Prodiuseris E. Žičkus: „Kai kurie iš ekrano žinomi žmonės baigiantis mėnesiui neturi už ką nueiti į kavinę“

Žurnalistas Edvardas Žičkus (30 m.) daugiau nei prieš dešimtmetį iš Šiaulių į Vilnių atvyko su 80 litų, kuriuos davė močiutės. Dabar jis — žinomas televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris.

E.Žičkus rengdamas laidas daug keliauja. Neseniai jis lankėsi Maljorkoje.<br>Asmeninio albumo
E.Žičkus rengdamas laidas daug keliauja. Neseniai jis lankėsi Maljorkoje.<br>Asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV antena“)

Jul 21, 2012, 12:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:29 PM

Laidoje “Gyvenimas yra gražus” (TV3) daugybę šalies ir pasaulio garsenybių kalbinęs E. Žičkus šįkart pats tapo laidos herojumi — į savo namus įsileido “Lietuvos ryto” TV laidos “Vasara su Asta” vedėją A. Dudurytę, kuri pasiūlė jam prisėsti ant atvirumo sofos.

Pokalbis su pirmą kartą savo namų duris žiūrovams atvėrusiu E. Žičkumi sukosi apie televizijos užkulisius, jo profesinį kelią, avantiūras, labdarą neįgaliesiems bei apie močiutei grąžintą skolą.

TV — mitai ir tikrovė

Ar tikrai žinomi televizijos laidų vedėjai gyvena plačiai, atostogauja keliaudami jachtomis, geria brangų šampaną? Kokia TV prodiuserio vasara?

“Tikrai ją leidžiu ne jachtose, — šyptelėjo E.Žičkus. — Kartą su Arūnu Valinsku viešėdami Venesueloje išsikalbėjome, kaip žiūrovai kartais vertina TV laidų vedėjų darbą.

Kai kalba pasisuka apie atlyginimą, kitų profesijų žmonių paprastai klausiama: “Kiek uždirbi?” O televizijos laidų vedėjų teiraujamasi: “Kiek gauni?” arba: “Kiek tau duoda?” Neva mums dirbti nereikia.”

E. Žičkus pritaria A. Valinsko nuomonei, kad kai kas TV laidų vedėjų gyvenimą įsivaizduoja klaidingai, todėl į televiziją veržiasi manydami, kad atsidūrę ekrane taps laimingi, turtingi, populiarūs, geidžiami.

“Realybė yra kitokia. Kai kurie iš ekrano žinomi žmonės baigiantis mėnesiui neturi už ką nueiti į kavinę. Jie nėra garantuoti, kad rytoj turės darbą.

Iš kitų darbų atleidžiami žmonės gauna kompensaciją. O jei televizijai tampi nebeįdomus, ji tave tiesiog išspiria”, — sakė Edvardas, karjerą televizijoje pradėjęs prieš 15 metų. Tiesa, iš pradžių jis dirbo ne ekrane.

Moksleivio karjera

Paauglystėje vaizdo studijos būrelį Šiauliuose lankęs E.Žičkus už savo filmą apie vaikų namus “Ateik, mama” buvo įvertintas šalies trumpametražių filmų konkurse. Pripažinimu apsidžiaugęs moksleivis nudrožė į Šiaulių televiziją prašytis darbo.

“Sakiau — gal jums reikia darbuotojų? Galiu dirbti bet ką, o jūs man galite nemokėti nieko, — su šypsena prisiminė Edvardas. — Žinoma, iš pradžių jie ir nemokėjo nieko. O aš dirbau viską: ir kavą nešiojau, ir į parduotuvę siunčiamas buvau. Bet visada žinojau, kad tuoj bus kitaip.”

Dirbti ekrane E.Žičkus niekada nesvajojo. Jį žavėjo kiti dalykai — buvo įdomu muziką priderinti prie vaizdo, teksto.

Iš pradžių jis dirbo operatoriumi, o maždaug po pusmečio tapo naujienų korespondentu, vėliau — ir žinių vedėju.

Į Vilnių — su 80 litų

Baigęs mokyklą Edvardas net nedvejodamas pasirinko žurnalistikos studijas. Savo atvykimą į Vilnių dabar jis vadina avantiūra.

“Trims savaitėms turėjau 80 litų, kuriuos močiutė buvo pasiskolinusi iš giminių. Vilnius man padarė tokį įspūdį, kad nusprendžiau bet kokia kaina čia likti.

Atėjau į tuometę Vilniaus krašto televiziją ir vėl sakau: noriu bet kokio darbo. Gavau!” — pasakojo laidų vedėjas ir prodiuseris. Tuomet Vilniuje jis nebuvo išsinuomojęs buto, neturėjo čia nė vieno draugo, net nežinojo, ar naujame darbe sumokės.

Tad po pusantro mėnesio gavęs pirmąjį atlyginimą — 1108 litus — Edvardas šokinėjo iš laimės.

“Nulėkiau į “Maxima”, nusipirkau batus, 50 litų išsiunčiau tėvams. O likusius pinigus pasidėjau prieš nosį ir ilgai stebėjausi jų kiekiu”, — linksmai pasakojo žurnalistas, kurio tada laukė dar vienas karjeros šuolis.

Įsteigė savo bendrovę

Televiziją, kurioje Edvardas dirbo, ištiko krizė, tad teko ieškotis darbo kitur.

