Pasaulio pabaiga, netransliuota tiesiogiai

Šiandien 2012 metų gruodžio 22-oji. Jeigu skaitote šias eilutes — vadinasi, pranašautoji pasaulio pabaiga neatėjo. Majų kalendorius pasibaigė, planetų paradas įvyko (o gal dar ir tebevyksta), bet pranašystė, suskaldžiusi pasaulį į dvi stovyklas — tuo tikinčiuosius ir netikinčiuosius, neišsipildė.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("TV Antena")

Dec 22, 2012, 2:11 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:25 AM

Lietuviai ir lenkai sukaupė maisto ir alkoholio atsargas (nors jie tai daro įprastai, net ir negresiant globaliniams kataklizmams), rusai supirko žvakių atsargas, ukrainiečiai pabandė apsigyventi po žeme, kinai prisigamino ir sulindo į specialius būstus-kapsules (įdomu, kiek jų ten tilpo?), amerikiečiams PP (pasaulio pabaigos) psichozė pasireiškė žiauriais pavieniais išpuoliais, kurių šioje supervalstybėje kartais pasitaiko ir ne tokį lemtingą metą.

JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija NASA taip tvirtai įsitikinusi, kad pasaulio pabaiga — niekingas mitas, jog sukūrė tam skirtą vaizdo klipą, kurį oficialiai turėjo paskelbti gruodžio 22-ąją, t. y. šiandien.

“Jeigu žiūrite šį filmą, vadinasi, vakar pasaulio pabaiga neatėjo”, — skelbiama filmuko, kuris interneto platybėse pasklido dar gerokai anksčiau, įžangoje.

Mūsų televizijos tvirčiau nei NASA mokslininkai įsitikinusios, kad pasaulio pabaiga — tik pramanų pramanas ir dėl tokios smulkmenos neverta griauti nusistovėjusio programų tinklelio ar organizuoti tiesioginės transliacijos nuo Parnidžio kopos, laukiant, kol ją užpils devintoji banga.

Dėl viso pikto į naujausią mados klyksmą reagavo LNK. Likus savaitei iki tariamos pasaulio pabaigos ji parodė apokaliptinį Rolando Emericho filmą “2012”, kuriame vokiečių režisierius Žemę užverčia visais įmanomais siaubais ir katastrofomis — filme siaučia taifūnai, liejasi cunamiai, liepsnomis trykšta prabudę ugnikalniai, tirpsta ledynai.

Kaip kad pagal scenarijų tokiuose filmuose apdairiai numatyta, visuotiniame chaose žmonijos gelbėti stoja vienišas herojus. Dažniausiai ir jam (herojui), ir jai (žmonijai) viskas baigiasi gerai. Praėjusį sekmadienį, net nežinodama, gal tai daro paskutinį kartą, apie pasaulio pabaigą laidoje “Ką manai?” (TV3) kalbėjosi Agnė Grigaliūnienė, pasikvietusi garsiausią Lietuvos pranašautoją astrologę Palmirą Kelertienę, fiziką Arūną Rasakevičių bei dar kelis svečius.

Įdomu, kokias temas ji gvildens laidose, nufilmuotose po pasvarstymų apie pasaulio pabaigą? Prieš pasaulio pabaigą nei gerumas, nei atlaidumas, nei noras apsikabinti ir draugiškai atsisveikinti neužplūdo dviejų konkurenčių — LNK ir TV3. Priešininkės taip ir neprisipažino klydusios, neapsiverkė ir nesusitaikė. Atvirkščiai — arši konkurencinė kova vyko net galbūt paskutinį televizijos istorijoje vakarą.

Kol dalis žmonijos liūdėjo manydama, kad rytojus gali niekada neišaušti, LNK akiniuotasis superherojus Šurikas dusino TV3 vieną namuose paliktą mažylį Keviną, o artėjant vidurnakčiui vis dar likusiems gyviems žiūrovams abi televizijos traukė apdulkėjusius trilerius ir siaubo dramas. Pakeisti penktadienio vakaro programos ir palikti gerbėjus be alumi, skrudinta duona ir kiaulių ausytėmis kvepiančios “Duokim garo!” studijos LRT televizijos neprivertė net gresianti pasaulio pabaiga. Ji nugalėta trankiomis kaimo kapelų dainomis.

“Lietuvos ryto” televizija nusprendė, kad pasaulį nuo visuotinės katastrofos išgelbės grožis, ir parodė Las Vegase vykusio gražiausių planetos merginų konkurso “Mis visata” vaizdo įrašą.

