„Oskarų“ dalybose labiausiai pasisekė „Pi gyvenimui“, geriausiu filmu tapo „Argo“

Sekmadienio naktį JAV išdalinti prestižiniai kino apdovanojimai „Oskarai“. Nors pati statulėlė tėra 34 centimetrų aukščio ir sveria vos 3,85 kilogramo, „Oskaras“ Holivude prilygsta šventajam Graliui.

Geriausios praėjusių metų Holivudo aktorės - už pagrindinį vaidmenį apdovanota 22 metų Jennifer Lawrence ir už antraplanį vaidmenį "Oskarą" gavusi 30-metė Anne Hathaway.<br>AP
Geriausios praėjusių metų Holivudo aktorės - už pagrindinį vaidmenį apdovanota 22 metų Jennifer Lawrence ir už antraplanį vaidmenį "Oskarą" gavusi 30-metė Anne Hathaway.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Feb 25, 2013, 1:52 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:12 AM

Didžiausia sėkmė 85-ojoje „Oskarų“ ceremonijoje buvo prognozuojama Beno Afflecko filmui „Argo“ (Argo), kuris buvo nominuotas septyniose kategorijose, ir Steveno Spielbergo „Linkolnui“ (Lincoln), turėjusiam 12 nominacijų. Vis dėlto reikalai pajudėjo kita linkme.

Keturis apdovanojimus laimėjo Angus Lee filmas „Pi gyvenimas“ (Life of Pi), pasakojantis apie išlikimą ir draugystę, viduryje vandenyno vienoje valtyje vaikinui pasilikus su tigru. Šio filmo kinematografija buvo pripažinta geriausia.

„Pi gyvenimas“ dar vieną statulėlę pelnė už specialiuosius efektus. Filmo kūrėjai nuoširdžiai padėkojo įmonei „Rhythm and Hues“, kuri sukūrė milžinišką bengalinį tigrą, rodomą filme. Nepaisant puikaus įmonės darbo įvertinimo, jai gresia bankrotas.

„Pi gyvenimas“ ir toliau šlavėsi „Oskarus“. Mychael Dannai atiteko apdovanojimas už geriausią filmo garso takelį, o A. Lee paskelbtas geriausiu režisieriumi. Jis nušluostė nosį favoritu laikytam S. Spielbergui.

Iš viso „Argo“ pelnė tris apdovanojimus: už geriausiai adaptuotą scenarijų, profesionaliausią montažą ir geriausią filmą apskritai. Už montažo nuopelnus statulėlę Sandra Bullock įteikė Williamui Goldenbergui.

„Šiuo apdovanojimu dalijuosi su tavimi, Benai Affleckai. Broli, myliu tave“, - kalbėjo W. Goldenbergas.

Žinią, kad „Argo“ tapo geriausiu metų filmu, pranešė pirmoji šalies ponia Michelle Obama.

„Operacija „Argo“ (Argo) varžybose dėl garbingiausio „Oskaro“ įveikė aštuonis varžovus: „Meilę“ (Amour), „Pabaisas iš laukinių pietų“ (Beasts of the Southern Wild), „Ištrūkusį Džango“ (Django Unchained), „Vargdienius“ (Les Miserables), „Pi gyvenimą“ (Life of Pi) , „Linkolną“ (Lincoln), „Optimisto istoriją“ (Silver Linings Playbook) ir „Taikinį #1“ (Zero Dark Thirty).

Prieš apdovanojimų ceremoniją kino kritikai tikino, kad Robertas De Niro pelnys apdovanojimą kaip geriausias antro plano aktorius. Vis dėlto jie suklydo. Šią „Oskaro“ statulėlę laimėjo Christophas Waltzas už puikiai atliktą vaidmenį filme „Ištrūkęs Džango“ (Django Unchained). Šio filmo autorius Quentinas Tarantino pelnė apdovanojimą už geriausią originalų scenarijų.

Favoritu laikytas „Linkolnas“ pirmąjį apdovanojimą pelnė už produkto įvaizdžio kūrimą. Vėliau „Oskaro“ statulėlę atsiėmė ir pagrindinis filmo aktorius - Danielis Day-Lewisas. Jis pateko į istoriją, kaip pirmasis aktorius, tris kartus pelnęs „Oskarą“ kaip geriausias aktorius.

Geriausia aktore tapo Jennifer Lawrence, už vaidmenį filme „Optimisto istorija“  (Silver Linings Playbook).

Geriausio filmo užsienio kalba kategorija nepateikė staigmenų. Apdovanojimą pelnė, kaip ir buvo tikėtasi, austrų filmas „Meilė“ (Amour). Filmas pasakoja apie pagyvenusių žmonių porą, besigrumiančią su sunkia fizine ir psichine liga.

