Speciali laida apie Sartų lenktynes - per „Lietuvos ryto“ televizija

Kartu jie vedė praėjusį šeštadienį jau 107-ą kartą šalia Sartų ežero esančiame hipodrome surengtas varžybas, kurios sutraukė apie 15 tūkstančių žirgų lenktynių gerbėjų.

„Lietuvos ryto“ televizija šį sekmadienį parodys specialią laidą apie žirgų lenktynes „Sartai 2013“, kuriose skambėjo ir žurnalistės Livijos Gradauskienės balsas.<br>D. Umbrasas
„Lietuvos ryto“ televizija šį sekmadienį parodys specialią laidą apie žirgų lenktynes „Sartai 2013“, kuriose skambėjo ir žurnalistės Livijos Gradauskienės balsas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Feb 9, 2013, 10:10 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:15 AM

Kodėl žirgams ant ausų kai kada dedamos specialios kepurės? Atsakymą į šį ir panašius klausimus L. Gradauskienė ieškojo kalbindama žirgų sporto žinovą Juozą Barisevičių.

Kartu jie vedė praėjusį šeštadienį jau 107-ą kartą šalia Sartų ežero esančiame hipodrome surengtas varžybas, kurios sutraukė apie 15 tūkstančių žirgų lenktynių gerbėjų.

„Man buvo įdomu sužinoti, jog kepurės žirgams ant ausų dedamos tam, kad jie nesušaltų. Vadeliotojai net varžosi, kuris savo žirgą papuoš spalvingesne kepure“, — pasakojo L.Gradauskienė.

Sartų lenktynes ji komentavo jau antrą kartą. Livija mažai su žirgais susijusi, tačiau labai žavisi gražiu žmogaus ir žirgo ryšiu. Bendraudama su žirgų augintojais ji susidarė įspūdį, kad tai ypatinga bendruomenė. Žirgų auginimas — ir gyvenimo būdas, ir verslas, perduodamas iš kartos į kartą.

Pati Livija yra mėginusi joti, tačiau šio sporto nepamėgo. Renginių, radijo ir televizijos laidų vedėja įsitikinusi, kad jojimui reikia atsiduoti.

L. Gradauskienė jau turi mėgstamą sportą. Livija kasdien plaukioja baseine.

Prizų lietus

■ Praėjusį šeštadienį Dusetose prie starto stojo 73 ristūnai, išauginti Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Prancūzijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Juos vadeliojo geriausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos sportininkai.

■ Prizinis varžybų fondas — 65 tūkst. litų.

■ Lenktynėse dalyvavo ir vadeliotojai iš vienos šeimos. 82 metų zarasiškis Jonas Zakšauskas su Hipnozu 1609 metrų distanciją įveikė penktas ir pranoko savo anūką Paulių.

■ Varžėsi ir kelios moterys. Didelio gerbėjų palaikymo sulaukė „Biržų žemtiekimo“ prizo laimėtoja Monika Vinskutė, aplenkusi devynis varžovus ir 1609 m distanciją su Griausmu įveikusi per 2 min. 5,362 sek.

■ Antrus metus iš eilės Didįjį žiemos prizą (12 tūkst. litų) ir nugalėtojo taurę laimėjo varėniškis Stanislovas Kėrys su žirgu Sakalu. Pernai absoliutų 1609 m trasos rekordą su šiuo žirgu pasiekęs (2 min. 3,219 sek.) S.Kėrys, šiemet buvo lėtesnis — distanciją įveikė per 2 min. 4,87 sek.

Draudžiama mušti

■ Tiems, kas rengiasi žiūrėti varžybų vaizdo įrašą, pravers kai kurių taisyklių išmanymas.

■ Ristūnas diskvalifikuojamas, jei šuoliuoja ilgiau nei 100 metrų arba padaro 5 šuolius paskutiniame distancijos ruože, arba šuoliuodamas pasiekia finišo liniją.

■ Vadeliotojas važiavimo metu gali raginti ristūną vadelėmis arba vytiniu, nemojuodamas juo į šalis ir netrukdydamas kitiems vadeliotojams. Leidžiama ristūną raginti vytiniu tik per strėnas ir nugarą.

■ Vytinio ilgis neturi viršyti 125 cm. Draudžiamas betikslis, žiaurus vytinio naudojimas. Draudžiama naudoti vytinį kirtus finišo liniją.

■ Draudžiama per paskutinius distancijos 200 m suduoti žirgui daugiau kaip 7 kartus.

■ Žirgai tikrinami dėl dopingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.