Filmo recenzija. „Balsuok už mane“

Dviratis. Jei “Dviračio šou” (LNK) kūrėjams kas nors duotų tiek pinigų, kiek skiriama Holivudo juostai, jų darbo rezultatas galėtų atrodyti kaip “Balsuok už mane”.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė ("TV Antena")

Sep 23, 2012, 1:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:25 PM

Garsūs JAV komikai Willas Ferrellas ir Zachas Galifianakis iš visos širdies linksminasi rodydami JAV rinkimų kampanijos kliedesius. Pirmasis vaidina keturias kadencijas poste drybsantį Kongreso narį iš Šiaurės Karolinos valstijos Breidį.

Antrojo herojus Martis Haginsas yra kaip tas Pilypas iš kanapių iššokęs vietos turizmo biuro veikėjas, kuriam broliai milijonieriai dosniai pažėrė pinigų ir liepė eiti į valdžią. Filmo kūrėjai dviračio neišrado, bet dar kartą taikliai ir smagiai pasišaipė iš žmonių kvailumo bei godumo.

Taikinys. Be įprastų satyros objektų, kai velėjami prisidirbę politikos veikėjai, šįkart galima rasti naujovių — kliūva ir eiliniams balsuotojams, kurių tingumas, plaukimas pasroviui bei tikėjimas gražiais rinkimų pažadais leidžia veidmainiams stoti prie valdžios vairo.

Dantys galandami ir į dar du veikėjus. Broliai Davidas ir Charlesas Kochai, filme tapę broliais Močais (Danas Aykroydas ir Johnas Lithgow), JAV finansuoja įvairias laisvosios rinkos idėjas, leidžiančias didelėms korporacijoms krautis dar didesnius turtus. Manoma, kad broliai Kochai siekdami per savo fondus paveikti politikus yra išleidę apie 200 milijonų JAV dolerių. Jų atitikmenys ekrane savo naudai ir malonumui gali finansuoti net ir vietos kliunkio svaičiojimus.

Paskatos. Kongreso narys Breidis, regis, ypatingų ambicijų neturi — jam patogu sėdėti Kongrese, o pareigų teikiami malonumai gerokai pranoksta protines sąnaudas.

Broliai Močai pasaulio versti aukštyn kojomis irgi neketina, tiesiog jie nieko prieš praturtėti dar labiau. Jie ketina palaikyti Velso ryšius su Kinija, pardavinėti žemes šviesioje ateityje badą regintiems kinams, galbūt pagausinti pigios darbo jėgos būrius. Bet jiems reikia politinės valdžios. Tam būtinas savas Kongreso narys.

Nenusakomo klaikumo megztiniu, tarsi prieš 20 metų išvarytas iš Gariūnų, apsitempęs pilvūzas Martis Haginsas pagal biografiją ir kitus parametrus jiems tinka. Megztinį, žmoną ir netinkamos veislės šunėkus galima pakeisti.

Personos. Juostoje kandidatų politinė priklausomybė nenurodoma, tačiau W. Ferrellas labai primena savo personą iš “Saturday Night Live”, kuri lengvai atpažįstama kaip George’as W. Bushas.

Z. Galifianakio herojus labiau atitiktų įvairius nepriklausomus kandidatus, kurie švystelėję kaip kometos tik sujaukia tvarkingas rinkimų kampanijas. Abiem brangus Jėzus, bet Kongreso narys melstis atmintinai nemoka ir paskui suflerį bamba: “Kasdienės mūsų picos duok mums šiandien.” Dar Z. Galifianakio herojus Lietuvoje (kur net vietos politikai išgarsėja tik tada, kai pašoka ir padainuoja) būtų rimtas veikėjas. Kad nemoka atidaryti durų — maža bėda.

Varikliai. Kad ir kokie gražiai lakuotais plaukais būtų kandidatai, be rinkimų kampanijos vadovų jie — du apskriti nuliai. Žmogelį iš liaudies politiku verčia jo štabo vadovas Timas Votlis (Dylanas McDermottas), kuris pats tėra brolių Močų valios vykdytojas. Kongreso nario Breidžio postą išsaugoti stengiasi Mičas (Jasonas Sudeikis), kuriam viršininko vieta dėl patogaus gyvenimo būdo lygiai taip pat brangi.

Pirmasis, regis, įvykdo neįmanomą užduotį — iš pilko nieko daro minties galiūną ir demokratijos tėvą. Antrasis vargsta dar labiau — įniršęs gviešiasi konkurento žmonos ir savo pastangas nukreipia į interneto platybes. Nors po “ovalinio ir oralinio” skandalo jau kažin ar kuo nustebinsi, filmo kūrėjai randa dar didesnių kvailysčių, kurias jei ne šie, tai kiti kandidatai ateity būtinai iškrės.

Taisyklės. Kadaise nepriklausomas kandidatas į JAV prezidentus turtuolis Rossas Perot pasakė, kad taisyklės yra visur, net kare ir purvo kautynėse, išskyrus politiką. Būtent pagal tokį principą šėlioja ir filmo kandidatai.

Ekrane bandoma teigti, kad nėra nieko šventa, — žavus kūdikis, kurį turėjo liūliuoti vienas iš kandidatų, gauna į savo kelis išdygusius dantis. Sulėtintai. Galbūt norėdami, kad juosta įtiktų visiems, filmo kūrėjai apsiribojo paprastu kūnišku humoru ir iki filmo “Uodega vizgina šunį” politinės satyros aukštumų tikrai neištempė. Bet švelnesnio, buitiškesnio humoro juostoje — apsčiai, o vienas didžiausių malonumų yra stebėti, kaip vėpla terlius tampa politine jėga ir kaip abi šalys greitai meta į šoną baltas pirštinaites.

Skaitiklis. 85 minučių įrodymas, kad posakis “Duok kvailiui kelią” ne visada teisingas. Ne kelią jam reikia duoti, o į dantis, kuriems šiek tiek pritrūko aštrumo.

Balsuok už mane

Garsūs JAV komikai Z. Galifianakis ir W. Ferrellas — rinkimų kampanijos sūkury. Tiesa, tik kine. Lietuviško kraujo turintis aktorius J.Sudeikis (kairėje) įkūnija Kongreso nario Breidžio (W.Ferrellas) patikėtinį Mičą. “Balsuok už mane” (The Campaign). Komedija. JAV, 2012 m. Režisierius Jay Roachas. Vaidina Willas Ferrellas, Zachas Galifianakis, Jasonas Sudeikis, Dylanas McDermottas, Katherine LaNasa, Sarah Baker, Johnas Lithgow, Danas Aykroydas, Brianas Coxas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.