Politikai susitiks žodžių ringe

Edmundas Jakilaitis (35 m.) iki Seimo rinkimų neturės laisvų sekmadienio vakarų. Šį sekmadienį 19 val. “Lietuvos ryto” TV eteryje debiutuoja žurnalisto debatų laida “Lyderių forumas”. Joje svarbiausius šalies gyvenimo klausimus narstys penkių populiariausių partijų vadovai.

Sekmadienį 19 val. “Lietuvos ryto” TV eteryje debiutuoja žurnalisto E. Jakilaičio debatų laida “Lyderių forumas”. Joje svarbiausius šalies gyvenimo klausimus narstys penkių populiariausių partijų vadovai.
Sekmadienį 19 val. “Lietuvos ryto” TV eteryje debiutuoja žurnalisto E. Jakilaičio debatų laida “Lyderių forumas”. Joje svarbiausius šalies gyvenimo klausimus narstys penkių populiariausių partijų vadovai.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("TV antena")

Aug 26, 2012, 6:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:37 AM

Socialdemokratų partijos vadas Algirdas Butkevičius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius, Lietuvos liberalų sąjūdžiui vadovaujantis Eligijus Masiulis, partijos “Tvarka ir teisingumas” lyderis Rolandas Paksas ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Penki skirtingo temperamento ir pažiūrų politikai, kurie aštuonis sekmadienius bandys įrodyti savo tiesą tiesioginiame eteryje.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai taps debatų arena, kuri, tikisi E. Jakilaitis, žiūrovams padės susidaryti išsamų įspūdį apie kiekvieną iš penkių partijų ir galbūt rudenį palengvins apsi-sprendimą prie balsadėžių.

— Debatų laidos — pasaulio televizijų kanalams įprastas formatas. Kuo ypatinga bus ši laida? — “TV antena” paklausė E. Jakilaičio.

— Pirmą sykį bandome rengti debatus pagal klasikinę formulę. Pateikiamas klausimas, į jį atsako vienas debatų dalyvių, tada prasideda diskusija. Tokie raundai kiekvienoje laidoje bus penki — tiek, kiek partijų lyderių dalyvauja.

Tikslai — du. Pirmas — išgirsti penkių populiariausių partijų lyderių aiškius įsipareigojimus dėl tam tikrų sričių. Bus septynios laidos konkrečiomis temomis ir bendra finalinė laida, kurioje glaustai diskutuosime apie visas esmines temas.

Tai bus puiki proga susidaryti nuomonę, kuri partija yra geriausiai pasirengusi tam tikroje srityje, ir ideali galimybė susipažinti su būsimos valdžios turiniu. Nemanau, kad vienas lyderis pasirodys geriausiai kalbėdamas visomis temomis.

Po to, žinoma, tiek žiniasklaida, tiek visuomenė galės reikalauti, kad pažadai, duoti šioje laidoje, būtų tesimi.

Kitas aspektas — priversime partijas atskleisti savo pagrindinius atstovus visose svarbiausiose srityse. Laidoje dalyvaus ne tik partijų lyderiai, reikia suprasti, pretendentai į premjero postą, bet ir po du geriausiai tą sritį išmanančius partijos narius — kandidatus į ministrus ar Seimo komitetų pirmininkus.

Partijos gali turėti lyderį, kuris sugeba kalbėti visomis temomis, bet gali nutikti taip, kad jis visai neturės komandos. Tad atskleisime ne tik lyderio kompetenciją ir idėjas, bet ir jo komandos pasirengimą.

— Politikai yra gerai įvaldę meną daug kalbėti, bet vengti konkretumo. Kaip priversite juos dalyti konkrečius pažadus?

— Be konkrečių įsipareigojimų tam tikroje srityje jie neišsisuks. Tikiuosi, jie patys tai suvokia, nes bus kontroliuojami ne tik žurnalisto, bet ir keturių svarbiausių konkurentų.