Savo gyvenimo aprašymą žurnalistas išsiuntinėjo kone visiems tuomečių TV laidų kūrėjams, o atsakymus gavo vos iš dviejų. Dirbti kvietė Kristupas Krivickas ir Rūta Mikelkevičiūtė.

“Pasirinkau Rūtos laidą “Nuo... iki...”. Paaiškėjo, kad sudominti žiūrovą teigiama istorija yra kur kas sunkiau nei žiniomis”, — sakė iššūkių nepabūgęs Edvardas.

Jis šios laidos kūrėjų komandoje dirbo septynerius metus. Kolegų santykiai buvo puikūs, darbas Edvardui patiko, jis gaudavo gerą atlyginimą, buvo apdovanotas kaip geriausias metų darbuotojas. Bet vieną dieną nutarė išeiti. Kodėl?

“Nebuvo jokių intrigų. Tiesiog supratau, kad ten pasiekiau viską, ką galėjau. Išėjau į niekur, o netrukus pradėjau kurti savo bendrovę. Šiandien žinau, kad tai, ką darau, darau teisingai”, — įsitikinęs “TV Production Team” vadovas E.Žičkus.

Jis pridūrė, kad šitame versle nėra “aš”, yra “mes”. Vertinama ir pastebima tai, ką daro visa komanda.

Pašnekovai — įžymybės

E.Žičkus ne tik prodiusuoja laidas, bet ir pats rengia pokalbius su garsiais žmonėmis.

Jis yra kalbinęs “Playboy” imperijos įkūrėją Hugh Hefnerį, Amerikos kino ir televizijos prodiuserį Fredą Weintraubą, dainininkę Fergie, TV serialo “Nusivylusios namų šeimininkės” žvaigždę Marcią Anne Cross, muzikos grupės “Pet Shop Boys” narius, bene garsiausią didžėjų pasaulyje Arminą van Buureną, Venesuelos TV novelių aktorę Gabrielą Spanic.

Tarp jo pašnekovų — ir daug Rusijos garsenybių: stiliaus guru Aleksandras Vasiljevas, dainininkai Filipas Kirkorovas, Borisas Moisejevas, Nikolajus Baskovas, Valerijus Leontjevas.

Pokalbių su kai kuriomis garsenybėmis žurnalistas laukdavo metus. Tiek laiko trukdavo derybos ir susirašinėjimas.

“Jie — įžymybės. Tad gali sau leisti bet kada atšaukti susitikimą”, — sakė E.Žičkus.

Žurnalistui ir TV prodiuseriui puikiai pažįstami Lietuvos pramogų pasaulio užkulisiai. O juose — ir nenusisekę santykiai, ir alkoholis, ir narkotikai.

“Esu rengęs laidą apie dainininką, kuris išleido 120 tūkst. litų, kaip pats sako, keliui į mirtį. Jis skolindavosi pinigų ir pirkdavo kokainą”, — pasakojo Edvardas. Jo įsitikinimu, žinomumas su laime nieko bendra neturi.

Butą įrengė per 5 metus

Netrukus Edvardas su savo komanda vėl leisis po pasaulį rinkti istorijų apie įdomius žmones. Dar šiemet jis yra suplanavęs 80 skrydžių. Kiek kartų per pastaruosius metus yra tekę krautis lagaminus ir vykti į kelionę, žurnalistas jau neskaičiuoja.

Bet jis buvo susirašęs darbus, kuriuos per atostogas turi atlikti savo namuose.

“Prieš penkerius metus įsigytą būstą įsirengti baigiau tik vakar”, — juokėsi su A.Duduryte po savo butą vaikštinėdamas Edvardas. Jo namuose — šviesu, daugybė paveikslų, kurių kiekvienas turi savo istoriją.

Čia įrengti du balkonai. Viename Edvardas dažnai kepa mėsą, o kitame augina daržoves. Tačiau jame pučia vėjas, todėl šiemet šviežių gėrybių laidų prodiuseris dažniausiai parsiveža iš ūkininkų turgelių.

Pasmaguriauti burokėlių ir avokadų karpačo, sojų varškės, kepenėlių pašteto bei atšaldyto šampano Edvardas laidos “Vasara su Asta” vedėją ir operatorius pakvietė į balkoną.

Močiutei grąžino skolą

Stilingomis vakarienėmis garsėjantis prodiuseris ruošti valgį išmoko dar vaikystėje, kai tekdavo prižiūrėti pora metų jaunesnį brolį. O maisto kokybe susirūpino rengdamas laidą su gydytoja — mitybos specialiste.

“Tereikia pakeisti mąstyseną. Tuomet sumuštinis su ryžiais ir sojų majonezu gali atstoti tradicinius lietuviškus patiekalus”, — kalbėjo žurnalistas, neseniai atsikratęs 12 kilogramų. Televizijoje dirbantys žmonės žino, kad nuo filmavimo kameros nieko nepaslėpsi.

E.Žičkus turi daug darbų, tačiau prieš porą metų pasinėrė ir į labdaros projektą. TV prodiuseris tapo labdaros ir paramos fondo neįgaliems vaikams “Algojimas” valdybos nariu.

O pernai jis ištesėjo svarbiausią savo pažadą močiutei, kuri kadaise išlydėdama jį į sostinę davė 80 litų.

“Pamaniau — nereikia man atostogų, nereikia naujo stalo. Paklausiau močiutės — ar nebijai skristi lėktuvu? Sako — ne. Tai, sakau, traukiame pas popiežių į Vatikaną”, — apie gražiausias savo gyvenimo akimirkas pasakojo E.Žičkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.