Lietuvoje nerimsta diskusijos apie surogatinę motinystę

Jau balandžio 1 d. Pirmojo Baltijos kanalo eteryje prasideda naujas serialas „Sutarties sąlygos“. Tai filmas, kuriame šalia įprastų siužeto linijų - tokių, kaip meilė, pavydas ir melas, taip pat kalbama ir apie surogatinę motinystę. Tai aktuali tema, tačiau apie ją kalbama nenoriai. Dažnai tai yra tabu, kurio vengiama.

Lietuvoje nerimsta diskusijos apie surogatinė motinystę.<br>PBK
Lietuvoje nerimsta diskusijos apie surogatinė motinystę.<br>PBK
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:34 AM

Pagrindinės filmo „Sutarties sąlygos“ herojės Mašos šeimyninė laimė atsiduria pavojuje. Prieš kelerius metus Maša pati turėjo tapti surogatine motina: prispausta skolų, ji sutiko išnešioti ir pagimdyti kūdikį jaunai šeimai. Vis dėlto palankiai susiklosčius aplinkybėms moteris dukrą pasiliko sau ir augina ją su mylimu vyru. Dabar ji bus priversta kovoti dėl teisės toliau auginti savo vaiką. Anot filmo režisieriaus Olego Massarygino, moterys, kurios pasiryžta būti surogatinėmis motinomis, neretai yra smerkiamos, manoma, kad jos viską daro tik dėl pinigų. Tačiau kas iš tiesų slypi už to?

Kokie jausmai kamuoja moterį, kurį devynis mėnesius nešiojo po savo širdimi kūdikį, vėliau jį pagimdė ir atiduoda kitiems žmonėms? Pirmojo Baltijos kanalo filme „Sutarties sąlygos“ pasakojama apie meilę ir neapykantą, gėrį ir blogį, norą pasipelnyti ir apie artimiausių žmonių tarpusavio santykius.

Surogatinė motinystė Lietuvoje pakankamai naujas reiškinys. O žmonės bijo to, apie ką nežino nieko arba žino labai mažai. Nepaisant visų prieštaravimų, gydytojai pripažįsta – dažnai tai vienintelė išeitis toms moterims, kurios turi kiaušides, bet neturi gimdos, tai pat toms, kurios nori susilaukti vaikų vyresniame amžiuje. Mūsų šalyje surogatinei motinystei dar nepasirengta, kol kas ji yra nelegali. Vis dėlto nevaisingos poros, trokštančios turėti savo vaikų, ieško surogatinių motinų užsienyje ir planuoja gimdymus Ukrainoje ar Gruzijoje, kur tokios procedūros yra įteisintos.

Ne kiekviena moteris gali susilaukti kūdikio, bet visos trokšta būti motinomis. Apie motinos išgyvenimus ir begalinę meilę vaikui - naujame seriale „Sutarties sąlygos“ Pirmojo Baltijos kanalo eteryje kiekvieną darbo dieną vakare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.