Lietuvė G. Malinauskaitė nusifilmavo aistringame garsaus ispanų režisieriaus filme

Įnirtingi Antrojo pasaulinio karo mūšiai, paslaptingos žmogžudystės ir rusės bei ispanų kareivio meilės istorija. Visa tai susipina Ispanijos režisieriaus Gerardo Herrero filme “Tyla sniege”, kuriame vaidina ir būrys lietuvių aktorių, tarp kurių — 25 m. Gabrielė Malinauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV antena“)

Jul 22, 2012, 1:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:05 PM

Daug Ispanijos merginų tikriausiai alpsta iš pavydo matydamos, kaip G. Malinauskaitė ekrane karštai bučiuojasi su toje šalyje dievinamu aktoriumi Juanu Diego Botto (36 m.).

Viena J. D. Botto įsimylėjusi ispanė, su kuria Gabrielė susipažino laisvą nuo filmavimo dieną, juokais pagrasino lietuvei iškabinti akis.

Mistinėje dramoje “Tyla sniege”, kuri šiuo metu rodoma ir Lietuvos kino teatruose, G.Malinauskaitė vaidina pagrindinio herojaus Arturo Andradės (J.D.Botto) mylimąją rusaitę Zirą. Dramos veiksmas vystosi Rusijoje.

Filme vaidina ir daugiau lietuvių. Deividas Balinskas įkūnija Arturo draugą Aleksandrą. Martynas Vaidotas ir Darius Petrovskis vaidina ispanų belaisvius, o Jokūbas Bateika, Paulius Markevičius ir Vytautas Gasiliūnas — vokiečių kareivius.

Juosta keturias savaites buvo filmuojama įvairiose Lietuvos vietose — gamtoje, dvaruose, Pažaislio vienuolyne.

Filmuojant buvo 25 laipsniai šalčio. G.Malinauskaitė prisiminė, kad toks pat šaltis spigino ir tuo metu, kai ji, būdama aštuonerių, filmavosi Neringos Čereškevičienės muzikinėje juostoje “Mergaitė su degtukais”.

Šiame filme ji pirmą kartą pasirodė ekrane. Vėliau Gabrielė ilgai dainavo muzikos kolektyve “Tele bim bam”.

G.Malinauskaitė vaidina grupėje “36”, kuria dainas, dalyvauja įvairiuose muzikiniuose ir televizijos projektuose, yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vaidybos antro magistro kurso, kuriam vadovauja Jonas Vaitkus, studentė.

— Ar pažiūrėjusi filmą turėjote priekaištų sau? — pasiteiravau G.Malinauskaitės po juostos “Tyla sniege” premjeros.

— Visada norisi tobulumo. Jei jo nesieksi, gali ir sustoti. Nenorėčiau, kad taip atsitiktų. Nelengva matyti save ekrane, žiūrėdama negalėjau atsipalaiduoti. Į filmo premjerą atlydėjo būrys draugų ir prieš pat seansą mane pasveikino su šampanu.

— Lengvai gavote šį vaidmenį?

— Prieš atranką buvau įspėta, kad teks filmuotis ir intymiose scenose. Nusprendžiau vis tiek dalyvauti.

Žinojau, kad filmą kuria ispanai, jog teks kalbėti rusiškai ir ispaniškai. Šių kalbų mokiausi mokykloje. Be to, turiu draugų Ispanijoje ir Argentinoje, su kuriais bendrauju ispaniškai.

Scenarijuje perskaičiau, kad moteris, kurią ketinau įkūnyti, turi vaiką. Atrankoje turėjau suvaidinti sceną, kurioje ta moteris jaučiasi vieniša, pavaizduoti ilgesį, liūdesį.

Nusprendžiau sudainuoti vieną rusų liaudies lopšinę, kurią seniai moku. Mano pasirodymas režisierių sužavėjo — pakvietė vaidinti. Be to, jis pareiškė norą, kad ta lopšinė skambėtų ir filme.

— Filmo režisierius G.Herrero — garsus ne tik Ispanijoje. Jis — “Oskaro” laureatas. Ar bendraudami jautėte, kad jis — įžymybė.

