Dvidešimt geriausių 2012 metų filmų

Kino pasaulyje taip jau yra, kad metų pradžioje žiūrovams dažniausiai pasiūlomi pelai. Tačiau 2012-iesiems artėjant į pabaigą užderėjo grūdų. Kino kritikai dabar tvirtina, kad šie metai pasiūlė kaip reta daug aukšto lygio filmų – nuo „Pabaisų iš laukinių pietų“ („Beasts of the Southern Wild“) iki naujos Kathryn Bigelow juostos apie varginančią Osamos bin Ladeno medžioklę – „Pusvalandis po vidurnakčio“ („Zero Dark Thirty“). Tinklalapis „The Daily Beast“ išrinko dvidešimt geriausių 2012 metų filmų.

„Tamsos riterio sugrįžimas“.<br>AP
„Tamsos riterio sugrįžimas“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 1, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:56 AM

20. „Debesų žemėlapis“ („Cloud Atlas“)

Larry Wachowski, Lanos Wachowski ir Tomo Tykwerio režisuotas epas paremtas garsia to paties pavadinimo knyga. „Debesų žemėlapis“, kainavęs 102 mln. JAV dolerių, yra vienas visų laikų brangiausių nepriklausomų filmų. Juostoje pasirodo visas būrys gerai žinomų aktorių – Tomas Hanksas, Halle Berry, Hugh Grantas, Jimas Broadbentas, Hugo Weavingas, Jimas Sturgessas. Visi jie vaidina aibę personažų, pasidabinusių keisčiausiais drabužiais ir išsimėčiusių po šešias susijusias istorijas šešiais skirtingais laikotarpiais. Daugelis kinomanų filmą įvertino puikiai, tiesa, nemažai kritikų liko nusivylę.

19. „Nevykėliai po priedanga“ („21 ‘Jump Street’“)

Bent jau Amerikoje daug kas kilnojo antakius, kai buvo paskelbta, kad vieną pagrindinių vaidmenų šiame filme, kuris sukurtas remiantis to paties pavadinimo serialu, atliks Jonah Hillas. Tačiau „Nevykėliai po priedanga“ – istorija apie du jaunus policijos patrulius – yra vienas juokingiausių metų filmų.

18. „Tavo sesers sesuo“ („Your Sister’s Sister“)

Beveik viskas šiame Lynno Sheltono filme – improvizuota. Markas Duplassas puikiai vaidina į depresiją puolusį mokslininką, vis dar gedintį mirusio savo brolio. Buvusi velionio mylimoji, kurią vaidina Emily Blunt, pakviečia sukrėstą vyrą pabūti vienumoje savo šeimos trobelėje. Atvykęs jis nustemba čia išvydęs savo brolio draugės seserį. Natūraliais, žmogiškais dialogais paremtas veiksmas netrukus įsibėgėja.

17. „Operacija Argo“ („Argo“)

Benas Affleckas nusprendė pranokti save sudėtingu filmu sudėtinga tema – JAV žvalgybininkų pastangas išlaisvinti amerikiečius iš islamistinio ir Vašingtonui itin priešiško Irano. Centrinės žvalgybos valdybos įkaitų vadavimo ekspertą vaidina pats B. Affleckas. Tikrais įvykiais paremtas „Argo“ pasakoja, kaip šeši JAV diplomatai apsimeta filmo kūrėjais, Irano pasienyje neva ieškančiais vietos filmavimui.

16. „Atskalūno laiškai“ („The Perks of Being a Wallflower“)

Rašytojas Stephenas Chbosky nusprendė pats ekranizuoti šį savo romaną ir tai padarė itin taikliai pasirinkdamas aktorių kolektyvą. Veiksmas vyksta JAV mieste Pitsburge. Naujokas Charlie niekaip nesusiranda draugų vidurinėje mokykloje, kol jį po savo sparnais priglaudžia Sam (Emma Watson) ir jos įbrolis Patrickas. Charlie pamažu atsiskleidžia. Jaunieji aktoriai vaidina puikiai, vietos kolekcijoje vertas ir nuostabus garso takelis.

15. „Namas girios glūdumoj“ („The Cabin in the Woods“)

Režisierius Jossas Whedonas, dirbęs su filmu „Keršytojai“ („Avengers“), žiūrovams pasiūlė vieną originaliausių pastarųjų metų siaubo filmų. Nuspėti siužeto vingių iš esmės neįmanoma, o paskutinios 20 minučių apskritai užgniaužia kvapą.

