„Betmeno“ trilogijos žvaigždė Ch. Bale sugrįžta kaip tamsos riteris

„Atsargus“. Šis žodis geriausiai tinka apibūdinti Christianui Bale’ui (38 m.), „Betmeno“ trilogijos žvaigždei. Lietuvos kino teatruose — tragiška premjera JAV išgarsėjusi trečioji dalis „Tamsos riterio sugrįžimas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2012, 8:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:30 PM

Jau keleri metai į asmeniškus klausimus neatsakinėjantis („Aš jau viską esu pasakęs“), reikalaujantis klausimų raštu („Tada niekas nesakys, kad aš nesukalbamas“) aktorius Ch. Bale’as apie „Tamsos riterio sugrįžimą“ pasakoja maloniai — akivaizdu, kad vaidmuo jam artimas.

— Prisiminkime nuo pradžių, taigi „Betmenas. Pradžia“. Kodėl ši trilogija taip jaudina žmones, kad jie ryžtasi beprotybei?

— Pasakysiu, ką jau sakiau. Kaip nepatyręs tokio baisumo asmeniškai, negaliu iki galo suvokti, ką jaučia žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų artimieji, tačiau galiu iš visos širdies juos užjausti. Žiūrovus visada jaudina istorijos, kuriose niekam nežinomas, išgeibęs vaikinas tampa ryžtingu ir sėkmės lydimu kovotoju.

Nuo pat pirmos juostos režisieriui Chrisui Nolanui buvo pranašaujama nesėkmė, mat Betmenas mintyse buvo nurašytas į paauglių pramogų žanrą. Tačiau jis sugebėjo suteikti Betmenui ir Briusui Veinui tiek žmogiškumo, kad jie tapo artimi kone kiekvienam žiūrovui.

— Bet Betmenas visada įdomesnis už nupiepėlį Briusą Veiną.

— Tiesa, ir senesniuose filmuose, kai paslaptingąjį Betmeną ekrane pakeisdavo scenos su liurbiu Briusu Veinu, žiūrovai gailiai atsidusdavo. Visiems atrodė, kad be kaukės Betmenas yra nuobodus.

„Tamsos riteryje“ Briuso Veino naivumas pasiekia ribą. Jis mano, kad vieną kartą iš miesto išgujęs nusikalstamumą gyvens ilgai ir laimingai. Jam tenka suvokti, kad negalės pakabinti apsiausto ant vinies, kad nusikaltėliai nesnaudžia ir imasi naujų gudrybių, tad jo atsakomybė už miestą neturi ribų.

Briusas Veinas vis dar neatsitokėjo po tėvų mirties? Ar jį veikti verčia atsakomybė už miestą?

— Man regis, kad viskas kartu. Jis tebėra vaikas. Toks įspūdis, kad jis atidėjęs savo gyvenimą iki geresnių laikų, laukia, kada bus tvarka ir jis galės gyventi ramiai, bet taip nebūna. Laikas turėtų užgydyti žaizdas, bet jis pats to neleidžia. Jis kone nori puoselėti savo skausmą ir pyktį, nes tai padeda kautis su neteisybe.

Galima drąsiai sakyti, kad jis atsilikęs nuo gyvenimo malonumų, aukojantis tai, dėl ko žmonės ir gyvena. Veinui teks iš naujo įvertinti gyvenimo siekius, kad nebūtų per vėlu. Pirmose scenose jis atsiskyrėlis, liūdnas, kone pakrikusio proto.

— Betmenas — nesveiko proto?

— Na, tai nėra sveiko proto superherojus. Manyčiau, kad jam būdingas daugybinis asmenybės sutrikimas, tai vienišas, liūdnas žmogus. Viešai jis plevėsa, o Betmeno kaukė slepia pasipiktinimą neteisybe.

Veiksmais jis netoli piktadario, pavojingai priartėja prie teisėtų veiksmų ribos. Jis galėtų, tiksliau, pajėgtų padaryti ir didžią neteisybę, tačiau altruizmas to neleidžia. Betmeno kostiumas jam padeda atskirti siaubūno įniršį nuo asmeninio gyvenimo.

— Be artimųjų paramos tokios kančios gali baigtis tragiškai, prisiminkime, kaip po „Tamsos riterio“ tragiškai mirė Džokerio vaidmens atlikėjas Heathas Ledgeris. Ar dėl jo būklės niekam nekilo įtarimų?

