Darbas televizijoje R. Janutienei - lyg šuolis parašiutu

Įtampa — nuolatinė televizijos laidų vedėjų palydovė. „TV antena“ pasidomėjo, kaip žinomi TV žmonės po tiesioginio eterio stengiasi atsipalaiduoti. Vieni laidų vedėjai įtampos atsikrato vedžiodami šunį, kiti sportuodami. Treti neslepia, kad norėdami atsipalaiduoti išlenkia taurelę.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė ("Lietuvos rytas")

Apr 8, 2013, 10:45 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:13 PM

Darbas atstoja dietą

Prieš 10 metų tiesiogines laidas pradėjusi vesti žurnalistė Rūta Janutienė (47 m.) prisimena, kad tuomet buvo atsisakiusi kavos. Stresas būdavęs toks didelis, kad papildomo stimuliatoriaus nereikėdavo.

„Mano darbas — tarsi šokinėjimas parašiutu, — sako tiesioginės pokalbių laidos „Nuoga tiesa“ („Lietuvos ryto“ TV) vedėja. — Paprastai po kiekvienos transliacijos nukrinta koks kilogramas. Tiesa, paskui svoris greitai grįžta. Kad įtampa dingtų, man užtenka pamiegoti.“

Po darbo namo grįžusią R. Janutienę pasitinka pusšeštų metų duktė Ulijona. Paklaususi, ko nors, pavyzdžiui, apie Mikę Pūkuotuką ji nuvaiko motinos mintis apie darbą.

Rūtai atsipalaiduoti taip pat padeda sodininkystė ir daržininkystė. Jos namuose palanges puošia įvairios gėlės.

„Man gera sukišti rankas į žemę. Tuomet nieko daugiau negalvoju, tik ilsiuosi. Ir rezultatas greitai matyti: pasodinai, žiūrėk, jau pražydo, — apie savo pomėgį pasakoja Rūta. — Nuotaiką dar kelia bėgiojimas.“

Studija — ne mūšio laukas

TV3 laidų vedėjas Marijus Mikutavičius (41 m.) taip pat neslepia, kad tiesioginis eteris kelia stresą.

„Jaudiniesi, kai žinai, kad viskas priklauso nuo tavęs ir negali suklysti. Nesistengiu jaudulio paslėpti, tiesiog nukreipiu mintis reikiamu kampu“, — prisipažino televizijos senbuvis, daugiau nei prieš 15 metų ekrane debiutavęs su laida „Tangomanija“. — Kita vertus, darbas televizijoje nėra siaubingas mūšis apkasuose.

Po filmavimo tiesiog surūkau cigaretę ir išgeriu stiklą viskio. O ilsiuosi kaip ir dauguma žmonių: gulėdamas, sportuodamas, keliaudamas ir žvejodamas.“

Po laidos — para tylos

„Sąmokslo teorijos“ (BTV) vedėjas Arnas Klivečka (49 m.) prisipažino įtampą pradedantis jausti likus 15 minučių iki laidos. Yra pasitaikę, kad tokiu metu pašnekovas dar būdavo neatvykęs ir neatsiliepdavo telefonu.

„Tokiais atvejais, kai laida prasideda be nesklandumų, pasijuntu taip, lyg būčiau išvengęs didžiulės tragedijos, — sakė A. Klivečka. — Įtampą jaučiu ir tuomet, kai nieko įdomaus Lietuvoje nevyksta, o laidą vis tiek reikia parengti.“

Studijoje emocijų neslepiantis A. Klivečka prisipažino, kad po eterio jaučiasi labai išsekęs, todėl parą stengiasi su niekuo nebendrauti. Trečiadienio vakarą transliuojamos „Sąmokslo teorijos“ vedėjas sako, kad net su žmona kalbėti pradeda tik ketvirtadienį po pietų.“

A. Klivečkai atsigauti padeda pasivaikščiojimai miške. Trylika su puse metų jis turėjo dobermanų veislės šunį Ardį, kuriam ilgi pasivaikščiojimai būdavo būtini.

Augintiniui nugaišus Arnas suprato negalintis gyventi be šuns. Jo norėjo ir keturmetė dukra Arnė. Šeima įsigijo cvergpinčerį Atą. Šios veislės šunys — tarsi dobermanų kopijos, tik mažesni. Keli 10—15 min. pasivaikščiojimai per dieną Arnui kaip ranka nuima bet kokią įtampą. Šiltuoju metų laiku žurnalistas kasdien pėsčiomis įveikia 6—7 kilometrus.

Dar Arnas mėgsta vandens sportą, tačiau atostogas su šeima renkasi pasyvias. „Jei galėčiau, gulėčiau nuo ryto iki vakaro paplūdimyje. Labai laukiame vasaros, kad galėtume važiuoti prie jūros“, — sako A. Klivečka.

