Dešimt didžiausių XXI a. kino blogiukų

Per beveik 13 metų kino industrija pasipildė šimtais, o gal net tūkstančiais naujų filmų, kuriuose ypatingai didelę reikšmę sudaro blogasis veikėjas. Tiesa, dažnai siekis iškelti blogį virš gėrio filmų kūrėjams nenusiseka ir blogiečiai tampa arba per paprasti, neturintys jokio tikslo, arba perspausti ir atrodo lyg pasiutlige užsikrėtę usūriniai šunys. Bet, visgi, nepaisant daug nenusisekimų, galima rasti ir tikrų perlų. Ir taip, po ilgos analizės, galima pateikti bent jau dešimt tikrai įspūdingų, kraują stingdančių ir amą atimančių šio, dar tik prasidėjusio amžiaus veikėjų. Žinoma, jų tikrai yra daugiau, bet šie paliko didžiausią įspūdį ir labiausiai sužavėjo viso pasaulio žiūrovus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vainius Eiva

May 3, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:14 AM

10. V („V – tai Vendeta“)

Hugo Weavingas, „Matricoje“ įkūnijęs agentą Smitą, šiame darbe tampa dar vienu blogiuku. Tiesa, šis yra labai sudėtinga asmenybė. Atrodytų, V yra gero nešėjas, bet pažiūrėjus kitaip – jis žudikas, teroristas, anarchistas ir pagrobėjas. Žudikas, šluojantis visus priešus sau iš kelio dėl „didesnio gėrio“ realiai vadovaujasi principu „tikslas pateisina priemones“. Tikrai sunku apibūdinti šį veikėją, mat jis tikrai yra dvejopas. Bet akivaizdu, kad pats V yra vedamas tik siaubingos neapykantos jį sužalojusiems asmenims. Ir kuo V blogis dar labiau pasireiškia – jis į savo pusę patraukia šimtus pasekėjų, manančių, jog visa tai daro vedami kilnių tikslų. Tai ir parodo, koks didus blogis slypi po besišypsančia kauke. Įdomus faktas – Hugo Weavingas į filmavimą įsijungė praėjus net mėnesiui nuo darbų pradžios ir pakeitė Jamesą Purefoy.

9. Bilas „Skerdikas“ Katingas („Niujorko gaujos“)

Danielis Day-Lewisas įkūnija tikrai nepriekaištingą blogiuką. Jo vaidmuo ne itin sėkmingame Martino Scorsesės filme „Niujorko gaujos“ yra vienas geriausių apskritai. Šaltu ir kiek kruvinu veidu D. Day-Lewisas užsiima kruvinais darbeliais, mokydamas naujakurius iš Airijos. Kitaip tariant, Bilas Katingas yra vietinis gyventojas, kuris terorizuoja neseniai į Niujorką iš Airijos atvykusius emigrantus Pilietinio karo išvakarėse. D. Day-Lewisas savo puikia vaidyba atskleidžia tamsiąją amerikietiškos svajonės pusę, kuri yra visų amerikiečių širdyse, tik ne visi ją atskleidžia.

8. Vincentas („Nakties įkaitas“)

Tai vienas iš tų retų vaidmenų, kuriuose Tomas Cruise‘as įkūnija blogiuką. Ir jam tai puikiai sekasi. Tai įvairiapusiškai vienas geriausių T. Cruise‘o vaidmenų, kuriame jis galėjo išlaisvinti tikrąjį savyje tūnantį blogį. Filme T. Cruise‘o veikėjas Vincentas yra vienas geriausių samdomų žudikų, kuriam liepta per naktį nužudyti penkis liudininkus. Šaltakraujis Vincentas bando atlikti paskirtą užduotį į pagalbą pasitelkęs taksi vairuotoją, kuris ne savo noru tampa samdomo žudiko šoferiu. Taigi, bendrai apžvelgiant, Vincentas yra šaltas, uždaras ir gerai savo darbą išmanantis žudikas, kuris visą laiką taip susikoncentravęs, jog atrodo lyg būtų nenugalimas. Tik pačioje filmo pabaigoje Vincentas parodomas apdriskęs ir truputį kraujuotas, taip priartinant jį prie paprasto, palaužiamo, žmogaus. Iš esmės, T. Cruise‘as puikiai įsijautė į savo vaidmenį ir kartais net kyla noras jį dažniau matyti blogojoje pusėje. Vincento rolė buvo siūloma ne tik T. Cruise‘ui. Pagrindiniai konkurentai buvo Russellas Crowe, Edwardas Nortonas ir Colinas Farrellas.

7. Voldemortas („Haris Poteris“)

Tai turbūt vienas mažiausiai įvertintų kino piktadarių, kurį įkūnijo vienas geriausių britų aktorių Ralphas Fiennesas. Pripažinkim, kad įkūnyti didžiausią knygų serijos blogietį, kurį šimtai milijonų Hario Poterio gerbėjų jau buvo įsivaizdavę, turėjo būti be galo sunku. Ir žiūrint filmus retkarčiais galima pajusti kūnu bėgančius šiurpuliukus. Tai veikėjas, kuris sukelia baimę, kartais neapykantą, o paskutinėse dalyse ir gailestį. R. Fienneso meistriškas sugebėjimas įkūnyti tamsos valdovą tikrai pridėjo pridėtinės vertės visai Hario Poterio serijai. Ir šiaip, retas aktorius sugeba gerai įkūnyti absoliutų blogį. Visada išlieka rizika, kad veikėjas bus neišdirbtas arba perspaustas, o būtent R. Fiennesas sugebėjo pataikyti tiesiai į viduriuką.

