„X Faktorius” - ašaromis nuplautas šou

Televizijos šou “X Faktorius” prodiuseris, teisėjas ir mokytojas Saulius Urbonavičius-Samas (49 m.) pastaraisiais mėnesiais miega mažai ir net miegodamas sapnuoja šou. “Išsimiegosiu, kai viskas baigsis, — moja ranka Samas. — Šiuo projektu gyvenu 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę. Net sapnuoju dainas, o prabudus galvoje jau sukasi mintys, kaip ir kas turi būti.”

S.Urbonavičius-Samas praėjusį sekmadienį negalėjo atsidžiaugti savo mokinės U.Valinčiūtės sėkme.<br>D. Umbrasas
S.Urbonavičius-Samas praėjusį sekmadienį negalėjo atsidžiaugti savo mokinės U.Valinčiūtės sėkme.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė ("Lietuvos rytas")

Feb 10, 2013, 6:48 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:41 AM

“X Faktoriaus” finalas — vasario 17-ąją. Lietuviškasis šou pretenduoja patekti į istoriją, nes gali būti pirmas pasaulyje, kurio finale grumsis tik merginos. Mat vyrų projekte beveik neliko — vienintelis Dominykas Latvaitis su dviem grupės RSP merginomis dar gina stipriosios lyties garbę.

— Ko nepamato projekto “X Faktorius” žiūrovai? — “TV antena” paklausė S. Urbonavičiaus-Samo.

— Tai, kas išeina į eterį, — tik lašas jūroje, palyginti su tuo, kas vyksta iš tiesų. Šiame projekte dirba armija žmonių: vieni — su muzika, antri rūpinasi pastatymu, treti kuria drabužius, ketvirti, tokie kaip aš, nervinasi ištisą parą ir sapnuoja, kaip viskas turi atrodyti.

Neįmanoma paaiškinti, kaip sudėtinga parinkti tinkamą dainą. Juolab kad ji turi tikti konkrečiam “X Faktoriaus” dalyviui. Šiame šou susirinko neprofesionalai, dauguma jų anksčiau net nestovėjo scenoje, todėl turėjo daug ko išmokti. Kiekvienas projekto dalyvis praleidžia marias laiko su vokalo mokytojais ir muzikos prodiuseriais.

Siekiame, kad daina “X Faktoriaus” scenoje neskambėtų kaip karaokės versija, o būtų savita, pritaikyta atlikėjo tonacijai.

Šiame šou svarbiausia — ne dainavimas, o pats šou, todėl ir aš savo mokinių nemokau dainuoti. Britiškojo šou kūrėjas Simonas Cowellas gyvenime, matyt, nėra dainavęs, bet rengia atlikėjus. Savo mokinėms aš irgi samdau vokalo dėstytoją Steponą Janušką, kuris padeda merginoms (S. Urbonavičius yra Ugnės Valinčiūtės ir Giedrės Vokietytės mokytojas. — Red.) paruošti dainą taip, kaip ji turi būti atlikta.

Mano, kaip “X Faktoriaus” prodiuserio, teisėjo ir mokytojo, užduotis — pasiekti, kad daina scenoje suskambėtų, kad ji tiktų ir patiktų žiūrovams, kad turėtų emocinį užtaisą. Turiu apmąstyti kiekvieną smulkmeną: reikia ar ne šokėjų, ar reikia ugnies, ledo, šviesų šou. Žiūrovai balsuoja ne už tai, kokia tonacija — aukšta ar žema — dainuojama, o už pasirodymo visumą, originalumą.

— Ar “X Faktoriaus” mokiniai turi teisę reikšti savo nuomonę? O gal jie — tik paklusnūs mokytojų nurodymų vykdytojai?

— Tai priklauso nuo mokytojo, bet jei nesugebi atlikėjui įteigti savo vizijos, jei šou dalyvis dainuoja susiraukęs, vadinasi, esi prastas mokytojas. Atsakomybė — itin didelė: turi tiesiog pajusti, kokia daina atlikėjui labiausiai tinka, ar jis nebus susikaustęs, ar sugebės įsijausti.

Šou dalyviai dažniausiai ateina iš gatvės, todėl jie yra menki patarėjai, kokia muzika turi skambėti. Jiems neretai atrodo, kad tai, kas tinka draugams, tiks ir didžiajai scenai. Bet milijonas televizijos žiūrovų — ne draugų būrys. Tai tokio lygio scena, kurioje kokybė yra svarbiausias kriterijus.

— Tiesioginiame “X Faktoriaus” eteryje žiūrovai matė teisėjų ir mokytojų Rūtos Ščiogolevaitės ir Sauliaus Prūsaičio konfliktą, kuris persikėlė ir į užkulisius. Nesutarimų, matyt, būta ir daugiau. Ar daug intrigų nutylima?

