„Chorų karų“ nugalėtojai – Kauno Studentiškasis choras ir „16Hz”, jiems atiteko 25 tūkst. litų

Kelis mėnesius trukę „Chorų karai“ galiausiai pasiekė finišo tiesiąją. Paskutinį balandžio sekmadienį komisijos ir televizijos žiūrovų teismui atsidavė trys stipriausi chorai – TV3 eteryje prasidėjo muzikinio projekto superfinalas. Po įnirtingos kovos galiausiai pergalę išplėšė ir geriausiųjų vardą užsitarnavo Kauno Studentiškasis choras ir jų generolai „16Hz“.

„Chorų karų“ finalas.<br>J. Stacevičius
„Chorų karų“ finalas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2013-04-29 09:18, atnaujinta 2018-03-07 14:09

„Norime padėkoti visiems, kurie mus palaikė. Tiek žmonių suvaldyti ir viską sustyguoti – didelis darbas. Tai – labai šaunu“, – kalbėjo choro chorvedys Robertas Jucevičius.

Antrąją vieta ir 15 tūkst. litų džiaugėsi Panevėžio Indigo choras ir jo chorvedys Vytautas Matuzas, o trečia vieta tenkinosi Vilniaus Šachmatinis choras ir jų generolės, grupės „ŠarkA“ merginos. Visi laimėti pinigai bus išdalinti labdaringais tikslais, chorai parems savo miestuose įsikūrusias įstaigas.

Pagal pirminę idėją finale turėjo susirungti du chorai, tačiau dėl visą Lietuvą sukrėtusios laidos vedėjo Vytauto Šapranausko mirties, praėjusį kartą laida buvo skirta savižudybių prevencijai. Tuomet žinomam aktoriui atminti dedikuota laida sulaukė neregėto visuomenės ir žiniasklaidos palaikymo.

Dėl juodu gedulo kaspinu perrištos laidos „Chorų karuose“ nevyko muzikinės kovos, scenoje nepasirodė ir Vilniaus Šachmatinio choro generolės Gintarė Valaitytė bei V. Šapranausko mylimoji Ieva Stasiulevičiūtė.

Tuo tarpu paskutinėje laidoje nuotaikos buvo gerokai linksmesnės. Prie vakaro vedėjų vairo stojo Inga Jankauskaitė, V. Šapranauską pakeitė žodžio kišenėje neieškantis Mindaugas Stasiulis.

Finalinėje laidoje susirungė trys stipriausieji chorai: Kauno Studentiškasis, Panevėžio Indigo ir Vilniuje gyvenančių žmonių Šachmatinis choras. Kiekvienas choras atliko po tris dainas.

Komisija apie kiekvieną pasirodymą išsakė savo nuomonę, tačiau vertinimo balų neskyrė - geriausiuosius šįkart rinko ir balsuoti galėjo tik televizijos žiūrovai.

„Šiemet visi chorai labai draugiški, palaiko vieni kitus. Projektą palikusieji su džiaugsmu laukia superfinalo, nekantrauja vėl visi susitikti“, – dar anksčiau sakė projekto vykdančioji prodiuserė N. Kavaliauskienė. Laidoje finalistus palaikė ir visi, dar iki finalo projektą palikti spėję choristai.

Pirmasis savo pasirodymą pradėjo Vilniaus Šachmatinis choras. Šįkart prie jo prisijungė ir „ŠarkA“ narė G. Valaitytė, tačiau I. Stasiulevičiūtė taip ir neatvyko. Choras pasirinko „The Beatles“ dainą „Imagine“.

Vertinimo komisija šiam chorui niekada negailėjo liaupsių, ne išimtis tapo ir šis kartas. Komisijos narė, operos solistė Kristina Zmailaitė tikino visomis išgalėmis palaikanti Vilniui atstovaujantį kolektyvą. „Labai jus myliu ir labai už jus sergu, – sakė ji. – Mums reikia optimizmo, reikia šviesos. Jūs tą skleidžiate.“

Tuo tarp kitas komisijos narys, grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara gyrė chorą už subtilią ir labai gerai organizuotą choreografiją. Po pagiriamųjų jo žodžių įsiterpė ir M. Stasiulis: „Tai už ką sergate, Fara: Vilnių, Kauną ar Panevėžį?“

 „Už Lietuvą!“ – nė nesuabejojęs atsakė šis. Antrasis choro pasirodymas stebino ne tik muzikine, bet ir vizualine prasme. Japoniška dvasia dvelkiančiame choro pasirodyme skambėję „Delfinų“, „Yeasayer“ ir „Karališkos erdvės“ dainų motyvai atrodė išties šiuolaikiškai ir originaliai. Tai neliko nepastebėta ir neįvertinta.