— Kai pirmą kartą susitikome filmavimo aikštelėje, nebuvo jauku. Tačiau pradėjus bendrauti jaudulys išsisklaidė. Pasirodo, jis — labai ramus žmogus. Tokia ramybė nebūdinga ispanams.

Iš kitų aktorių buvau girdėjusi, kad filmavimo aikštelėje G.Herrero ne kategoriškai reikalauja vykdyti jo nurodymus, o įsiklauso į pasiūlymus. Jis nesako — darykite tik taip ir ne kitaip.

Tuo netrukus įsitikinau ir pati. Su Juanu turėjome vaidinti meilės sceną. Režisierius buvo sumanęs, kad turėtume būti aukštai ant pakylos.

Mes su Juanu susižvalgėme ir sakome: “Ne, taip atvirai tikrai negerai.” Pasiūlėme šiek tiek pakeisti sceną ir režisierius sutiko.

— J.D.Botto — garsus Ispanijos ir Argentinos kino bei teatro aktorius. Ne viena moteris dėl jo dūsauja. Ar jums jis nekrito į akį?

— Kai filmavome Ispanijoje, gyvenau vieno aktoriaus namuose. Ten susitikau ir su jų draugais. Viena mergina pusiau juokais manęs paklausė: “Tai čia tu bučiavaisi su Juanu? Aš tau už tai akis iškabinsiu!” Pasirodo, ji alpsta dėl J.D.Botto.

Jis — tikrai gražus vyras. Gal dėl to ir nesijaučiau nejaukiai kartu filmuodamasi intymiose scenose. Dabar su šypsena prisimenu vieną pirmųjų epizodų, kai mums reikėjo bučiuotis.

Gyvenime jis paprastas ir nuoširdus. Nesijaučia esąs žvaigždė. Be to, jis turi draugę (su kuria, tiesa, nesusituokęs) ir dukterį.

Bendraudama su juo stebėjausi, kad ispanas gali būti toks santūrus ir ramus. Juk paprastai jų emocijos liejasi per kraštus. Būtent toks yra kitas filmo aktorius Carmelo Gómezas.

— Ar dabar bendraujate su filmo aktoriais?

— Draugaujame su Jordi Aguilaru, kartais susirašinėju ir su Juanu Diego, ir su kitais.

Ypač susibičiuliavome su jais, kai filmavome Ispanijos regione Alikantėje. Ten darbas vyksta lėtai, visi atsipalaidavę. Filmavimo tempui įtakos turėjo ir siestos. Tad laiką leidome ne vien filmavimo aikštelėje. Jie mus priėmė labai svetingai.

Daug bendravome per premjerą. Įsivaizduojate — raudonuoju kilimu žengiau su pulku vyrų! Dėmesio sulaukiau užtektinai.

C.Gómezas mane pakvietė į savo spektaklio premjerą. Ispanai — atviri ir smagūs žmonės. Vieno garsaus aktoriaus brolis tiesiog gatvėje prie manęs priėjo ir pasveikino su premjera.

— Filmas paremtas tikrais įvykiais, veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo metais Rusijoje. Ar domitės istorija?

— Buvau pasirinkusi kultūros istorijos ir antropologijos studijas, bet po dvejų metų jas nutraukiau ir įstojau į akademiją. Dėl šio žingsnio nė kiek nesigailiu. Nuo vaikystės vaidindavau, skambindavau pianinu, tad aktorystę pasirinkau natūraliai.

— Esate vedusi laidą “Rytas su BTV”. Linksminote žiūrovus “Naujienošanoje” (“Lietuvos ryto” TV). O lietuviškame seriale vaidinti nenorėtumėte?

— Esu laiminga būdama teatro aktorė, nesiveržiu į televiziją. Vis dėlto niekada nesakau “niekada”. Buvau sulaukusi pasiūlymų — yra skambinęs TV serialų prodiuseris Rolandas Skaisgirys. Tad gal ir išvysite mane ekrane.

— Praėjusią vasarą daug repetavote su savo trupe “36”. O kaip leidžiate šią vasarą?

