R. Čivilytė: „Baikite vieną kartą reikalauti iš vyrų to, ko jie negali duoti“

Dvejas skyrybas išgyvenusi dainininkė Rosita Čivilytė (47 m.) turi ką patarti moterims, kurių buvę vyrai spjovė į savo vaikus ir prapuolė lyg į vandenį. “Lietuvos ryto” TV laidoje “Negaliu tylėti” ji susitiko su dviejų vaikų motina, kurios buvęs sutuoktinis nemoka alimentų.

R. Čivilytė su dukra Agneta šį sezoną pasirodys LNK projekte "Žvaigždžių duetuose".<br>D. Umbrasas
R. Čivilytė su dukra Agneta šį sezoną pasirodys LNK projekte "Žvaigždžių duetuose".<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV antena“)

2013-01-27 18:46, atnaujinta 2018-03-13 04:06

Išklausiusi laidoje dalyvavusios Andželos Jakubauskienės pasakojimo R. Čivilytė pareiškė: “Baikite vieną kartą reikalauti iš tų vyrų to, ko jie negali duoti! Jūs tiesiog sutikote ir pasirinkote ne tą žmogų.”

Virėja dirbanti A. Jakubauskienė beveik prieš 15 metų tekėjo iš didelės meilės. Iš pradžių šeima gyveno darniai, susilaukė dviejų vaikų. Tačiau po trylikos bendro gyvenimo metų santuoka iširo.

Ėmė švaistytis kumščiais

“Vyras pradėjo gerti, pakėlė ranką prieš mane. Buvo beprasmiška toliau kartu gyventi, nes normalios šeimos jis nenorėjo”, — pasakojo 10-mečio ir 14-mečio sūnų motina, vyrą iš namų išvijusi po įprasto smurto protrūkio.

Praėjus trejiems metams ji kreipėsi į advokatus ir pareikalavo skyrybų. Jos įvyko šią vasarą. Vyras teismo posėdžiuose nedalyvavo.

“Kadangi jis trejus metus negyveno kartu, vaikams buvo priteista 14 tūkst. litų skola. Be to, jis turi mokėti per mėnesį 400 litų alimentų kiekvienam.

Bylinėtis man padėjo nemokamos konsultacijos advokatai”, — pasakojo A. Jakubauskienė.

Bendrauja tik internetu

Buvęs moters vyras yra išvykęs gyventi į užsienį, o adresą jo giminė slepia. Laidos dalyvė guodėsi, kad su savo vaikais jis bendrauja retai ir nenoriai. Kartais vaikai patys jį pakalbina internetu.

“Jie puikiai supranta, kad turi tik mane. Juk per 5 metus iš tėvo nesulaukė jokios pagalbos”, — liūdna patirtimi dalijosi A. Jakubauskienė.

Moteris guodėsi neišgalinti viena išlaikyti vaikų ir nuomojamo buto. Studijos svečiai negalėjo patikėti išgirdę, kokius kryžiaus kelius teko nueiti moteriai, norinčiai gauti priteistus alimentus.

“Atėjusi į atitinkamas įstaigas tik išgirstu, kad visiems dabar sunku. Arba valdininkai man priekaištauja, kad nesusitvarkiau reikalingų dokumentų. Pavyzdžiui, neturiu dokumento dėl antstolio dalyvavimo byloje. O į antstolius nesikreipiau, nes neturiu 500 litų, kuriuos jiems reikia sumokėti. Tai administracinis mokestis nuo įsiskolinimo sumos. Bandant atgauti vaikams priklausančius pinigus ima svirti rankos”, — guodėsi A. Jakubauskienė.

Remiantis galiojančia tvarka, moteris turėtų kreiptis į Mažeikių antstolius, kadangi jos buvęs vyras savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs būtent tame mieste.

Meilė buvo apakinusi

Išklausiusi dramatiškos moters gyvenimo istorijos atlikėja R. Čivilytė sakė ją galinti suprasti. “Esu tikra, kad jūsų buvęs vyras yra didelis savanaudis. Tikriausiai šeimoje jis buvo tarsi trečias jūsų vaikas. To negalima buvo nepamatyti prieš keliolika metų.

Tačiau lygiai tą patį galiu pasakyti apie save. Kadaise ir mane buvo užvaldžiusi tokia aistra, kad į kai kuriuos dalykus žiūrėdavau pro rožinius akinius.

Pavyzdžiui, nepastebėdavau jo pomėgio nueiti su draugais išgerti, nors dažnai neturėdavo pinigų. O aš dirbau. Jis žinojo, kad aš viską padarysiu”, — senas savo žaizdas atvėrė R. Čivilytė. Tačiau ji taip ir nepasakė, apie kurį buvusį savo vyrą kalba.