Su tuščiomis, bendromis frazėmis čia nepraslysi. Kai ateis metas diskusijai apie socialinę politiką, manau, kalbėsime apie labai konkrečius procentus ir litus. Manau, aš moku ištraukti iš pašnekovų konkrečius dalykus.

— Kalbų laikas bus ribotas?

— Taip, laida turi aiškią struktūrą. Kiekviena debatų laida bus skirta vienai temai. Pirma tema, kurią nagrinėsime jau šį sekmadienį, bus šeimos ir socialinė politika. Kitose laidose kalbėsime energetikos, sveikatos apsaugos, užsienio politikos ir kitais klausimais.

Prieš kiekvieną laidą lyderiai ištrauks numerį, reiškiantį pasisakymo eiliškumą nuo 1 iki 5. Kiekvieno etapo pradžioje pateiksiu konkretų klausimą vienam iš lyderių nustatyta eilės tvarka. Gavęs klausimą lyderis turės 90 sekundžių atsakymui. Jo atsakymą papildyti galės vienas iš dviejų partijos ekspertų, tam skiriama dar 60 sekundžių. Žinoma, visiškai tikslaus laiko matavimo nebus, bet, manau, sugebėsiu valdyti diskusiją taip, kad kiekvienai partijai tektų vienodai laiko. Nuskambėjus atsakymui prasidės diskusija tarp visų laidos dalyvių. Jei diskusijos dalyviai vienas kitam klausimų neturės, juos užduos laidos vedėjas.

— Kas parengs šiuos klausimus?

— Mūsų televizijos ir naujienų agentūros BNS žurnalistai, pasitelkę atitinkamų sričių specialistus. Beje, klausimus debatų dalyviams gali siųsti ir rinkėjai elektroninio pašto adresu debatai@lrytas.lt.

Konkrečius klausimus, kurie nuskambės, žinosiu tik aš. Debatų dalyviai klausimus pirmą kartą išgirs laidoje. Jos pabaigoje kiekvienas iš penkių lyderių turės po 60 sekundžių diskusijai apibendrinti. Pasibaigus debatams BNS žurnalistai kalbins įvairių sričių ekspertus, kurie vertins dalyvius ir diskutuos, kurie jų pasirodė geriausiai ir kodėl.

— Tai simbolinis vertinimas, jokių oficialių lentelių ar balsavimų skambučiais nebus?

— Ne. Objektyviausią vertinimą visame pasaulyje pateikia ekspertai. Jų vertinimus paskleis BNS, juos skelbs visa Lietuvos žiniasklaida.

Žiūrovai galės siųsti klausimus, tačiau reportažų, žiūrovų apklausų nebus — jokių įmantrių formų, kuriose galėtų slypėti subjektyvumas.

Ši laida nėra šou. Aš nesakau, kad politiniai šou yra blogai — man pačiam patiktų juos vesti. Vis dėlto tai bus rimto turinio debatai. Dominuos turinys, idėjos ir konkretumas.

— Ar įmanoma visas aktualiausias temas sudėti į aštuonias laidas?

— Manau, kad svarbiausias temas aptarsime. Specifiniai klausimai — transportas, švietimas, sveikatos paslaugos yra svarbūs, bet juos galima sudėti į vieną laidą.

— Valdovų rūmai — neįprasta vieta filmuoti televizijos laidą.

— Ji įstabi tuo, kad ten ilgus šimtmečius valdovai su savo patarėjais diskutuodavo svarbiausiais valstybės klausimais. Simboliška, kad debatai vyks ten.

Nemanau, kad jie turi didingą aurą, ji tik kuriama. Vis dėlto tematika tinkama, tai bus šiek tiek iškilmingiau nei debatai eilinėje studijoje. Didžioji salė su dideliais langais, įspūdingomis lubomis. Ten pastatysime prie aplinkos tinkamas dekoracijas.

Pavyzdžiui, JAV prieš prezidento rinkimus debatai dažniausiai vyksta universitetuose, kur susirenka akademinė bendruomenė, kuri privalo veiksmą stebėti visiškoje tyloje.

