Kaip išrinkti vaikui tinkamą stovyklą?

Išsvajotos moksleivių atostogos jau čia pat. Vaikai ir jų tėvai spėjo įsitikinti, kad nei kompiuteriniai žaidimai, nei poilsis kaime ar kurortų malonumai neatstoja su bendraamžiais vasaros stovyklose patiriamų nuotykių. Kaip išrinkti tinkamą stovyklą?

Į ką atkreipti dėmesį leidžiant vaiką į stovyklą? Ar svarbu vien tėvams tinkamas vaikų stovyklavimo laikas, vieta ir kaina?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į ką atkreipti dėmesį leidžiant vaiką į stovyklą? Ar svarbu vien tėvams tinkamas vaikų stovyklavimo laikas, vieta ir kaina?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stovyklų organizatoriai ir vaikų tėvai yra pastebėję, jog būdami tarp bendraminčių jaunieji stovyklautojai tampa savarankiškesni, atsakingesni, išmoksta bendrauti, dirbti komandoje, įgyja naujų žinių, stiprina ištvermę.
Stovyklų organizatoriai ir vaikų tėvai yra pastebėję, jog būdami tarp bendraminčių jaunieji stovyklautojai tampa savarankiškesni, atsakingesni, išmoksta bendrauti, dirbti komandoje, įgyja naujų žinių, stiprina ištvermę.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta SKLIUTAITĖ

2016-06-04 10:57, atnaujinta 2017-05-23 01:42

Stovyklų organizatoriai ir vaikų tėvai yra pastebėję, jog būdami tarp bendraminčių jaunieji stovyklautojai tampa savarankiškesni, atsakingesni, išmoksta bendrauti, dirbti komandoje, įgyja naujų žinių, stiprina ištvermę.

Pagal vaikų amžių, pomėgius tėvai gali rasti Lietuvoje bei užsienyje rengiamų kūrybinių, pramoginių, išlikimo, etnologinių, gamtinių, skautų, užsienio kalbų, informacinių technologijų, sporto, sveikos gyvensenos ir net makiažo gudrybių mokymo ar maisto ruošimo stovyklų.

Į ką atkreipti dėmesį leidžiant vaiką į stovyklą? Ar svarbu vien tėvams tinkamas vaikų stovyklavimo laikas, vieta ir kaina?

Pradžioje – dienos stovykla

Dažniausiai vaikus pirmą kartą į stovyklą išleisdami tėvai labai jaudinasi, ypač jeigu jie dar tik pradinukai. Iššūkis be tėvų vykti į stovyklą yra ir daugeliui jaunesnio amžiaus moksleivių.

Vaikų vasaros stovyklų organizatoriai patarė renkantis stovyklą dėmesį atkreipti ne vien į kainą. Ne mažiau svarbu pasidomėti organizatorių patirtimi, požiūriu į vaiką, kaip asmenybę, siūloma veikla, pramogomis, vieta, gyvenimo sąlygomis ir maitinimu, stovyklos trukme. Tuomet pavyks išvengti nemalonių netikėtumų ir tėvams, ir mažiesiems stovyklautojams.

Pajutę dienos stovyklų privalumus, kitąmet vieni vaikai išsiruošia stovyklauti ilgesniam laikui. Kiti supranta, kad vieniems stovyklauti dar anksti, ir vėl renkasi dienos stovyklas.

Tėvai įsiklausė į vaiko norus

„Kai dukra baigė pirmąją klasę, ji lankė dienos stovyklą, kurioje mergaitei labai patiko. Grįžusi iš jos visą vakarą čiauškėdavo apie tai, kaip smagiai leido laiką.

Kitais metais pasiūlėme dukrai važiuoti į savaitės stovyklą, bet ji pasakė, kad su svetimais žmonėmis, be mūsų, bus nejauku taip ilgai būti, ypač vienai miegoti“, – pasakojo Jogailė Juozapavičienė, auginanti keturiolikmetę dukrą Austėją.

Tėvai mergaitę vėl leido į dienos stovyklą. Baigusi pradinę mokyklą, moksleivė pati nutarė, kad norėtų pabandyti vykti į pakaunėje įkurtą savaitės trukmės stovyklą.

„Nors daugelio pažįstamų atžalos stovyklauti savaitei ar dviem išvažiuoja be jokių problemų, džiaugiuosi, kad įsiklausėme į savo vaiką. Ji pati nusprendė, kai pajuto, kad baimės dėl miego ar svetimų žmonių neturi.

Šįmet Austėja stovyklaus jau penktą kartą. Vienus metus ją leidome į dvi skirtingos pakraipos savaitės trukmės stovyklas“, – teigė J.Juozapavičienė.

Išmoksta drausmės ir tvarkos

Prieš perkant kelialapį į savaitę ar ilgiau trunkančią stovyklą vieni stovyklų organizatoriai siūlė vykti į vietą, kur būtų galima išmėginti įvairios veiklos arba tiesiog linksmai papramogauti, susirasti naujų draugų ar susitikti su bičiuliais, su kuriais šėlta pernai.

Kiti ragina atsižvelgti į vaiko pomėgius, būdą, fizinį pasirengimą ir rinktis specializuotą stovyklą.

Lietuvos šaulių sąjungos atstovė Sigita Bietkytė tvirtino, jog jaunųjų šaulių stovyklą rinktis siūloma judriems, fizinę veiklą mėgstantiems vaikams nuo 12 metų. Tačiau ji sudomina net ir tuos moksleivius, kurie mažai sportuoja.

