Kokių veislių šunys buvo nuskraidinti į kosmosą?

Geriausiu žmogaus draugu vadinamas šuo prieš 55-erius metus įsirėžė į žmonijos kuriamą istoriją. Rusų kalytė Laika 1957 metais lapkričio 3 dieną tapo pirmuoju Žemės gyventoju, pakilusiu į kosmosą.

Rusų kalytė Laika 1957 metais lapkričio 3 dieną tapo pirmuoju Žemės gyventoju, pakilusiu į kosmosą.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Rusų kalytė Laika 1957 metais lapkričio 3 dieną tapo pirmuoju Žemės gyventoju, pakilusiu į kosmosą.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2012, 11:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:33 AM

Prieš skrydį „Sputnik 2” palydovu, kuriame šuniui buvo paruošta speciali 80 cm ilgio vieta, Maskvos gatvėse rastą apie 6 kilogramus sveriančią kalytę Sovietų Sąjungos mokslininkai pratino - laikė panašaus dydžio narve, o narvo dydį vis mažino. Šuniui reikėjo įprasti dėvėti specialų rūbą – skafandrą. Šis kelionės metu buvo prisegtas prie vidinių palydovo sienelių.

Taip pat keturkojis buvo pamėgęs specialų maistą – iš duonos, mėsos ir kolageno padarytą žėlė. Palydove už šuns buvo įmontuotas specialus rezervuaras šlapimui ir ekskrementams.

Skrydžio metu šunį nuolat filmavo kamera, prietaisai registravo jo pulsą, kraujo spaudimą ir kvėpavimą.

Po kelių valandų trejų metų kalytė Laika nuo streso ir karščio nugaišo orbitoje, nors tikėtasi, kad ji išgyvens savaitę.

Prieš ketverius metus Maskvoje, prie Karinės Medicinos instituto, kuriame skrydžiui buvo ruošiama instituto darbuotojų numylėtinė Laika ir kiti šunys, jiems buvo pastatytas paminklas.

Su Sovietų Sąjunga ir kosmonautikos srityje varžėsi amerikiečiai. Į kosmosą panašiu metu jie mėgino skraidinti beždžiones. Tačiau rusai į orbitą gyvą sutvėrimą užkėlė pirmieji, tad Amerikos spauda nepraleido progos parodyti ironijos - kalaitę Laiką ji pakrikštijo „Mutnik“ pravarde.

Rusų mokslininkai per šią misiją pakankamai sužinojo, kad galėtų nusiųsti į orbitą kitus šunis ir sugrąžinti juos gyvus į Žemę. Taigi mėginimai tęsėsi.

Kokių veislių ir kiek šunų skrido į kosmosą? O po kiek sėkmingų keturkojų skrydžių buvo palaiminta Jurijaus Gagarino kelionė? Atsakymai laukia šį trečiadienį 19 val. 45 min. dokumentiniame filme „Šunys kosmonautai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.