Mūsų laidoje debatus Valdovų rūmuose stebės apie 150 žiūrovų. Jie irgi turės elgtis tyliai, kad plojimais nesukurtų TV žiūrovams klaidingo įspūdžio, neva tas politikas kalba gerai, o anas — blogai.

Ploti bus galima tik laidai prasidedant, kai įžengs lyderiai, ir jai baigiantis.

— Kodėl būtent penkių politinių jėgų lyderiai? Juk yra ir daugiau ambicingų partijų.

— Viena esminių priežasčių, kodėl pasirinkome penkias partijas, yra laidos trukmė. 120 minučių — pakankamas laikas penkioms partijoms atskleisti savo nuostatas tam tikra tema ar pasakyti nuomonę apie konkurentų pamąstymus. Juk debatų esmė — ne tik pareikšti nuomonę, bet ir sumalti kitą nuomonę į miltus.

Tiesiog atsivertėme naujausių sociologinių tyrimų rezultatus ir pasirinkome penkias ten paminėtas populiariausias partijas. Paprasta ir sąžininga.

— Kokių klausimų kilo politikams sulaukus kvietimo į šią laidą?

— Partijos kol kas ruošiasi tyliai. Vienintelis dalykas, kuris jas labai sudomino, yra mano nurodymas, kad į studiją atėjusios palaikomosios komandos negali turėti partinės atributikos. Išskyrus gal savo partijos spalvų kaklaraištį ar ženklelį, bet jokių šalikų ar vėliavų. Čia nebus mėlynų, žalių, oranžinių komandų.

— Visi partijų lyderiai iškart pasakė “taip”?

— Taip, asmeniškai su jais susitikau, paaiškinau idėją ir nė vienam nekilo abejonių, ar verta dalyvauti. Jie pažadėjo dalyvauti visose aštuoniose laidose.

— Ar Lietuvoje yra politikas, nesutikęs ateiti į jūsų laidą?

— Lietuvoje nėra politiko, kurį labai norėčiau pakalbinti, bet to dar nepadariau.

— Jums siūlė balotiruotis rinkimuose?

— Taip.

— Tos partijos vadovas dalyvaus šiuose debatuose.

— Hmmm... (Šypsosi.)

— Balsuojate rinkimuose?

— Žinoma.

— Ar lengva išlaikyti objektyvumą ir neparodyti savo politinių simpatijų vedant tokią laidą?

— Neturiu simpatijų partijoms. Simpatizuoju tam tikroms vertybėms. Esu liberalių pažiūrų ir labai patriotiškas. Mano pažiūros aiškios, bet tai toli gražu nereiškia, kad balsuoju už liberalus. Konkrečiu atveju renkuosi turinį, kuris labiausiai atspindi tai, kuo tikiu. Man rūpi partijų padorumas ir tai dažnai yra pati svarbiausia sąlyga. Ir, žinoma, istorinė kompetencija — ką ta partija jau yra padariusi. Spręsti vien iš pateikiamų programų nesiryžčiau, nes ten parašyti pažadai dažnai pamirštami.

— Kokią reikšmę ir įtaką rinkėjų apsisprendimui turi tokie TV debatai?

— Mūsų pagrindinis tikslas — suteikti žmonėms galimybę gauti kuo daugiau turinio. Negaliu priversti žiūrovų tuo domėtis, tik galiu pasistengti, kad tos informacijos būtų kuo daugiau. Žmonėms, kurie linkę klausytis ir girdėti, ši laida tikrai bus naudinga. O tiems, kurie išsirinko politiką ir myli jį aklai, tos laidos gal ir nereikia, nes jie vis tiek žino, už ką balsuos.

Net taip smarkiai nesiečiau šios laidos su rinkimais. Tiesiog kartą per ketverius metus išsamiai padiskutuoti su politikos lyderiais apie septynias svarbiausias šalyje temas — sveika net ir be rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.