Gresia baudžiamoji byla

R. Čivilytės padėtis po skyrybų buvo kitokia nei A. Jakubauskienės.

Daug koncertuojanti dainininkė galėjo išlaikyti savo vaikus.

“Kadaise teismas vaikui išlaikyti priteisė 100 litų, — su ironiška šypsena prisiminė atlikėja. — Advokatė tada man patarė nebūti kvailai ir paimti tuos pinigus. Tiesa, tai buvo seniai. Tačiau ar daug gali padėti vyras, uždirbantis 1000 litų per mėnesį?

Daugiau dėl vaikų išlaikymo nesikreipiau. Ir niekada nereikalaučiau iš savo buvusiojo pinigų, jeigu žinočiau, kad jis mažai uždirba. Geriau tegul jis susiranda kitą moterį, kuri jam bus ne tik žmona, bet ir motina.

Yra vyrų, kurie nuo vaikystės neįgalūs. Liga pasireiškia tuo, kad vyras ieško moters, kuri viską padarytų už jį. Aš nesakau, kad tokie vyrai blogi, bet jie yra neįgalūs.”

Dainininkei nepritarė laidoje dalyvavusi viena garsiausių šalyje skyrybų advokačių Vilija Gražulytė. “Kovoti dėl vaikų išlaikymo įpareigoja įstatymas, — tvirtino advokatė. — Gali būti, kad jausmai išblėsta, tačiau pareigos lieka.

Neskirti pinigų vaikui išlaikyti yra nusikaltimas tikrąja šio žodžio prasme. Manau, kad moterys kai kuriais atvejais turėtų kreiptis dėl baudžiamosios bylos iškėlimo.”

Tenka nueiti kryžiaus kelius

Ilgų ir skausmingų skyrybų iškankintos moterys dažnai numoja ranka ir nebereikalauja iš buvusių vyrų, kad jie skirtų pinigų vaikams.

Su tuo buvo susidūręs laidoje dalyvavęs antstolis Arminas Naujokaitis.

“Moteris turėtų atsiriboti nuo tokių jausmų ir suprasti, kad buvęs jos vyras privalo pasirūpinti vaikais. Tai ne išmalda, o prievolė. Jei jis jos neatlieka, reikia priversti”, — aiškino antstolis. “Pasitaiko, kad pasiturintys verslininkai slepia savo tikrąsias pajamas. O džentelmenų, kurie ir be teismo sprendimo skiria pinigų vaikams išlaikyti, nėra daug”, — pasakojo advokatė V. Gražulytė. Kodėl vyrai taip dažnai vengia mokėti alimentus savo vaikams?

“Nemanau, kad dauguma jų gaili pinigų savo vaikams. Tačiau jie dažniausiai įsivaizduoja, kad tuos pinigus leis jų buvusios sutuoktinės.

Jie tiesiog nenori, kad jos gyventų per gerai, — svarstė advokatė. — Skyrybų procese baisiausia tai, kad kovos įrankiais tampa vaikai.”

Pinigai — katino ašaros

V. Gražulytė pasakojo, kad priteisdamas alimentus teismas atsižvelgia į vaiko poreikius ir į tėvų turtinę padėtį.

“Būtiniausius vaiko poreikius tenkina 850 litų per mėnesį. Tačiau išsiskyrusioms moterims aš patarčiau skaičiuoti išlaidas, išvesti metų vidurkį, rinkti kitokius įrodymus ir bandyti prisiteisti daugiau. Žinoma, jeigu tėvo materialinė padėtis leidžia mokėti daugiau”, — patarė advokatė.

“Jūs kalbate apie dirbančius vyrus, kurie gali išlaikyti savo vaikus, tačiau Andželos situacija yra kitokia.

Kai tėvas slapstosi arba yra dingęs be žinios, valstybė iš specialaus fondo kiekvienam jo vaikui skiria 195 litus per mėnesį”, — naudingos informacijos pažėrė A. Naujokaitis ir pridūrė, kad ši suma yra labai maža.

A. Jakubauskienei antstolis patarė buvusiam vyrui iškelti baudžiamąją bylą už vengimą išlaikyti savo vaikus.

Dainininkės patirtis — skaudi

■ R. Čivilytė buvo du kartus ištekėjusi ir abusyk išsiskyrė.

■ Jos santuoka su dainininku Česlovu Gabaliu truko maždaug ketverius metus. Trejus metus dainininkė buvo ištekėjusi už baleto šokėjo Ramūno Gedmonto.

■ Vėliau ji artimai bendravo su dirigentu Modestu Pitrėnu. Tačiau ir šie santykiai nutrūko.

■ R. Čivilytė turi dvi dukras. Jaunesniajai — 14 metų. Vyresniajai Agnetai Gabalytei — 31 metai. Č.Gabalis yra jos įtėvis.

■ R. Čivilytė su Agneta dalyvauja LNK projekte “Žvaigždžių duetai”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?