Pernai vasarą sūnus buvo dviejose dienos stovyklose. Jam labai patiko, todėl šįmet svarstome galimybę sūnų leisti į savaitės trukmės stovyklą. Šiek tiek neramu, kaip vaikas jausis be mūsų, ar pritaps naujoje aplinkoje, tačiau mėginsime. Jeigu sūnui stovykloje nepatiks, dar metus kitus jį leisime į dienos stovyklas“, – kalbėjo septynmečio Jokūbo tėvas Mindaugas Žiedelis.

Kad ir Jokūbui, ir tėvams būtų drąsiau, kartu su moksleiviu stovyklauti vyks jo futbolo komandos draugai.

Prieš perkant kelialapį į savaitę ar ilgiau trunkančią stovyklą vieni stovyklų organizatoriai siūlė atsižvelgti į vaiko pomėgius, būdą, fizinį pasirengimą ir rinktis specializuotą stovyklą.

Kiti patarė vykti į vietą, kur būtų galima išmėginti įvairios veiklos arba tiesiog linksmai papramogauti, susirasti naujų draugų ar susitikti su bičiuliais, su kuriais šėlta pernai.

Patirtimi dalysis užsieniečiai

„Ne vienus metus mūsų stovykloje kartu ilsėjęsi vaikai jau derina laiką, kad ir šįmet galėtų atvykti tuo pat metu. Vėl prašys įkurdinti viename būryje ir net tuose pačiuose kambariuose“, – tikino vaikų vasaros stovyklų rengėjas „Flinto projektų“ įkūrėjas Saulius Bartaška.

Kauniečio teigimu, stovyklaudami vaikai labiausiai trokšta patirti naujų įspūdžių, išmokti to, ko nemokėjo. Pernai šioje stovykloje daugelis vaikų pirmąkart plaukė baidarėmis, o stovyklą uždarė palapinių žygyje, į kurį taip pat anksčiau nebuvo leidęsi.

Krepšinio aukštumų siekiantys ar šiai sporto šakai neabejingi vaikai ir jaunuoliai šeštus metus vyksta į krepšinio stovyklą Nidoje. Labiausiai juos vilioja galimybė būti treniruojamiems ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių trenerių.

„Pernai surinkome jaunųjų krepšininkų ir trenerių komandą iš 20 skirtingų šalių.

Sportininkai turėjo galimybę pasisemti patirties, pasitreniruoti su bendraamžiais iš užsienio ir puikiai praleisti laiką“, – tikino Tarptautinės vaikų krepšinio stovyklos vadovas Giedrius Blockis.

Mokys garsūs virtuvės meistrai

Teatro pasaulį pažinti norintys vaikai gali patys tapti aktoriais, režisieriais ir dainininkais atvykę į kūrybinę stovyklą „Žaidžiame teatrą“. Jos organizatorė Rūta Zaikauskaitė tikino, jog stovyklaudami išdrąsėja ir atsiskleidžia net kukliausi vaikai.

„Mažieji ne tik sužino, kaip kuriamos teatro dekoracijos, drabužiai, kaip vaidina aktoriai, bet ir patys gamina lėles, stato spektaklius, kuria vaidmenis. Tai lavina jų vaizduotę, kūrybiškumą“, – pasakojo R.Zaikauskaitė.

Pirmus metus organizuojamoje stovykloje „Maisto broliai“ vaikai su žinomais virtuvės meistrais mokysis ruošti maistą, sužinos pasaulio virtuvių paslaptis.

„Grupelėse vaikai kartu su patyrusiu maisto gamybos žinovu ruoš pusryčius, pietus ir vakarienę. Jie taip pat susitiks su sveikos gyvensenos propaguotojais, kavos, arbatos ekspertais, išmoks gaminti gardžiausius įvairių pasaulio šalių desertus.

Stovyklautojų taip pat laukia pažintiniai filmai apie kulinarines keliones“, – tikino stovyklos organizatorius Gediminas Diržys.

Nori patirti daugiau nuotykių

Viltės Miliūnaitės tėvai svarsto, kokią stovyklą parinkti vienuolikmetei, kuri kasmet stovyklauja bent dviejose skirtingose vietose.

„Trejus metus dukra lankė dienos stovyklas. Vienoje ji susipažino su žymiomis Kauno vietomis. Kitoje išmoko gaminti aitvarus, pinti, lipdyti iš molio. Pernai parinkome stovyklą, kurioje vaikai buvo mokomi anglų kalbos“, – pasakojo Viltės motina Rasa Miliūnienė.

Šokių studiją lankanti moksleivė dvejus metus iš eilės važiavo į šokių stovyklą, kur ilsėjosi, tobulino šokių judesius ir stiprino ištvermę.

„Šiais metais dienos stovyklos greičiausiai atsisakysime. Vaikui jos jau neatrodo tokios įdomios kaip anksčiau. Manau, kad dienos stovyklos labiausiai tinka darželinukams ir pradinukams. Vyresni vaikai stovyklaudami nori patirti daugiau nuotykių, išmokti naujų dalykų, praplėsti akiratį, pagausinti draugų ratą“, – įsitikinusi R.Miliūnienė.

Kaunietės Živilės Dargenės vienuolikmetė duktė Marija nuo mažens lanko gimnastiką, todėl kasmet važiuoja į vasaros sporto stovyklą.

Nuo aštuonerių metų mergaitė pradėjo važinėti ir į nuotykių stovyklas.

Svarbūs ir atsiliepimai

„Kai Marija buvo antroje klasėje, į stovyklą ji nuvažiavo su vyresne seserimi Akvile. Man buvo ramu, nes abi dukterys buvo kartu. Be to, tos stovyklos vadovai buvo labai rūpestingi, o vaikai nuolat užimti. Dukra iš šios stovyklos grįžo tiesiog pakylėta.

Po metų Mariją išleidome į kitą neva nuotykių stovyklą, tačiau dukrai joje pritrūko tvarkos, užimtumo, pramogų. Nuo to laiko ieškodami stovyklos pasidomime jos veikla, vadovais, skaitome tėvų ir vaikų atsiliepimus, žiūrime nuotraukas“, – kalbėjo moteris.

Trylikametis Dominykas šįmet vyks į skautų stovyklą, kur gyvens lauko sąlygomis. Moksleivis net nenori girdėti apie kitokias stovyklas.

„Sūnus jau trejus metus buvo skautų stovykloje, kurią galėčiau pavadinti vyriškumo mokykla. Paauglys ten išmoko statyti palapinę, kapoti malkas, kurti laužą, naudotis kompasu, žemėlapiu, orientuotis pagal saulę, sužinojo, kas yra karinė drausmė“, – pasakojo Dominyko motina Dangira Garškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.