Apie savo išskirtinumą ne kartą užsiminęs choras savo trečiuoju pasirodymu tik dar kartą tai įrodė. Šachmatų lentą atkartojantis kilimas, žaidimo figūromis virtę choristai ir griežtas juodos ir baltos spalvų įvaizdis įtikino ne vieną, jog už Vilniaus chorą verta atiduoti savo balsą.

Itin didelių studijoje susirinkusios publikos ovacijų sulaukė Kauno Studentiškasis choras ir jo generolai „16Hz”. Kauno atstovai muzikiniame projekte visuomet turėjo daug gerbėjų ir labai stiprią palaikymo komandą. Pasirinkę Kastyčio Kerbedžio dainą „Nakty“ jie užbūrė ir ne vieną televizijos žiūrovą.

„Šiandien jūs parodėte tai, ko aš laukiau visą projektą iš Kauno choro. Dainuoti gyvai tokią sudėtingą dainą reikia didžiulio susikaupimo ir drąsos. Jūs man labai patikote“, – gerų žodžių negailėjo K. Zmailaitė.

Jai paantrino ir A. Ivanauskas-Fara. „Dabar aš didžiuojuosi, kad esu kaunietis. Prieš jūsų pasirodymą šiek tiek jaudinausi, drebėjau. Tačiau galiu pasakyti, kad sudainavote puikiai“, – sakė jis.

Kauno choras abejingų nepaliko ir antrame ture. „Jūs – begėdžiai. Ištaisėte visas klaidas ir atėjote į finalą“, – juokais kalbėjo susižavėjimo neslepianti K. Zmailaitė. 2012 metų „Eurovizijos“ laimėtojos Loreen dainą „Euphoria“ atlikęs choras, panašu, kad jau iš anksto jautėsi lyderiais – scenoje netrūko nei įtaigaus dainavimo, nei pakilių emocijų.

Paskutinis choro pasirodymas galutinai įtikino choro gerbėjus. Pasirinktas stiprus kūrinys, geras jo atlikimas, fejerverkais nušviesta scena – visa tai kėlė ir taip aukštus Kauno choro reitingus.

Dažnai subtilų baltos ir melsvos spalvų įvaizdį pasirenkantis Panevėžio Indigo choras šįkart nustebino apsirengę spalvingais drabužiais. „Čia silpnų nėra. Visi pasiruošę labai kruopščiai, jiems sunku papriekaištauti. Kai visada Vytautas atsirado laiku ir vietoje“, – choro pasiruošimą ir choro generolą V. Matuzą gyrė A. Ivanauskas-Fara.

Komisijos narys, operos solistas Edmundas Seilius tikino, kad muzikiniame projekte yra daug chorų, su kuriais norėtų dirbti, tačiau Panevėžio Indigo choras – vienas tų, kuriame jis tikrai norėtų dainuoti ir pats. „Jūs esate muzikos džentelmenai. Tai, ką jūs darote – nuostabu“, – kolegoms balsu pritarė K. Zmailaitė.

Per antrąjį Panevėžio choro pasirodymą iš dangaus krito blizgūs konfeti, o parketas pasidengė didžiuliu baltų dūmų debesiu. „Ohoho, koks pasirodymas. Žinot, iš kur tie dūmai? Iš Vyto vežimo“, – linksmai kalbėjo M. Stasiulis. „Tikiuosi, kad žmonės pamils gražią ir kokybišką muziką“, – į televizijos žiūrovus kreipėsi K. Zmailaitė, o A. Ivanauskas-Fara tikino nebūtų nustebęs, jei choras laimėtų pirmąją vietą projekte.

Dar kartą savo pranašumą choristai bandė įrodyti trečiame ture. Užtikrintu žingsniu žengę į sceną jie pasirinko simbolinę „Queen“ dainą „Show must go on“. „Tai – gražiausia, ką esu iki šiol matęs“ , – kalbėjo A. Ivanauskas-Fara.

Deja, susumavus žiūrovų balsus paaiškėjo, kad 2013 metų „Chorų karų“ nugalėtojais tapo kauniečiai, o Panevėžio Indigo choras užėmė garbingą antrąją vietą. Tačiau kaip sakė V. Matuzas, jam - vis vien. Dar prieš paskelbiant rezultatus jis tikino, kad jam nesvarbu, kuris choras bus pirmas, o kuris - antras. Jam svarbiau žmonės kitoje televizijos ekranų pusėje. Dėl jų jis pasakojo besijaudinantis labiausiai.

Domitės Lietuvos ir užsienio pramogų pasauliu? Nepraleiskite įdomiausių naujienų, kasdien sekite jas ir socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.