Rimčiausiai pasaulio pabaigai pasirengė BTV: nuo dokumentikos (“Pasaulio pabaiga: kas mūsų laukia”, “Pasaulio pabaiga pagal majų kalendorių”), vaidybinių filmų (rusiškoji “Pasaulio pabaigos” versija ir Melo Gibsono “Apokalipto”) iki specialios pramoginės laidos “Pasaulio pabaigos belaukiant” su trimis linksmomis aktorėmis: Kristina Kazlauskaite, Violeta Mičiuliene ir Asta Baukute.

Programą paskanino Ryčio Cicino, Irenos Starošaitės, Žilvino Žvagulio, Egidijaus Sipavičiaus, Mios, Edmundo Kučinsko ir kitų atlikėjų dainos, pokalbiai su politikais, pramogų verslo pažibomis ir visuomenės veikėjais.

Nuoširdžiai išstudijavusi daugiau nei 50 televizijų programas nė vienoje neradau tiesioginės transliacijos iš pasaulio pabaigos.

Nors dar 1980-aisiais CNN įkūrėjas Tedas Turneris buvo pažadėjęs: “Mes rodysime iki pat pasaulio pabaigos. Ir pasaulio pabaigą mes transliuosime tiesiogiai, net jei tai bus mūsų paskutinė transliacija...”

Tad jei vis dar skaitote šias eilutes, galite būti tikri, kad šiame “TV antenos” žurnale rasite ir kitos savaitės televizijos programą, kurioje bent jau šį savaitgalį didesnių pokyčių nebus. Sukaktuvininkus ir jubiliatus vaikų, vaikaičių, tuzino anūkų ir visų kitų artimųjų vardu taip pat nuoširdžiai aksominiais balsais tebesveikins Regina Jokubauskaitė (LRT televizija) ir Laima Kybartienė (BTV).

Šeštadienio ir sekmadienio rytą per BTV gyvai ir energingai apie nepaprastą paprastą gyvenimą kalbės Asta Stašaitytė-Masalskienė. O sekmadienio vakarą lemtingus žodžius “taip” arba “ne” besivaržančioms poroms ištars į televizijos vėžes BTV vėl stojęs Arūnas Valinskas.

LRT televizijos eteryje sekmadienio popietę išvysime net ir pasaulio pabaigą atlaikiusį orųjį Algimantą Čekuolį, vis taip pat įtaigiai pasakojantį apie nemirtingos mūsų planetos ir jos gyventojų keistenybes. O nesunaikintas svetimas bėdas ir toliau srėbs nepailstanti Edita Mildažytė. Agathos Christie “Puaro” (LRT televizija) gerbėjai, kaip ir kiekvieną sekmadienio popietę, galės tęsti savo tradicinį ritualą iki “natūralios” garsiojo belgų seklio mirties kitais metais (filmo kūrėjai po 70 serijų pagaliau sumanė jį numarinti).

Bet yra nemaža tikimybė, kad net ir po to su Puaro gyvensime dar ilgai, kaip kad draugiškai gyvename su komisaru Reksu ar Volkeriu, Teksaso reindžeriu.

Tie, kurie dar nepailso šokdami ir balsuodami per televizijų projektus “Kviečiu šokti. Pažadinta aistra” (LNK) ir “Šok su manimi” (TV3), galės džiaugtis, kad neatidavė savo balso už Donatą Baumilą, nes jis paliko žmoną.

Ir apskritai visada ir visur reikėtų balsuoti už nepakeičiamąją Jurgitą Jurkutę, nes ji miela ir graži. Kas kaip šoka — seniai niekam neįdomu.

Vis dar tebetikintys, kad ir Lietuva pasauliui gali parodyti, jog moka dainuoti, galės įsijungti TV3 ir rinkti geriausią balsą “X Faktoriaus” tiesioginėse transliacijose, kur su savo auklėtiniais dabar varžosi, nervinasi ir ašaroja mokytojais tapę teisėjai Rūta Ščiogolevaitė, Vytautas Šapranauskas, Saulius Prūsaitis ir Saulius Urbonavičius.

Ir svarbiausia. Mielieji, ar gali įvykti pasaulio pabaiga, jei Radžis dar neišsirinko žmonos? Tik tuomet, kai Lietuvoje neliks merginų, kurios numarins svajonę tapti šio rudaakio čigono nuotaka, ir ateis pati tikriausia pasaulio pabaiga. Ir nuo kažkokių majų, kurių net akyse niekas nėra regėjęs, tai visiškai nepriklauso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.