— Kai vyksta sudėtingas darbas, atsiranda daugybė nuomonių ir prie kiekvienos jų reikia prisitaikyti. Vienam patinka vienokia daina, kitam — kitokia, todėl būtina laviruoti. Pasitaiko, kad dalyvį turi priversti įgyvendinti tavo viziją ir tik po kurio laiko jis supranta, kad viskas taip ir turėjo būti.

Su teisėjais R. Ščiogolevaite, S.Prūsaičiu ir Vytautu Šapranausku konfliktuojame kas penkias minutes, susitaikome ir vėl staiga susibarame. Mes ginčijamės visą laiką, nes ginčai yra variklis: jei nevyktų toks milžiniškas darbas, nebūtų dėl ko ir ginčytis.

Šiame šou yra visko: pykčio, džiaugsmo, meilės, neapykantos.

— O ašarų ar daug kibirų išlieta?

— Be galo daug — visi tik verkia ir verkia. (Juokiasi.) Teisėjai — irgi. Jei jau Šapras susigraudino, tai apie ką dar galima diskutuoti? Mačiau, kad ir Rūta ne kartą verkė, ir man ašaros riedėjo. Tik S. Prūsaičio dar nemačiau verkiančio, bet, neabejoju, jis taip pat bliovė.

Rengdami mokinius įdedame daug širdies ir, jei pasirodymas pavyksta, natūralu, kad susijaudiname. Be to, projekte dalyvauja stiprūs atlikėjai, kurių balsai, jei tinkamai parinkta daina ir gerai parengtas pasirodymas, jaudina savaime.

Mes to ir siekiame — kiekvienas pasirodymas turi jaudinti. Lietuvos scenoje dainos dažnai tiesiog atliekamos. Tai tik balso demonstravimas, o ne šou.

— Ar vertindami dalyvius teisėjai nėra subjektyvūs?

— Žinoma, kad yra! Tai savaime suprantama — kiekvienas jų vadovaujasi savo supratimu ir nuojauta. Manau, kad teisėjai yra “X Faktoriaus” variklis. Dalyviai šiame šou yra po teisėjų.

Teisėjų ketvertas buvo parinktas sėkmingai, nors dėl to daug nerimauta, buvo aibė klausimų. Šiame šou didžiausias galvos skausmas — rasti tinkamą teisėją, kuris nebūtinai turi mokėti dainuoti, bet privalo suvokti, ką ir kodėl daro.

— “X Faktoriaus” dalyvių likimą labiausiai sprendžia televizijos žiūrovai. Ar muzikine prasme jie yra pakankamai išprusę?

— Jie išprusę daugiau, nei mes įsivaizduojame. Žiūrovai puikiai girdi, kas dainuoja, o kas nusidainuoja. Žiūrovai gal nepaaiškins, kas negerai, bet jiems nereikia būti dideliais muzikos specialistais, o užtenka vadovautis nuojauta.

Žmonės nėra kvailiai. Jei nesujaudinai žiūrovo, tai tau ir ne vieta scenoje. Jei tavo albumo niekas neperka, pats esi kaltas — arba ne ten taikai, arba turi priprasti prie to, kad tavęs klauso tik draugai.

“X Faktoriuje” nenuskambėjo nė viena Radžio daina, nenuskambėjo nė vienas baisus, neskanus popmuzikos kūrinys. Šiame šou atliekamos aukščiausio pasaulinio standarto dainos ir, kad ir kaip būtų keista, Lietuvos žiūrovai jas valgo. O daugeliui mūsų kažkodėl atrodė, kad tokio projekto be lietuviškų dainų niekas nežiūrės.

— Ar pačiam nekeista, kad “X Faktoriuje” beveik neliko dalyvių vyrų, nors pasaulinė praktika rodo, kad tokių šou nugalėtojais dažniausiai tampa vyrai?

— To niekaip negalėjau prognozuoti ir tai yra unikalu. Ir man, ir mums visiems buvo didelis šokas, kai iškrito Martynas Kavaliauskas. Net neįsivaizduoju, kaip tai nutiko, galiu tik spėti, kad žiūrovai pamiršo, kad reikia balsuoti. O juk žiūrovai ir lemia, kas palieka projektą, o kas žengia toliau.

Nuoširdžiai prisipažinsiu: man tikrai apmaudu, kad “X Faktoriuje” beveik neliko vyrų.

— Kokia tikimybė, kad kuris nors lietuviškojo “X Faktoriaus” dalyvis nusities kelią į tarptautinę sceną?

— Tai priklauso nuo muzikos įrašų kompanijos “Sony Music Entertainment”, su kuria bendradarbiauja viso pasaulio “X Faktoriaus” rengėjai. Tai viena didžiausių įrašų kompanijų, dirbanti su tikrai didelėmis muzikos žvaigždėmis.

Kiekvienas “X Faktoriaus” dalyvis turi galimybių būti pastebėtas, nors tam reikia ne tik talento, bet ir milžiniškos sėkmės. Nėra lengva rasti vietą pasaulio rinkoje. Turi padaryti ką nors tokio, kad muzikos milžinai tave išgirstų, pamatytų, įvertintų ir norėtų su tavimi dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.