— Jis į savo darbą žiūrėjo labai rimtai ir dėl vaidmens būtų padaręs bet ką. Mes visi siekėme to paties — iš popierinių komikso herojų padaryti tikrus, baisius, suktus, tiesiog žmogiškus herojus. Kritikai iš mūsų juokėsi, kad į Betmeną žiūrime rimtai. Apie Heathą viešai kalbėti negaliu, tokius dalykus galiu svarstyti tik namie, su šeima.

— Kaip jūs pats rengėtės vaidmeniui?

— Nemėgstu pasakoti apie savo metodus. Kartais vaidmuo ateina su balsu ar akcentu. Juk režisieriai skirtingi, reikalavimai skirtingi. Žinoma, kaskart pradedu nuo pradžių, juk negalvoji — va, pataupysiu ir šįkart padarysiu kaip anąsyk. Pavyzdžiui, prisimindamas „Mašinistą“ galiu pasakyti, kad lieknėdamas persistengiau, mano sudėjimo vyrui netekti 25 kilogramų (Aktoriaus dienos racioną sudarė skardinė tuno konservų, obuolys, viskis ir cigaretės. — Red.) yra per daug. Nei šeima, nei draugai tuo metu manimi nesidžiaugė.

— Kaip į tokias permainas reaguoja žmona?

— Na, galima vaizdingai pasakyti, kad ji gulė į lovą su daug skirtingų vyrų. Ir jai dėl to visiškai nereikia gailėtis!

— Ar pasiilgsite Betmeno?

— Žinoma.

— Ar pasiilgsite guminio kostiumo?

— Jis klaikiai nepatogus. Laukdamas savo scenos su juo praleidau ilgas dienas ir valandas, suprakaitavęs, suplukęs, sušutęs, skaudama galva, bet kai paskui pamatai filmą, vėl nevalia pagalvoji: „Jėga!“ Ilgėsiuosi ir to guminio skuduro.

— Ar negaila, kad trilogija baigiasi?

— Iš tiesų apie Betmeną galima prikurti daug visokių istorijų. Pavyzdžiui, man patiktų vaidinti jį susenusį, kai nebegali imtis žygių. Vis dėlto reikia žinoti, kada dėti tašką. Režisierius tai žino.

— Ar jūs patenkintas pabaiga?

— Taip, labai.

— Ar po tiek metų nesunku atsisveikinti su komanda?

— Man nepatinka verksmingi ir triukšmingi atsisveikinimai, todėl greitai su visais atsisveikinau, truputį pasėdėjau su kostiumu, prisiminiau tuos metus, paskui nusivilkau žinodamas, kad daugiau niekada tos gumos nesivilksiu.

Tragiška filmo premjera

Liepos 20-ąją filmo “Tamsos riterio sugrįžimas” premjera buvo pažymėta krauju. Kolorado valstijos Denverio priemiesčio kino teatre siautėjęs 24 metų Jamesas Holmesas kaltinamas nušovęs 12 žmonių ir 58 sužeidęs. Lieka tik spėlioti, kas pasidarė šiam jaunuoliui ir dėl ko jis tapo žudiku.

Amerikiečiai dievina komiksus, o ypač apie gėrio ir blogio susidūrimą. Pavyzdžiui, kaip filme apie Betmeną, kur Supermenas kovoja su žudiku psichopatu Džokeriu.

Tačiau, kai komiksų kovos persikelia į realybę, amerikiečiai sutrinka. Filmo apie Betmeną premjeroje į žmones šaudęs J.Holmesas rėkė esąs Džokeris. Prieš žudynes jis buvo nusidažęs plaukus oranžine spalva — kaip ir vienoje šiurpiausių scenų pasirodęs jo herojus.

Sulaikymo centro, kuriame buvo laikomas žudikas, darbuotojai pastebėjo, kad J.Holmesas neadekvačiai vertino įvykius. Už grotų jis elgėsi neracionaliai, nerodė jokio gailesčio savo aukoms, tapatinosi su neigiamu herojumi Džokeriu ir įsivaizdavo esąs filme.

Dėl žudynių Kolorade buvo atidėta filmo “Gangsterių medžiotojai” (Gangster Squad) premjera. Juosta, kurioje vaidina aktoriai Ema Stone, Seanas Pennas ir Joshas Brolinas, kino teatruose turėjo pasirodyti rugsėjo mėnesį, tačiau premjeros data pakeista. Filmas žiūrovus pasieks tik sausį, kad iki to laiko jo kūrėjai galėtų perfilmuoti svarbią sceną, kurioje užpuolikas pradeda šaudyti kino teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.