Projekte „Chorų karai“ žinomi šalies žmonės ragino vertinti gyvenimą ir nekelti prieš save rankos

Šį sekmadienio vakarą laida „Chorų karai“ - kitokia nei visada. Likę trys stipriausi chorai nesivaržė tarpusavyje. TV3 televizija šios dienos muzikinio projekto tiesioginę transliaciją skyrė mylimam vedėjui, aktoriui, maestro Vytautui Šapranauskui atminti. Projekto scenoje pasirodė žymiausi Lietuvos scenos dainininkai, aktoriai, pramogų pasaulio atstovai, kuriems V. Šapranauskas buvo kolega ar bičiulis.

I. Jankauskaitė.<br>J. Stacevičius
I. Jankauskaitė.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

2013-04-22 11:36, atnaujinta 2018-03-07 22:24

„Chorų karai“ prasidėjo kadrais iš TV3 projektų, kurių vedėjais buvo V. Šapranauskas ir aktorė Jurgita Jurkutė. Netrukus po to, pasipuošusi juoda ilga suknele, scenoje pasirodė J. Jurkutė ir atliko rusų dainininkės Zemfiros dainą.

Prie J. Jurkutės prisijungė šios transliacijos vedėjai aktoriai Inga Jankauskaitė ir Mindaugas Stasiulis.

J. Jurkutei aktoriaus V. Šapranausko savižudybė buvo itin skaudi ne tik todėl, kad jis buvo puikus kolega, draugas ir aktorystės meno mokytojas. Lygiai tokiu pačiu būdu prieš beveik dvejus metus iš gyvenimo pasitraukė ir Jurgitos tėtis.

„Nuo šiol mano širdyje gyvena du Vytautai – tėvas ir mokytojas. Nereikėjo nei liepos 25, nei balandžio 18 dienų. Iš asmeninės patirties žinau, ką reiškia išgyventi artimo žmogaus nusižudymą. Ir tai ne gėda, reikia apie tai kalbėtis, kreiptis į specialistus. Žinokite, tai padeda“, - kalbėjo Jurgita.

Po kelių akimirkų dainą atliko dainininkė Birutė Dambrauskaitė. Atlikėja ir V. Šapranauskas buvo geri draugai.

„Vytautas man buvo šviesus spindulys, nešė man džiaugsmą, tačiau jo širdyje buvo skausmas ir vienatvė, o žmonės turi šypsotis, nepaisant to, kokia jo nuotaika. Aš buvau laiminga pamačiusi jį, Vytautas irgi. Jis - mano sielos žmogus, dirbo iš visos širdies. Gaila, kad tokie talentai, greitai mus palieka, skaudina mus, bet širdyje jis bus visada gyvas“, - kalbėjo B. Dambrauskaitė.

Aktorių pagerbė ir kūrinį atliko maestro Stasys Povilaitis, kuris pasidalino savo prisiminimais apie V. Šapranauską. „Senokai pastebėjau, kad Vytautas apsiimdavo daug darbų. Ne vieną kartą buvo kilusi mintis, kad jam reiktų mažinti apsukas, nes visų darbų vis tiek nenudirbsi. Jaunystėje ir aš turėdavai daug koncertų, norėdamas atsipalaiduoti išgerdavau, pavesdavau žmones... Silpnesni galėdavo pasirinkti tokią išeitį kaip Vytautas... Tačiau tai yra ne išeitis, o silpnumo požymis“, - šnekėjo S. Povilaitis.

Iš projekto dalyvių pirmasis scenoje pasirodė Panevėžio „Indigo“ choras ir jo generolas Vytautas Matuzas. Choras atliko reperio Puff Daddy kūrinį „I'll Be Missing You“.

„Daug žmonių man rašo ir klausia: „Iš kur pas tave, Vytautai, tiek stiprybės? Stiprybė yra tame,kad tu nebijai būti silpnas. Reikia verkti, kai liūdna ir nebijoti prašyti kito pagalbos. Savižudybė - ne išeitis. Numirti mes spėsime, dabar gyvenkime, o kai reikia, nebijokite paprašyto pagalbos“, - kalbėjo neįgaliojo vežimėlyje sėdintis V. Matuzas.

