I. Puzaraitė žavėjosi čigoniškomis dainomis, tačiau vestuvinių papročių išsigando

Laida „KK2 penktadienis” (LNK) pakvies į spalvingą ir prabangią fiestą. Joje populiarus čigonų ansamblis „Sare roma” ne tik trauks aistringus romansus, bet ir prabils apie neįtikėtinas romų tradicijas.

I. Puzaraitė.<br>T. Bauras
I. Puzaraitė.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė („Lietuvos rytas“)

Feb 22, 2013, 10:41 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:55 AM

Ansamblio „Sare roma” kolektyvo siela Ištvanas Kvikas, praėjusiais metais išleidęs už vyro savo dukrą Jelizavetą, laidos vedėjams Ugnei Skonsmanaitei, Tomui Ališauskui, Irūnai Puzaraitei ir Žygimantui Stakėnui prasitarė, kad jau netrukus taps seneliu. Nors pačiam Ištvanui tik 33-eji!

Anksti tuoktis romams įprasta. Tačiau Ištvano dukra teigia, kad nėščia romų moteris turi paisyti begalės draudimų. Jelizavetai draudžiama demonstruoti pilvą, kalbėti apie kūdikį, pirkti jam kokius nors daiktus. Kai moteris pagimdys, o kūdikis bus nekrikštytas, tėvams po vidurnakčio negalima išeiti iš namų. Pagal tradiciją pirmąjį vaiką čigonų šeimose augina seneliai.

Laidoje bus parodytas ir reportažas iš Ištvano brolio sūnaus vestuvių Maskvoje, kur prabangioje šventėje dalyvavo beveik 400 žmonių, o dovanos jauniesiems siekė kelis tūkstančius eurų.

Ar čigonų papročiai ir tradicijos nustebino laidos vedėją dainininkę I. Puzaraitę?

– Jums 23-eji, o laidos svečiui Ištvanui, kuris prisipažino netrukus tapsiąs seneliu, – 33-eji. Ar nepasijutote senmerge? – paklausiau laidos vedėjos.

– Ne, bet žiūrėdama į Ištvaną niekada nepasakyčiau, kad jis gali būti senelis. Tačiau ką padarysi – tokie jų papročiai, romų dukros atiduodamos už vyrų labai jaunos. Mano galva, smarkiai per jaunos. Manau, kad Ištvanas turėtų jaustis per jaunas būti seneliu.

– Kokio amžiaus romų merginos išteka?

– Ištvano dukrai buvo 17-a.

– Ar jums toks amžius tuoktuvėms atrodo baisus?

– Kai buvau 17-os, būtų buvę baisu, bet dabar jau nebebijau nei santuokos, nei susilaukti vaikų. Mano mama būdama tokio amžiaus kaip aš jau turėjo mane ir mano seserį.

– Kokios čigonų tradicijos jus nustebino ir sužavėjo?

– Nustebino čigoniškos vestuvės ir paprotys, kad jaunikio tėvas turi mokėti išpirką už nuotaką auksinėmis monetomis. Bet ši tradicija jau po truputį blėsta.

– Ar jus žavi čigoniškos dainos?

– Labai. Kai „Sare roma” koncertavo studijoje, negalėjau nustygti vietoje, norėjosi dainuoti kartu. Mielai įtraukčiau jų dainų į savo repertuarą, bet manau, kad tikros jų dvasios perteikti nesugebėčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.