S. Povilaitis: „Televizijos projektų komisijos įkyrėjusios ne mažiau nei varžytuvės“

Televizijos reikia visiems, bet pats joje šmėžuoti stengiuosi saikingai. Manęs nedomina įvairūs pokalbių šou, todėl juose dalyvauti dažniausiai atsisakau. Man svarbios laidos — susijusios su muzika, pramoga, koncertai. Stengiuosi iš savo srities rėmo neišsprūsti.

Stasys Povilaitis: "Manęs nedomina įvairūs pokalbių šou, todėl juose dalyvauti dažniausiai atsisakau".<br>"LR" archyvas
Stasys Povilaitis: "Manęs nedomina įvairūs pokalbių šou, todėl juose dalyvauti dažniausiai atsisakau".<br>"LR" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Stasys Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Mar 3, 2013, 3:26 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:06 PM

Pokalbių laidose dažnai prisikviečiama daug žmonių, bet iš jų tik vienas kitas pasako po vieną sakinį ir tas pats laidos vedėjo ar vedėjos būna nutraukiamas. Tuomet pagalvoju: „Dėl ko tu, vargšeli, tas dvi valandas kaitinaisi po tais prožektoriais?“

Stiprios ir reikalingos yra diskusijų pokalbių laidos, tokios kaip Ritos Miliūtės „Teisė žinoti“ (LRT televizija) ir „Lietuva tiesiogiai“ („Lietuvos ryto“ TV), kurią veda Edmundas Jakilaitis.

E. Jakilaitis — puikiai savo žanrą įvaldęs profesionalas. Lenkiu savo žilą galvą ir keliu prieš jį kepurę. Jo laidas žiūriu turėdamas bent menkiausią galimybę.

Savotiškai įdomi ir „Sąmokslo teorija“ (BTV), kurią veda Arnas Klivečka. Ji retsykiais taip pat prikausto dėmesį.

Televizijoje yra ir tuščių, nereikalingų projektų. O visos televizijoje vykstančios varžytuvės jau seniai įkyrėjo. Varžomasi visur, net ir ten, kur visiškai nereikia.

Neseniai buvau pakviestas į BTV laidą „Lietuvos muzikos legendos“, kur žinomus kūrinius perdainuoja jaunieji atlikėjai. Net ir ten sugalvota sudaryti komisiją, kuri turės išrinkti geriausių atlikėjų penketuką. Tokiose komisijose stengiuosi nedalyvauti, tačiau šįsyk apie būsimą savo misiją išgirdau tik studijoje — neliko kur trauktis. Jau buvo atvykę mano kolegos, viskas parengta filmavimui.

Įvairios TV projektų komisijos įkyrėjusios ne mažiau nei varžytuvės. Lietuva greitai susidarys vien iš komisijų — jų apstu ir Seime, ir Vyriausybėje, ir televizijoje. Nejaugi tos komisijos suteikia tiek intrigos?

Nejaugi prodiuseriai nejaučia, kad televizijos projektai per daug metų išsisemia? Tas pats blynas, tik kitoje rankoje. Esu apie tai kalbėjęsis su prodiuseriais, tačiau jie visus logiškus pamąstymus atremia reitingais.

Apmaudu, kad visagaliai reitingai pateisina net ir beverčius projektus, tokius kaip „Radžis ieško žmonos“ (LNK). Skaičiau viename rašinyje šmaikščią, bet teisingą mintį: „Kokia gi gali būti pasaulio pabaiga, jeigu Radžis dar neišsirinko žmonos?“ Iš tokių laidų galima tik pasišaipyti.

Ar reikia, ar nereikia tokių laidų — diskutuoti neverta. Galime apie tai daug kalbėti, mums liežuvis nenulūš, tačiau prodiuseriai vis tiek darys savo. Kas nori, žiūri, kas nori — nežiūri.

Pats stengiuosi tokių laidų nežiūrėti. Mano mėgstamiausias kanalas — rusų NTV. Ten randu ir filmų, ir serialų. Galima mus kaltinti rusiškąja nostalgija, tačiau reikia pripažinti, kad daugumos rusiškų TV lygis ir laidų kokybė yra gerokai aukštesni. Žinoma, jų ir šalis didesnė, ir auditorija platesnė, ir galimybės kitos, tačiau pasimokyti tikrai yra iš ko.

Vertinu kanalą „Viasat History“, nes domiuosi istorija, dažnai žiūriu istorinius filmus, dokumentiką, skaitau knygas. Kai rodo „Troją“ ar „Aleksandrą Makedonietį“, žmona žino, kad nuo ekrano manęs neatplėš.

Įdomios istorinės dokumentikos randu ir „Lietuvos ryto“ TV, ir LRT televizijoje.

Kartais pasižiūriu ir pramogines laidas, tokias kaip neseniai pasibaigęs TV3 „X Faktorius“. Mane nustebino puikiai dainuojančių žmonių gausa. Tikrai turime talentų. Apmaudu, kad vėliau į televizijos mėsmalę patenka ne tik tie, kurie galėtų šį tą pasiekti. Galbūt TV prodiuseriams pačių talentingiausių net ir nereikia?

Kol kas į tarptautinius vandenis išplaukia tik lietuvių klasikinės muzikos atstovai ar teatralai. Popmuzikos pasaulyje galioja savi įstatymai. Užsienio prodiuseriai į savo rinką įsileidžia tik neeilinių gabumų atlikėjus.

Televizijai esu dėkingas už sporto transliacijas — galiu žiūrėti krepšinio, futbolo rungtynes, olimpines žaidynes, įvairias varžybas. Štai Rūtai Meilutytei iškovojus medalį netikėtai visi susidomėjome plaukimu.

Labiausiai savo žmoną nustebinu žiūrėdamas penkiakovės varžybas. Man ši sporto šaka patinka dėl to, kad sportininkui suteikia papildomą galimybę. Jeigu nepasisekė viena rungtis, galbūt pasiseks kita. Jei sportininkas blogai nuplaukė, galbūt gerai jos žirgu. Jį stebint apima azartas.

Svarbiausia, ką gaunu iš TV, — tai žinios. Visada žiūriu ilgametę LRT televizijos laidą „Labas rytas, Lietuva“, esu prie jos pripratęs. Ten dirba labai šauni ir jaunatviška komanda. Kai pamatau nuo šeštos valandos ryto besišypsančius veidus, kurie į TV studiją greičiausiai atvyko ketvirtą ryto, net apima pavydas. Štai ką reiškia jaunystė! Tokias laidas ir turi vesti jauni žmonės.

Pavakario ir vakaro žinias renkuosi žiūrėti per „Lietuvos ryto“ televiziją. Visada įsijungiu „Reporterį“ — ši informacinė laida yra labai profesionali ir išsami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.