„Šaulių stovyklose, kurios rengiamos mokymo įstaigose ir kariniuose daliniuose, vaikai randa įdomios veiklos. Be to, jie sustiprėja fiziškai, išmoksta drausmės, disciplinos, tvarkos. Mokytojai ir tėvai pastebi, kad grįžę iš šios stovyklos moksleiviai tampa atsakingesni, tvarkingesni, net geriau mokosi“, – kalbėjo S.Bietkytė.

Pajunta, ar sutverti scenai

Ne pirmus metus organizuojamose Vytauto Kernagio fondo stovyklose galima sutikti daugybę kūrybingų vaikų, kurie nori gilintis į scenos meistriškumo paslaptis.

„Mūsų stovyklą renkasi 10–16 metų vaikai, kuriems įdomu viskas, kas susiję su scena, artistiškumu. Nebūtinai jie turi groti, šokti ar dainuoti, gali domėtis scenos techniniais dalykais – įgarsinimu, apšvietimu, įrengimu, dekoracijomis“, – kalbėjo V.Kernagis.

Stovyklautojai turi ne tik progos išmėginti savo galimybes, bet nuolat bendrauja su scenos garsenybėmis, kurie vaikams atskleidžia daugybę paslapčių, negaili praktinių patarimų.

„Siekiame parodyti, kad scena – ne vien blizgučiai. Geriems pasirodymams reikia įdėti daug darbo, sutelkti komandą. Stovykloje vaikai pajunta, ar jie tai daryti gali ir nori“, – kalbėjo V.Kernagis.

Moksleivių tėvams svarbu, kad stovykloje vaikai jaustųsi saugūs, tobulintų įgūdžius, išmoktų naujų dalykų.

Svarbiausia – užimtumas

Kaunietės Editos Kiznienės vienuolikmetė duktė Gertrūda į dviejų savaičių šokėjų stovyklą Žemaitijoje šįmet vyks trečią kartą.

Gertrūda lanko gatvės šokių studiją, kurios vadovai vasarą vaikams organizuoja šokių stovyklas.

Jų metu stovyklautojai kasdien po 5–6 valandas treniruojasi šokdami, o po to jų laukia įvairios pramogos. Šokėjams organizuojamos įvairios šventės, dieniniai ir naktiniai žygiai, jie plaukioja baidarėmis.

„Pirmąkart vykdama į stovyklą Gertrūda šiek tiek nerimavo, tačiau jau kitą dieną ji paskambino ir pasigyrė, kad puikiai sekasi stovyklauti.

Svarbu, kad ir dukrai patinka, ir mes žinome, kokioje aplinkoje ji vasaroja. Pažįstame ir pasitikime studijos vadove, kitais darbuotojais, žinome, kokie vaikai drauge stovyklaus“, – pasakojo E.Kiznienė.

Moters teigimu, daugeliui tėvų išleisti atžalas į vasaros stovyklą – nepigus malonumas, tačiau įvertinus tai, ką joje vaikai gauna, patiria ir ko išmoksta, investicijos pasiteisina.

„Nereikia pamiršti ir to, kad stovykloje vaikai turi galimybę bendrauti su bendraamžiais. O juk neretas moksleivis mieste vasarą lieka be draugų, skundžiasi, kad dienų dienomis neturi kuo užsiimti“, – kalbėjo pašnekovė.

Dalyvavo talentų konkursuose

Kaunietė Rasa Marozienė sūnų Arną nuo mažens skatino vykti į įvairios krypties stovyklas.

Dabar jau šešiolikmetis moksleivis yra pabuvojęs sporto, jaunųjų kompiuterininkų ir nuotykių stovyklose bei tvirtino, jog kiekviena iš jų jam buvo naudinga.

„Esu buvęs karatė stovykloje, kur daugiausia dėmesio buvo skiriama sportui bei Rytų kovos menų įgūdžiams lavinti.

Jaunųjų kompiuterininkų stovykloje dalį dienos gilinome informacinių technologijų žinias, o po to mūsų laukė nemažai smagių laisvalaikio užsiėmimų“, – pasakojo A.Marozas.

Vienos įsimintiniausių Arnui – nuotykių stovyklos, kuriose vaikinas surado daugybę naujų draugų, dalyvavo žygiuose, orientavimosi varžybose, ieškojo paparčio žiedo per Jonines, mokėsi vairuoti.

„Stovykloje patiko ir įvairūs talentų bei kiti konkursai, šventės, diskotekos. Prisimenu, pradinėse klasėse stovykloje sutikau net meilę“, – šypsojosi A.Marozas.

Vasarą vaikai išmoks plaukti

Paulius Jonavičius

„Girstučio“ baseino direktorius

„Pagal statistiką Lietuva yra trečia Europoje šalis, kurios vandens telkiniuose nuskęsta daugiausia žmonių. Skendimų ypač padaugėja vasarą, kai nemokantys plaukti žmonės, ypač vaikai, vandenyje elgiasi pernelyg drąsiai.

„Girstučio“ baseine turime bene didžiausią ir moderniausią plaukimo treniruočių bazę, patyrusius trenerius, tad artėjant karštajam sezonui visą dėmesį skirsime vaikams mokyti plaukti.

Birželį ir liepą organizuojame vaikams 2 tipų stovyklas, kurių kaina prasideda nuo 15 Eur už 10 plaukimo pamokų.

Be mokymosi plaukti, vaikų taip pat laukia linksmos kūrybinės užduotys, įdomios pažintys, išvykos, estafetės, kitų sporto šakų treniruotės ir nepamirštamas laikas kartu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.