Giliai kvėpuodavo

Daugiau nei prieš dešimtmetį laidoje „Labas rytas“ (LTV) kaip vedėja debiutavusi žurnalistė Živilė Vaškytė (31 m.) sako, kad jaudindavosi tik vesdama pirmąsias laidas.

„Tuomet net kolegų klausinėdavau, ar ekrane nematyti mano drebančių kojų. Stresą mėgindavau malšinti medituodama ir giliai kvėpuodama“, — pasakojo Ž. Vaškytė.

Šiuo metu ji su kolega Pauliumi Skuču veda tiesioginę laidą „Labas vakaras, Lietuva“ (LNK) ir tvirtina, kad tiesioginis eteris nė kiek negąsdina. Priešingai — teikia malonumą.

„Tiesioginio eterio metu aš tarsi įsikraunu geros energijos. Man toks darbas labai patinka.

Žinoma, pasitaiko ir sunkių pašnekovų, ir techninių nesklandumų. Dirbdamas Žinių tarnyboje kartais iki paskutinės minutės nežinai, kuriuo reportažu reikės pradėti laidą.

Kai laida prasideda, atrodo, kad per kūną perbėga vilnelė, tačiau paskui viskas grįžta į vietas“, — su šypsena kalbėjo Ž. Vaškytė.

Žurnalistė lankosi sporto klube, vaikšto į teatrą, kiną. Po didesnio krūvio ji stengiasi pakeisti aplinką, pavyzdžiui, savaitgaliui nuskristi į užsienį. Pastarąjį kartą su draugėmis Živilė buvo Barselonoje.

Tiesioginis eterio malonumai

„Mano baterija — kaip automobilio akumuliatorius. t. y. kuo daugiau dirba, tuo labiau įsikrauna“, — sako šeštadienį 36-ąjį gimtadienį šventęs LRT televizijos laidų „Pinigų karta“ ir „Tautos aikštė“ vedėjas Andrius Tapinas.

Prieš 15 metų, kaip pats sako, jis buvo pasodintas į laidos „Labas rytas“ vedėjo kėdę. Andrius nebuvo gerai pasirengęs, neišmanė techninių dalykų. Jis sako, kad tai buvo vienintelė diena, kai jautė tiesioginio eterio baimę.

„Žinojimas, kad kalbi tiesiai žiūrovams, mane stimuliuoja, motyvuoja ir teikia malonumą. Didesnis nuovargis ir stresas apima tada, kai nematau savo veiklos rezultatų. Atrodo, visą dieną kažką veikei, tačiau nieko apčiuopiamo. Tada pasidaro neramu“, — kalbėjo A. Tapinas.

Andrius renkasi aktyvų laisvalaikį: sportuoja, vaikščioja su šunimi. Kartais nuo darbo televizijoje vyras pailsi imdamasis kitos įdomios veiklos. Pastaraisiais mėnesiais grįžęs namo jis palinkdavo prie savo rašomos knygos. „O kartais tiesiog išlenkiu 100 gramų“, — neslėpė A. Tapinas.

Aktyvias pramogas mėgstantis Andrius prisipažino, kad yra ir persistengęs. Škotijoje su žmona Rasa (LNK laidos „Diagnozė: valdžia“ vedėja. — Red.) švęsdami vestuvių metines jie ilgą atstumą įveikė dviračiais. Paskui prireikė dviejų dienų, kad atgautų jėgas.

Andrius tvirtina nejaučiantis adrenalino alkio, tačiau yra išbandęs ir nardymą, ir sklandymą.

Karių ir vienuolių patirtis

■ Nežinote, kaip po streso darbe ar asmeniniame gyvenime atgauti vidinę ramybę? Patarimų galite rasti sekmadieniais 18 val. 20 min. per „Lietuvos ryto“ televiziją rodomame nuotaikingame dokumentiniame seriale „Pažabok stresą“.

■ Filme, kurį sukūrė garsiausia pasaulyje kelionių gidų leidėja „Lonely Planet“, pasakojama apie nutrūktgalviškus nuotykius, kurie padeda atsikratyti įtampos.

■ Pirmoje serijoje išvysime Tailando kariuomenės specialiųjų pajėgų savaitgalio treniruočių stovyklą.

■ Kitame epizode nusikelsime į Kinijos provinciją ir pamatysime, kokį paslaptingą Rytų kovos menų stilių yra įvaldę vietos vienuoliai.

■ Įdėmiai stebėdami pirmą „Pažabok stresą“ seriją žiūrovai gali laimėti du bilietus į pasaulio karatė čempionatą, kuris balandžio 13—14 dienomis vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje. Jame dalyvaus 144 pajėgiausi planetos sportininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.