„Brangioji, ačiū, kad mane palaikei visus tuos trisdešimt metų. Tu esi mano gyvenimo ašis“, – į žmoną kreipėsi „Meilės“ režisierius Michaelas Haneke.

Akademijos sprendimu, geriausias animacinis filmas 2012 metais buvo „Karališka drąsa“ (Brave). Jo režisieriai – Markas Andrewsas ir Brenda Chapman. Šis filmas nurungė savo pagrindinį konkurentą – Richo Moore'o „Ralfą griovėją“ (Wreck-It Ralph).

Geriausias trumpametražis animacinis filmas - „Popierinis žmogus“ (Paper Man). Štai geriausiu dokumentiniu trumpametražiu filmu buvo pripažinta „Inosentė“ (Inocente).

Šiais metais „Oskarų“ ceremonijoje sužibėjusiam Benui Affleckui buvo suteikta garbė apdovanoti kitą režisierių. Jis įteikė statulėlę geriausio dokumentinio filmo „Rodriguezo beieškant“ (Searching for Sugar Man) autoriui Malikui Bendjelloului.

„Oskarą“ už geriausius kostiumus pristatė Jennifer Aniston ir Channingas Tatumas. Jį aktoriai įteikė filmo „Ana Karenina“ kostiumų dizainerei Jacqueline Durran.

Štai už geriausią grimą buvo apdovanotos Lisa Westcott ir Julie Darnell, besirūpinusios filmo „Vargdieniai“ (Les Miserables) aktorių išvaizda. Šis filmas pelnė statulėles ir už geriausią garsą, ir už geriausią antro plano aktorę Anne Hathaway.

„Pagaliau tai tapo tikrove... Hugh Jackmanai, ačiū. Tu nepakartojamas, - tai pasakiusi A. Hathaway kreipėsi į savo sutuoktinį Adamą Shulmaną. - Brangusis, vis dėlto gražiausia diena mano gyvenime buvo ta, kai susipažinau su tavimi.“

Geriausio garso montažo kategorijoje „Operacija „Skyfall“ (Skyfall) ir „Taikinys #1“ (Zero Dark Thirty) surinko vienodą balsų skaičių, todėl abiejų filmų komandoms buvo įteikti „Oskarai“. Šį apdovanojimą filmas apie Džeimsą Bondą pelnė pirmą kartą nuo 1969 metų. „Operacija „Skyfall“ pelnė dar vieną apdovanojimą už geriausią originalią dainą - Adelės „Skyfall“.

Iškilmingoje ceremonijoje pasirodė tokie atlikėjai kaip Dame Shirley Bassey, Norah Jones ir Barbra Streisand. Adele atliko dainą „Skyfall“, kuria buvo įgarsintas naujausias filmas apie agentą Džeimsą Bondą. Tokiu būdu buvo paminėtas filmų apie kultinį agentą penkiasdešimtmetis.

Šou metu taip pat buvo pagerbti ekranizuoti miuziklai. Pasirodymo metu aktorės Catherine Zeta-Jones ir Jennifer Hudson prisijungė prie „Vargdienių“ komandos: Hugh Jackmano, Anne Hathaway, Russello Crowe, Helenos Bonham Carter ir Amandos Seyfried. Po jų pasirodymo publika plojo atsistojusi.

Visai netikėtai uždainavo ir Ch. Tatumas su Charlize Theron. Jie atliko dainą „The Way You Look Tonight“. Lyg to būtų maža, savo vokalinius sugebėjimus parodė ir Josephas Gordonas Levittas, Danielis Radcliffe'as.

Nors per ceremoniją buvo paskelbti nugalėtojai tik 24 kategorijose, Kino akademija visada būna iš anksto paruošusi daugiau „Oskarų“. Taip apsidraudžiama, jeigu laimėtojų būtų daugiau, ypač kai apdovanojami geriausio metų filmo prodiuseriai.

Ant kiekvieno „Oskaro“ pjedestalo išgraviruotas serijos numeris ir užrašas, primenantis savininkui, kad statulėlė negali būti parduota, dovanota arba perduota kam nors kitam, negrąžinus jos Akademijai.

Panašu, kad „Oskarų“ ceremonija praranda anksčiau turėtą įtaką. 10-ajame dešimtmetyje šią visai šaliai per televiziją transliuojamą ceremoniją žiūrėdavo vidutiniškai 46 mln. žiūrovų, bet pastaruosius penkerius metus žiūrovų skaičius nesiekdavo 40 mln. Taip pat pabrėžiama, kad vidutinis žiūrovų amžius dabar yra 53 metai. Štai prieš 20 metų jis buvo 39-eri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.