— Neseniai porą savaičių praleidau kino stovykloje Juodkrantėje. Ten kūrėme trumpametražius filmus.

Šiuo metu ruošiuosi kelionei į Gruziją — laukia puikios atostogos.

O kol kas dirbu su vaikais: anglų kalbos mokykloje vedu menų pamokas, einame į teatrą, galerijas. Malonumą derinu su darbu.

Lankau vokalo pamokas. Kai būna linksma arba liūdna, kuriu dainas.

Šiurpių žudynių paslaptys

■ Filmo “Tyla sniege” veiksmas vyksta 1943-iųjų žiemą Rusijoje.

■ Ispanijos kariuomenės Mėlynosios divizijos batalionas aptinka užšalusį ežerą, iš kurio kyšo tik suledėjusios žirgų galvos.

■ Ant vieno iš negyvų gyvulių — ispanų kareivio lavonas. Jam perrėžta gerklė, o ant peties išpjaustyta vaikiškos maldos eilutė: “Atsargiai, Dievas tave stebi.”

■ Divizijos vadas paveda šį nusikaltimą ištirti eiliniam Arturui Andradei (J.D.Botto) — buvusiam policijos inspektoriui.

■ Laisvalaikiu ispanų kareiviai bendrauja su vietos merginomis. Arturas įsimyli Zirą (G.Malinauskaitė) ir susidraugauja su našlaičiu Aleksandru (D.Balinskas).

■ Netrukus paaiškėja, kad lede rasta auka buvo nužudyta duše. Kūnas uždėtas ant arklio — norėta jį nugabenti į netoliese esantį vienuolyną. Paskui nešusįjį negyvėlį sekė daugiau arklių. Juos užklupo didžiulis speigas ir jie mirtinai sušalo.

■ Atliekant tyrimą vienuolyne randamas dar vieno nužudyto vyro kūnas. Ant jo išpjaustyta antra vaikiškos maldos eilutė: “Atsargiai. Jis tave stebi.”

■ Paaiškėja, kad prieš vykdami į frontą keturi kareiviai išprievartavo vieno masono žmoną. Vienas prievartautojų ir buvo rastas negyvas lede. Panašu, kad masonas kerštauja.

■ Laikas bėga. Kai tyrimas eina į pabaigą, prisiartina sovietų kariuomenė.

■ Juosta “Tyla sniege” sukurta pagal ispanų rašytojo Ignacio del Valle romaną “Keistų imperatorių laikas”.

Lietuviams — ispanų pagyros

■ Filmo režisierius G.Herrero kino pasaulyje labiau žinomas kaip prodiuseris. Jo prodiusuota juosta “Paslaptis jų akyse” (2009 m.) buvo įvertinta “Oskaru” kaip geriausias užsienio filmas.

■ Baigus filmuoti “Tylą sniege” G.Harrero negailėjo pagyrų lietuviams.

■ “Net sunku patikėti, kaip viskas buvo paprasta, — įspūdžiais apie darbą Lietuvoje dalijosi režisierius. — Nors turėjome bendrauti anglų kalba, vieni kitus supratome puikiai. Lietuviams patiko tai, kad vertinome juos kaip sau lygius. Lietuvoje kuriama nelabai daug filmų. Daugiausia aktoriai dirba kartu su italais, švedais ar vokiečiais. Tad yra pripratę prie tarptautinių kolektyvų.”

■ Filmo kūrėjai tankų atsigabeno iš Estijos, Lenkijos ir Vokietijos. Juostos kūrėjai tankų į Lietuvą atsigabeno iš Lenkijos, Estijos ir Vokietijos. Nemažai epizodų buvo filmuojama Trakų Vokėje. “Tyla sniege” (Silencio en la nieve). Mistinė drama. Ispanija, Lietuva. 2011 m. Režisierius Gerardo Herrero. Vaidina Juanas Diego Botto, Carmelo Gómezas, Víctoras Clavijo, Francescas Orella, Gabrielė Malinauskaitė.

5,4 balo iš 10. imdb.com lankytojų vertinimas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.