Kelių istorijos: įveikti bekelę – lyg įkopti į kalną

Pasaulyje nėra neišvažiuojamų kelių. Net ir tokių, kurie oficialiai vadinami bekele. Ar važiuosi pirmyn ar, pasitaikius kliūčiai, įstrigsi, ar apsispręsi sukti atgal, priklauso tik nuo darbo, kurį esi pasirengęs įdėti, kad įveiktum kelią. O sudėtingoje nekasdienėje situacijoje kiekvienas elgiasi skirtingai. Rytų Europoje žinomiausių bekelės varžybų „Ladoga Trophy“ rengėjas rusas Jurijus Ovčinikovas jau senokai nesivaržo su purve mėgstančiais murdytis adrenalino vampyrais, bet patyręs bekelių vilkas neabejoja: nugalėti galima net ir sunkiausiai išvažiuojamą kelią. Tik ne kiekvienas tam ryžtasi.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

Nov 21, 2012, 5:01 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:53 AM

Būtent todėl, kad bekelės, kaip ir alpinizmas, – ne kiekvieno nosiai, įdomu pamatyti iš šalies, kaip su keliu susidraugauti mėgina tie, kuriems nuolatinis darbas prie visureigio, keturračio ar motociklo vairo jau tapo gyvenimo būdu.

Per gruodžio 8-ąją kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ Vilniuje rengiamą bekelės filmų festivalį 55 metų J. Ovčinikovas sėdės komisijos nario kėdėje.

Tačiau net ir jis mėgausis vaizdais ir situacijomis, su kuriomis pats ne kartą buvo susidūręs. „Ladoga Trophy“ varžybų rengėjas tvirtina, kad kiekvienas bekelių mėgėjas tą patį kelią įveikia skirtingai – važiuoja skirtinga transporto priemone, priima skirtingus sprendimus. Todėl net tiems, kurie važiavo konkrečiu keliu, įdomu pamatyti, kaip su iššūkiais susidorojo kiti.

O tiems, kurie niekada nevažiavo ir niekada nevažiuos bekelėmis įdomu iš šalies pažvelgti į sunkumus ar kraštus, kurių niekada nepamatys.

„Kuo įdomi bekelė? – perklausė „Ladoga Trophy“ varžybas šiemet jau šešioliktą kartą surengęs J.Ovčinikovas. – Ji yra tai, ko įprastame gyvenime trūksta biuro darbuotojui, bankininkui ar gamyklos darbininkui. Bekelė – tarsi pirmykščio žmogaus gyvenimo atspindys, kai vyrai žaidė vyriškus žaidimus: grūmėsi su gamta, medžiojo, tempė namo mamutą. Todėl iki šiol tokie dalykai žmones ir traukia“.

Žinoma, traukia ne visus. Kai kuriems stinga pinigų, kad galėtų investuoti nemenkas sumas į sunkiame kelyje gendančią techniką. Kaip kuriems trūksta laiko. Kai kuriems paprasčiausiai neužtenka drąsos visureigiu, keturračiu ar motociklu bristi per pusnis, plaukti per upes ar klampoti per purvą.

„Tačiau ne kiekvienas žmogus ryžtasi ir į kalnus kopti. Pats nesu alpinistas, bet alpinizmas mane traukia, nes, stebėdamas nufilmuotus vaizdus, kaip žmonės, įveikę neįtikėtinus sunkumus, įkopia į aukščiausias pasaulio viršūnes, jaučiu jiems didžiulę pagarbą, nes suprantu, kad pats taip nesugebėčiau. Su bekele – tas pat. Ne kiekvienas žino, moka ir įstengia ją įveikti, bet pažiūrėti, kaip tai daro kiti, visada įdomu“, – įsitikinęs J. Ovčinikovas.

Bekelės filmų festivaliui kūrėjai iš Lietuvos, Rusijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos šiemet pateikė apie dvi dešimtis filmų, kurie varžysis Turizmo, Sporto ir Laisvosios temos kategorijose.

„Negaliu pasakyti pagal kokius kriterijus vertinsiu konkursinius filmus, nes neįmanoma visko sudėlioti į lentynas. Talentingai ir įdomiai sukurtas filmas visada ras savo žiūrovą. Nesvarbu, ar jis būtų apie sportą, alpinizmą, bekelę ar žmogų“, – įsitikinęs J. Ovčinikovas.

Bekelės filmų festivalis – gruodžio 8 dieną „Forum Cinremas Vingis“. Bilietus galima įsigyti kino teatro kasose arba internetu www.forumcinemas.lt. Daugiau informacijos – www.travel2life.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.