CŽV ir Holivudas susivienijo vardan bendro tikslo

Holivudo filmuose CŽV dar neseniai buvo vaizduojama kaip grėsmę kelianti organizacija arba iš jos negailestingai šaipytasi. Pastaraisiais metais ji imta garbinti. Kas lėmė tokį pasikeitimą?

Filme „Taikinys Nr.1“ vaizduojama O. bin Ladeno likvidavimo operacija.
Filme „Taikinys Nr.1“ vaizduojama O. bin Ladeno likvidavimo operacija.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2013, 11:09 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:33 PM

Daugybę apdovanojimų susižėrusiame Beno Afflecko režisuotame trileryje „Operacija „Argo“ (Argo) pasakojama apie CŽV surengtą sudėtingą operaciją. Jos metu iš Irano sostinės Teherano, kuriame siautėjo islamistai, CŽV agentai slapta išskraidino šešis JAV piliečius.

TV seriale „Tėvynė“ (Homeland), kurį rodo TV3, šios organizacijos agentai taip pat narplioja sudėtingą užduotį — aiškinasi, ar teroristų grupuotės „Al Qaeda“ pagrobtas karys iš tiesų perėmė musulmonų tikėjimą ir baisius jų siekius.

Tai tik pora pastarojo meto juostų, kuriose aukštinamas CŽV agentų herojiškumas.

Kiek mažiau šiai organizacijai liaupsių tenka režisierės Kathryn Bigelow trileryje „Taikinys Nr.1“ (Zero Dark Thirty), kuriame pasakojama apie dešimtmetį trukusią „Al Qaeda“ vadeivos Osamos bin Ladeno medžioklę ir žūtį.

Režisierius gyrė agentus

Tokia kino kūrėjų meilė CŽV gerokai stebina. Juk ši organizacija susijusi su daugybe neskaidrių, švelniai tariant, programų ir net žmogžudysčių. Ne vienas su CŽV siejamas nužudymas yra sukėlęs konfliktų tarp valstybių vadovų.

Daugelis nustebo, kai liberaliomis pažiūromis garsėjantis „Operacijos „Argo“ režisierius B. Affleckas ėmė liaupsinti CŽV.

„CŽV dirbantys žmonės yra nepaprasti. Jie nusipelnė pačios didžiausios pagarbos“, — „Fox News“ naujienų laidoje sakė režisierius.

Nors „Operacijoje „Argo“ pasakojama apie 1979–uosius, B. Affleckas pagarbą išreiškė ne tik to meto agentams.

Tą dieną, kai jis gavo Auksinį gaublį, šis apdovanojimas taip pat buvo įteiktas aktorėms Jessicai Chastain, vaidinančiai filme „Taikinys Nr.1“, ir Claire Danes, sukūrusiai vaidmenį „Tėvynėje“.

Abi moterys įkūnija herojiškas, patriotiškai nusiteikusias ir psichozės apimtas CŽV agentes.

Draugystė — pavėluota

„Agentūros įvaizdis vaidybiniuose filmuose ir knygose visiškai pasikeitė“, — teigia Teksaso krikščioniškojo universiteto dėstytoja Tricia Jenkins, parašiusi knygą apie CŽV ir Holivudo sąsajas.

Tačiau ji pastebi, kad CŽV vadovai smarkiai pavėlavo užmegzti draugiškus santykius su Holivudu.

Esą tai reikėjo daryti, pavyzdžiui, 1994–aisiais, kai paaiškėjo, kad CŽV agentas Aldrichas Amesas beveik 10 metų dirbo Sovietų Sąjungos slaptosioms tarnyboms. Dėl jo veiklos Sovietų Sąjungoje buvo sučiupti mažiausiai 25 JAV šnipai. Dešimčiai jų įvykdyta mirties bausmė.

Tuomet CŽV autoritetas visuomenės akyse buvo smukęs iki rekordinių žemumų. Manoma, kad Holivudo režisieriai, sukūrę vieną kitą filmą apie šios organizacijos veiklą, jos įvaizdį būtų bent iš dalies pagerinę.

Teikė informaciją

„CŽV vadovų sprendimas bendradarbiauti su Holivudo prodiuseriais visiškai pasiteisino“, — įsitikinusi T. Jenkins.

CŽV dirbti petys į petį su pramogų verslu pradėjo 1997–aisiais. Filmų kūrėjai ėmė vaizduoti pavojų kupiną agentūros darbą, agentų profesionalumą, drąsą bei atsidavimą valstybei.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija nedvejodama išdavė leidimą žvalgybos pareigūnams bendradarbiauti su juostos „Taikinys Nr.1“ kūrybine grupe ir teikti informaciją apie O. bin Ladeno pašalinimo operaciją.

Skandalų sumažėjo

Šaltojo karo metais CŽV agentai šnipinėdavo Amerikos politikus. Teigiama, kad jie iš Baltųjų rūmų net gaudavo nurodymus žudyti. Esą su neįtinkančiais veikėjais ypač aktyviai būdavo susidorojama prezidento Richardo Nixono laikais.

Tačiau ir prezidento George’o W. Busho valdymo metais CŽV buvo aršiai kritikuojama dėl vaidmens kovojant su terorizmu. Prezidento administracija buvo leidusi kankinti ir net žudyti įtariamuosius.

Į valdžią atėjęs B. Obama uždraudė kankinimus, tačiau nesiryžo baudžiamojon atsakomybėn patraukti tokioje veikloje dalyvavusių CŽV pareigūnų.

B. Obamos kovos su terorizmu priemonių rinkinys taip pat kelia daug abejonių.

Pavyzdžiui, jis nusprendė dažniau naudoti nuotoliniu būdu valdomus stebėjimo ir žudymo prietaisus. Esą taip siekiama apsaugoti JAV pareigūnus nuo teroristų atakų.

2008–aisiais nuotoliniu būdu valdomais prietaisais buvo nužudyta keli tūkstančiai žmonių Pakistane ir Jemene. Jie buvo įvardyti kaip asmenys, kurie kėlė pavojų Amerikai. Tačiau patikimi tyrimai atskleidė, kad žuvo ir šimtai civilių.

Vis dėlto šių faktų nė iš tolo negalima lyginti su ankstesniais skandalais, drebinusiais CŽV.

Filmo kūrėjus nubaudė

Galima vienareikšmiškai teigti, kad Holivudas padeda šiai organizacijai. Tai daroma ne tik kuriant herojiškus CŽV agentų paveikslus, bet ir stengiantis, kad filmai, metantys šešėlį ant žvalgybininkų, būtų kuo mažiau įvertinti.

Manoma, kad būtent dėl to K. Bigelow dramatiško siužeto trileris „Taikinys Nr.1“ šiemet negavo nė vieno pagrindinio „Oskaro“.

Šia juosta siunčiama aiški žinia: susekti O. bin Ladeną padėjo kankinimai. Toks filmo kūrėjų požiūris sukėlė oficialių Vašingtono pareigūnų pyktį.

Dar praėjusiais metais šis trileris buvo laikomas vienu stipriausių pretendentų į „Oskaro“ apdovanojimą pagrindinėje — geriausio filmo kategorijoje. Jam taip pat prognozuoti „Oskarai“ geriausios aktorės (J. Chastain) ir geriausio originalaus scenarijaus kategorijose. Tačiau „Taikinys Nr.1“ buvo įvertintas tik už geriausią garso režisūrą, o šį apdovanojimą teko dalytis su Samo Mendeso režisuota „Operacija „Skyfall“ (Skyfall).

Parengė Julius Sarapinas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.