14. „Rūdys ir kaulai“ („Rust and Bones“)

„Popieriuje“ surašytas scenarijus atrodo kone neįmanomas: orkų trenerė (Marion Cotillard) per nelaimingą atsitikimą darbe netenka abiejų kojų, o netrukus įsimyli nesubrendusį vienišą tėvą, laisvalaikiu dalyvaujantį gatvių muštynėse. Kritikai kuždasi, kad M. Cotillard už vaidmenį šiame filme verta „Oskaro“, bet ne mažiau pagyrų vertas ir režisierius prancūzas Jacques’as Audiard'as.  

13. „Pragaras rojuje“ („The Impossible“)

Juano Antonio Bayonos režisuotame filme pasakojama apie jauną šeimą ir jos išgyvenimus po garsiojo cunamio Indijos vandenyne 2004 metais. Juostoje kiek per daug klišių, tačiau vaidyba – nepriekaištinga. Naomi Watts vaidina sužeistą motiną, Ewanas McGregoras – jos ieškantis tėvas, o Tomas Hollandas – poros vienturtis sūnus. Scena, kurioje atkuriamas cunamio smūgis, itin tikroviška.

12. „Tamsos riterio sugrįžimas“ („The Dark Knight Rises“)

Skeptikai iš paskutiniosios Christopherio Nolano trilogijos apie Betmeną dalies juokėsi, bet šiais metais joks kitas filmas nebuvo taip vertas pinigų, išleistų už bilietą į kino teatrą. Įspūdingos IMAX formatu nufilmuotos scenos, žavioji Anne Hathaway kaip Moteris katė, britiškas Michaelo Caine’o prieskonis ir… Marion Cotillard. 

11. „Tai – ne filmas“ („This is not a film“)

Šis iraniečių Jafaro Panahi ir Mojtabos Mirtahmasbo dokumentinis filmas buvo kuriamas taip slaptai, kad į Kanų kino festivalį buvo atgabentas USB rakte, kuris buvo paslėptas gimtadienio torte. J. Panahi šiuo metu savo bute laikomas namų arešto sąlygomis; filme tiesiog fiksuojamas suvaržytas jo – iššūkį režimui metusio menininko – gyvenimas.

10. „Ištrūkęs Džango“ („Django Unchained“)

Quentinas Tarantino jau įrodė puikiai sugebantis įgyvendinti savo pamišėliškas istorines fantazijas. Tačiau šįkart, skirtingai nei anksčiau, jo filme pliekiami ne naciai, o brutalūs rasistai vergvaldžiai JAV pietuose. Vokietis „medžiotojas už išpirką“ („Bounty hunter“ – Red.) Kingas Schultzas (Christophas Waltzas) užverbuoja vergą Džango (Jamie Foxxas), kad šis padėtų jam surasti ieškomus vergų pirklius – brolius Brittle’us. Mainais K. Schultzas sutinka padėti Džango išlaisvinti jo žmoną Broomhildą iš blogojo vergvaldžio Calvino Candie (Leonardo DiCaprio). Filmas galbūt 20 minučių per ilgas, tačiau šią vesterno tipo juodąją komediją dažnas norės eiti žiūrėti dar sykį. Ir dar sykį.

9. „Patruliai“ („End of Watch“)

Iš pradžių atrodo, kad filmas – tiesiog rutiniška JAV didmiesčio policininkų darbo istorija. Tačiau netrukus juosta išsiplečia į fantastišką vyriškos draugystės analizę pačiomis nedėkingiausiomis aplinkybėmis. Du Los Andželo policininkai, kuriuos vaidina Jake’as Gyllenhaalas ir Michaelas Pena, tampa Meksikos narkotikų kartelių, plečiančių veiklą Kalifornijoje, taikiniais.

8. „Jiro sapnuoja sušį“ („Jiro Dreams of Sushi“)

Davido Gelbo dokumentinė juosta – apie Jiro, 85 metų japoną, kuris yra laikomas geriausiu sušio šefu pasaulyje. Jiro Tokijuje vadovauja tris „Michelin“ žvaigždutes turinčiam sušio restoranui. Filme fiksuojama Jiro misija pagaminti tobulą sušio gabalėlį ir dviejų jo sūnų pastangos ištrūkti iš savo tėvo šešėlio. Kritikai tvirtina, kad pažiūrėjus šį filmą neįmanoma neužsinorėti sušių.

