Šiuolaikinių piratų gyvenimas: žudymai, narkotikai, girtavimai ir meilužės

Garsus britų žurnalistas Rossas Kempas (48 m.) puikiai pažįsta ne vieno žiauraus nusikaltėlių susivienijimo gyvenimą. Spalio 7-ąją “Lietuvos ryto” televizija pradeda rodyti jo dokumentinį filmą “Rossas Kempas. Piratai”.

Jūrų piratai atvirai pasakojo apie savo išpuolius.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Jūrų piratai atvirai pasakojo apie savo išpuolius.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV antena“)

Oct 6, 2012, 4:43 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:38 AM

Žurnalistas daug bendravo su Somalyje, Nigerijoje ir Indonezijoje gyvenančiais jūrų plėšikais.

“Prisižiūrėjusiems tokių filmų kaip “Karibų piratai” tikriausiai atrodo, kad piratavimas — romantiškas užsiėmimas, — sako R.Kempas. — Iš tiesų jie grobia, žudo ir luošina žmones.”

Grobis — įspūdingas

Somalyje laivų apiplėšinėjimas — pelningas užsiėmimas.

“Piratai savo žygius dažniausiai rengia mėnesio pradžioje, kai įgulos būna gavusios atlyginimus, — pasakojo R.Kempas. — Gerai pasirengęs tuzinas plėšikų per vieną naktį užpuola 8—9 laivus.

Tokiu atveju grobio vertė siekia 20—30 tūkstančių JAV dolerių.

Sėkmingų išpuolių dalyviai keletą mėnesių gali nieko neveikti — lošti, girtauti, pirkti narkotikus ir naudotis prostitučių paslaugomis. Kai pinigai baigiasi, jie vėl traukia plėšikauti.”

Plėšikai rengiami stovyklose

Somalyje tapti jūrų plėšikais svajoja daugybė jaunuolių. Šioje šalyje veikia keliasdešimt piratų mokomųjų stovyklų, kurioms vadovauja buvę jūrininkai.

Vienas svarbiausių dalykų, kurių mokoma stovyklose, — greitai užlipti ant puolamo laivo denio.

Somalyje piratai naudojasi kopėčiomis, o Indonezijoje — bambukų stiebais. Prie jų tvirtinami kabliai, kurie užmetami ant laivo borto.

Veidus po kaukėmis slepiantys piratai filmo kūrėjams mielai demonstravo savo įgūdžius.

Žudo jūrininkus

Žiauriausi yra Nigerijos jūrų plėšikai. Pastaraisiais metais per jų išpuolius žuvo 300 žvejų laivų darbuotojų.

Kai jie užpuola naftos platformas, nukenčia ir gamta.

“Mane šokiravo 20 mylių besidriekianti naftos dėmė, — pasakojo R.Kempas. — Joje žuvo visa, kas gyva. Tad istorija apie piratus netikėtai tapo filmu ir apie ekologiją.”

Pokalbis su pirato žmona

Kol piratai plėšikauja, jų žmonos gyvena kartu ir jaudinasi dėl savo vyrų.

R.Kempas kalbino vieno jūrų plėšiko sutuoktinę. Moteris pasakojo, kad vyras su meilužėmis nesusitikinėjo tik tuomet, kai ji laukėsi. Tačiau narkotikų vis tiek neatsisakė.

Pirato žmonos teigimu, sutuoktinis svajoja, kad ir sūnus pasuktų jo keliu. Ji dėl to kremtasi. Vis dėlto moteris per daug nesiskundžia — jos materialinė padėtis kur kas geresnė nei tų moterų, kurių vyrai duoną pelno sąžiningu darbu.

“Jos gyvena panašiai kaip TV serialo “Sopranai. Mafijos kronika” moterys”, — sakė R.Kempas.

Pelnė apdovanojimą

“Lietuvos ryto” televizija netrukus planuoja parodyti ir kitą šio žurnalisto dokumentinį serialą “Rossas Kempas. Gaujos.”

Už jį autorius yra pelnęs Britų akademijos kino ir televizijos apdovanojimą, taip pat buvo išrinktas Metų televizijos žmogumi.

“Tokių filmų kūrimas — lyg žvejyba tamsiuose vandenyse be šviesos.

Negali žinoti, ką pagausi. Kartais užkimba labai didelė žuvis”, — sako kritikų ir žiūrovų išliaupsintas kūrėjas.

Kulkos švilpė pro galvą

■ R.Kempas — buvęs TV muilo operų aktorius. Jis išgarsėjo 1985 m. pradėtame rodyti TV seriale “EastEnders” įkūnijęs šiurkštoką keistuolį Grantą Mičą. Serialas sėkmingai rodomas iki šiol.

■ Keisti profesiją aktorius apsisprendė susitikęs su vienos Los Andželo gaujos nariu, į kurį buvo šauta net 27 kartus.

■ “Pamaniau, kad savo, kaip aktoriaus, įgūdžius galėčiau panaudoti bendraudamas su įvairių sluoksnių žmonėmis ir stengdamasis juos pažinti”, — apie profesines permainas pasakojo R.Kempas.

■ Žurnalistas yra pabuvojęs pavojingiausiuose pasaulio kraštuose. Tarp jų — ir Afganistane. Ten jis buvo apšaudytas — kulkos švilpė pro pat galvą.

■ Vienoje filmo “Rossas Kempas. Gaujos” dalių autorius kalbino griežtojo režimo kalėjime Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika) kalinčius ypatingu žiaurumu pasižymėjusios grupuotės narius. Jie garsėjo sadistiniais kankinimo ritualais.

■ Dauguma žemesnio rango gaujos narių atsisakė bendrauti su žurnalistu, nes už tylos įžadų sulaužymą jiems gresia mirtis.

■ Rusijoje norėdamas geriau pažinti nacius žurnalistas kartu su jais sportavo. O San Salvadore (Salvadoras) buvo įsiskverbęs į vieną didžiausių nusikalstamų organizacijų pasaulyje.

■ “Salvadore, šalyje, kurioje yra mažiau gyventojų negu Londone, kasdien nužudoma vidutiniškai 11 žmonių”, — stebėjosi žurnalistas, kiekvieną akimirką jautęs mirties alsavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.