Jausmingą dainą atliko dainininkė Vaida Genytė ir tarė trumpą kalbą. „Tiek vyrai, tiek moterys yra vienodai pažeidžiami. Gyvename vieną kartą ir turime tą gyvenimą branginti. Kai atrodo, kad, va, jau dabar pasaulio pabaiga, po kažkiek laiko lieka tik slogūs prisiminimai. Turime mylėti gyvenimą ir turėti daug vilties, kad ir kaip bebūtų sunku“, - susigraudinusi kalbėjo Vaida.

Antrieji iš projekto dalyvių pasirodė Kauno Studentiškasis choras ir jo generolai „16 Hz”. Iškart po jų dainą atliko dainininkas Vytautas Šiškauskas.

„Gaila, labai gaila, kad Vytauto nebėra. Jis man sakė, kad kai baigsis „Chorų karai“ mes būtinai sudainuosime dainą kartu. To padaryti nespėjome. Padarysime tai kitur..“, - tęsė V. Šiškauskas.

Atlikdamas kūrinį V. Šapranauską pagerbė Linas Adomaitis. „Ketinimas nusižudyti – laikina emocinė būsena. Nėra gėda kažkam skambinti ir prisipažinti, kad yra sunku. Linkiu jums gražaus gyvenimo ir ieškoti stiprybės maldoje. Galite išsitraukti telefoną ir paskambinti į pagalbos liniją ar draugui“, - po savo atliktos dainos kalbėjo L. Adomaitis.

Tretieji – paskutiniai iš projekto dalyvių pasirodė Vilniaus Šachmatinis choras. Jo generolės – grupės „ŠarkA“ narės Gintarė Valaitytė ir Ieva Stasiulevičiūtė scenoje nepasirodė. I. Stasiulevičiūtė ilgą laiką buvo V. Šapranausko mylimoji.

Geram bičiuliui dainą dovanojo ir Žilvinas Žvagulis su Irena Starošaite. Scenoje pasirodė ir praėjusių metų projekto „Chorų karai“ nugalėtojai Kauno rajono „Božolė“ choras ir jo generolas Aleksandras Ivanauskas-Fara. Jis susirinkusiems pristatė naują dainą ir skyrė ją V. Šapranauskui.

„Savižudybė – neteisingas žingsnis. Aš nenoriu pateisinti Vytauto poelgio, bet noriu kreiptis į visus. Būkite pakantūs, neįžeidinėkite vieni kitų, ypač, jeigu jūs to žmogaus nepažįstate. Labai skaudu, atleiskite, neturiu žodžių...“, - trumpai kalbėjo A. Ivanauskas-Fara.

Scenoje pasirodė ir buvęs muzikinio projekto „X Faktorius“ dalyvis Martynas Kavaliauskas. Šiame projekte Martyno mokytojas buvo būtent V. Šapranauskas.

„Vytautas buvo labai įtaigus žmogus. Jis man sakė, gyvenime daryk tai, ką nori. Mes susitikdavome penkiolika minučių prieš tiesioginį eterį, bet jos buvo pačios įsimintiniausios ir man labai padėdavo. Jis pasakydavo man tai, ką reikėdavo tuo metu pasakyti“, - kalbėjo M. Kavaliauskas.

Pačiam V. Šapranauskui, televizijos žiūrovams ir publikai studijoje jausmingą šokį atliko aktorė Ineta Stasiulytė ir šokėjas Deividas Meškauskas. Abu jie buvo Vytauto vedamo projekto „Šok su manimi“ dalyviai.

Kūrinį skyrė ir operos solistai Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė.

Paskutinę dainą V. Šapranauskui atminti sudainavo projekto vedėja I. Jankauskaitė.

Vertinkite gyvenimą ir nekelkite prieš save rankos

Savo noru iš gyvenimo pasitraukus talentingam aktoriui Vytautui Šapranauskui, TV3 televizijos eteryje daugeliui gerai žinomi mūsų šalies žmonės, projekto „Chorų karai“ dalyviai, stilistai, aktoriai, televizijos laidų vedėjai kvietė susimąstyti ir skatino kiekvieną akimirką vertinti tuos, kurie yra šalia mūsų. O svarbiausia - patį gyvenimą.

Iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje savižudybių skaičius buvo mažiausias Europoje. Dabar Lietuva – pirmauja Europoje pagal savižudybių skaičių, o 70 proc. savižudybių pasaulyje padaro vyrai. Būtent todėl iš televizijos ekranų gerai pažįstami žmonės „Chorų karų“ laidoje pasisakė prieš savižudybes ir priminė, kad pagalba visada yra.

Žurnalistė Audra Kudabienė: „Aš matau tas problemas. Savo laidose kalbame su žmonėmis, kurie susiduria su dideliais sunkumais. Tačiau jie sako: „Šiandien sunku, vakar buvo sunku, bet žinojimas ir galvojimas, kad rytoj bus geriau, kad ryt sutiksi žmogų, kuris pabudins viltį ir padovanos stebuklą, skatina norą gyventi. Prisiminkite, kad juodžiausią valandą tu visada gali paskambinti savo mamai, broliui, draugui. Yra ir nepažįstami, nematomi žmonės, kurie dirba visą parą ir gelbėja sunkiausią minutę“.

Televizijos laidų vedėjas ir žurnalistas Marijonas Mikutavičius: „Kai išgirdau, kas darosi po V. Šapranausko mirties psichologinės pagalbos linijose, tapo labai nuoširdu ir paprasta kalbėti apie savižudybę. Ne kartą ir aš savęs klausiau, kur gyvenimo prasmė? Galiu drąsiai pasakyti - nėra didesnės gyvenimo prasmės, kaip tiesiog išgyventi. Yra vienas dalykas, ką mes pamirštame, kai mums sunku. Mes nuvertiname aplinkinius, manome, kad esame vieni, bet taip nėra. Kai per savo gimtadienį gauni daug sveikinimų, supranti – kažkam esi brangus. Neieškokite tos, kuri jus pati susiras...Visiems jums gero gyvenimo!“

Astrologas Naglis Šulija: „Žmogus išsiskyrė su gyvenimu. Skyrybose nebūna kaltos tik vienos pusės. Aš pradėjau galvoti, kaip mes visi elgiamės su tais, kurie yra matomi. Kokį dėmesį rodome žinomiems žmonėms, skaudiname juos. Nesielkime kaip gyvuliai. Visiems garsiai sakau - rodykime brandumą, o savižudybė – ne išeitis“.

Verslininkė ir buvusi šokių projekto „Šok su manimi“ dalyvė Danguolė Stachura: „Kiekvieną dieną iš naujo mes turime save nugalėti. Mylėti, gyventi, eiti ir tikėti. Kiekvieną dieną iš naujo mes turime išlikti šventi – suklupę, savimi nusivylę, namo nesugrįžę, kalti. Kiekvieną dieną iš naujo mes turime jausti save, savo artimą, o meilės paklausti, kaip ji pasielgtų jeigu ji būtų mes. Ką ji pasakytų, kai kelias pames. Vytautai, tu visada liksi mano širdyje“.

Aktorė Dalia Michelevičiūtė: „Brangūs kolegos, jaunime. Mirties faktas mus supurto iki sielos gelmių, priverčia mus suklusti. Per mano gyvenimą nusižudo penktas artimas kolega. Dievas yra mūsų kūrėjas, reikia rasti tikėjimą ir meilę jam. Pagalvokime prieš pakeldami ranką prieš save, pagalvokime, kad mes Dievo nuosavybė ir už tai teks jam atsakyti. Stenkimės mylėti vieni kitus ir saugokime gyvybę. O pagalba visada yra“.

Savižudybė - ne išeitis, reikia prašyti pagalbos. Jeigu nėra artimo žmogaus šalia, lemiamu momentu pagalbos ranką gali ištiesti ir nepažįstamas žmogus, pagalba tikrai yra - tai savanoriai, dirbantys psichologinės pagalbos linijose. Telefonu jie atsiliepia visą parą ir pasiruošę padėti kiekvienam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.