7. „Oslas, rugpjūčio 31-oji“ („Oslo, 31. august“)

Norvegų režisieriaus Joachimo Triero „Repriza“ („Reprise“) buvo vienas geriausių filmų 2008-aisiais. Naujausias jo kūrinys taip pat nenuvilia. Filme 34 metų Andersas vienai dienai paleidžiamas iš reabilitacijos klinikos Osle, kad nueitų į darbo pokalbį, tačiau pabėgęs jis praleidžia naktį mieste, sutikdamas daugybę žmonių iš savo praeities. Tai – sukrečiantis dėl narkotikų prarastos kartos paveikslas.

6. „Šeimininkas“ („The Master“)

Paulo Thomaso Andersono filme Philipas Seymouras Hoffmanas vaidina scientologijos tikėjimo įkūrėją L. Roną Hubbardą, kuris indoktrinuoja Antrojo pasaulinio karo karinių jūrų pajėgų veteraną. Haliucinacijomis persmelktas P. Th. Andersono darbas sukasi aplink godumą, korupciją ir manipuliacijas.

5. „Meilė“ („Amour“)

Michaelo Haneke preciziškai tiksliai ir intymiai nufilmuota prancūziška drama apie senjorą, kuris rūpinasi savo insulto ištikta žmona, yra vienas labiausiai jaudinančių ir tikroviškiausių visų laikų kino pasakojimų apie meilę ir senatvę. Kanuose šis filmas nuskynė Auksinę šakelę, gali būti, kad jis bus nominuotas „Oskarams“ kaip geriausias 2012-ųjų kūrinys.  

4. „Pusvalandis po vidurnakčio“ („Zero Dark Thirty“)

Režisierė Kathryn Bigelow ir su ja dirbantis scenaristas Markas Boalas jau turi „Oskarą“ už „Išminuotojų būrį“ („The Hurt Locker“). Dabar greičiausiai irgi taikomasi į apdovanojimus – su filmu apie JAV centrinės žvalgybos valdybos pastangas ir galiausiai – sėkmę medžiojant teroristų tinklo „Al Qaeda“ vadeivą Osamą bin Ladeną. Kritikai šią juostą vadina puikiu kino žurnalistikos pavyzdžiu.

3. „Optimisto istorija“ („Silver Lining Playbook“)

Davidas O. Russellas („Kovotojas“) tikriausiai yra geriausiai šeimines dramas ekranizuojantis režisierius. Šioje juostoje – taip pat. Bradley Cooperis, suvaidinęs maniakinės depresijos kamuojamą vyrą, greičiausiai iškils iki A klasės aktorių luomo, nenuvilia ir iš „Alkio žaidynių“ („Hunger Games“) žinoma Jennifer Lawrence, kuri juostoje vaidina nesąmonių nemėgstančią B. Cooperio personažo pagalbininkę. Savo duoklę atiduoda ir Roberto De Niro.

2. „Vargdieniai“ („Les Miserables“)

Šis miuziklo pavidalo šedevras yra pirmasis kino kūrinys, dėl kurio Victoras Hugo greičiausiai neapsiverstų karste. „Karaliaus kalbą“ („The King’s Speech“) režisavęs Tomas Hooperis sugrįžta su Hugh Jackmanu, Eddie Redmayne’u, Anne Hathaway ir Samantha Banks. Ypač pribloškia A. Hathaway – jos sudainuota „I Dreamed a Dream“ versija sujaudintų ir Susan Boyle.

1. „Pabaisos iš laukinių pietų“ („Beasts of the Southern Wild“)

Pribloškiantis Benho Zeitlino debiutas, pasakojantis apie į suaugusiųjų vertus apmąstymus dažnai pasineriančią 6 metų mergaitę Hushpuppy, su savo atšiauriu tėvu Winku gyvenančią „Vonioje“ – uragano „Katrina“ labiausiai nuniokotoje pietinėje Luizianos valstijos dalyje. Smogus audrai, ištirpsta poliariniai ledynai ir pasirodo priešistorinės būtybės – Aurochai. Mažoji Hushpuppy leidžiasi į kelionę – ieškoti savo seniai prarastos mamos. Ši fantastinė drama, kuriai sukurti užteko mažiau nei 2 mln. dolerių, vadinama įspūdingiausiu 2012-ųjų kūriniu. O Hushpuppy vaidinanti Quvenzhane Wallis – geriausia mažamete aktore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.