6. Golumas („Žiedų valdovas“)

Golumas kiek skiriasi nuo kitų šiame sąraše esančių blogiukų. Jis nėra blogas tik dėl to, kad jam tai smagu. Jis yra blogas, nes tapo žiedo vergu. Dėl žiedo poveikio buvęs hobitas dabar tapo galios vergu. Ir tai mums (ir hobitams) sukelia tik gailestį. Galiausiai visi supranta, kad Golumas yra niekšinga persona, kuriam svarbiausias yra žiedas. Dėl savo tikslo jis gali paaukoti viską, net save patį. Golumas yra vienas geriausių literatūrinių blogiukų, nes visa jo istorija yra ypatingai sudėtinga ir perteikiama labai smulkiai, prie ko mes nesame pripratę. Įdomus faktas – Golumą įkūnijęs Andy Serkis negalėjo pretenduoti į Oskarą dėl geriausio antro plano vaidmens, nes pagal Akademijos taisykles, į apdovanojimą negali pretenduoti aktoriai, kurie pakeisti kompiuterinių technologijų.

5. Džonas Krameris-Pjūklas („Pjūklas“)

Turbūt nėra nė vieno kino žiūrovo, kuris nebūtų matęs bent vienos „Pjūklo“ dalies, kuriame nepriekaištingą blogietį Džoną Kramerį, arba visada norintį pažaisti Pjūklą įkūnija Tobinas Bellas. Šis blogietis išsiskiria ne kokia nors traukiančia charizma, bet sukaustančiu siaubu. Ir ne dėl Kramerio išradimų, įvairiais įmanomais būdais draskančių žmones į gabalėlius. Krameris yra psichopatas, kurio ligota pasąmonė skatina jį kankinimais priversti žmones atrasti tikrąjį save. Jo nuomone, tik siaubingi kankinimo būdai privers žmones labiau vertinti savo ir kitų gyvybes. Todėl stebint šiuos filmus, kuriuose veikėjai vis pabunda tamsiuose kambariuose jau „įstatyti“ į meistriškus ir šiurpą keliančius išradimus. Tobinas Bellas puikiai perteikia ligotą žudiką. Mes tikrai nejaučiame jokios simpatijos tokiam žudikui, bet kiekvienam įdomu, kas dedasi tokio žmogaus galvoje.

4. Patrikas Beitmanas („Amerikos psichopatas“)

Pirmas pastebėjimas – skirtumas tarp Breto Eastono Elliso romano „Amerikos psichopatas“ ir jo ekranizacijos yra tikrai didelis. Juk akivaizdu, kad tokio aktoriaus kaip Christianas bale‘as nepadarysi visišku nevykėliu, nes... jis toks nėra. Tiesiog labai elementariai. Taigi, kūrėjai turėjo kiek nuklysti nuo knygos, bet palikti tik pagrindinę idėją. Romane Beitmanas yra nevykėlis. Jis perka madingus drabužius, vakarieniauja populiariausiuose restoranuose, klauso populiarios muzikos, bet vis tiek yra atstumtasis, pajuokų objektas. Taigi, vedamas savo nepasiteisinusio gyvenimo ir sudužusių svajų, jis, galima sakyti, skerdžia žmones, valgo gyvas medūzas ir daro dar daugiau visokiausių pasibjaurėtinų dalykėlių. Tuo tarpu Bale‘o vaizduojamas Beitmanas yra kitoks. Jis visai nepasibjaurėtinas, o kai užsidega cigarą kirviu užkapojęs kolegą ir pusę veido padengęs krauju, jis atrodo pritrenkiančiai. Kitaip tariant, Bale‘as visiškai gyvenimo nuvalkiotą veikėja paverčia geismo objektu. Galbūt todėl, kad jis puikiai atrodo prieš kamerą. O gal todėl, kad nufilmuoti ir visuomenei parodyti tai, kas rašo knygoje, būtų įmanoma, bet visiškai neromantiška. Už šią juostą aktorius buvo apdovanotas „Chlotrudis“ nepriklausomo kino bendrijos apdovanojimu geriausio aktoriaus kategorijoje. Įdomus faktas – pradinę filmo scenarijaus versiją rašė pats knygos autorius, pagrindiniam vaidmeniui numatęs Johnny Deppą. Vėliau vaidmuo buvo pasiūlytas Bradui Pittui, tačiau ir jis vaidmens atsisakė.

3. Pulkininkas Hansas Landa („Negarbingi šunsnukiai“)

Tai pirmas ir tikrai įspūdingas vokiečių kilmės aktoriaus Christopho Waltzo vaidmuo už kurį jis gavo Oskarą. Ir tikrai ne už nieką. Žinoma, prie tokio įspūdingo personažo labai daug prisidėjo ir filmo bei scenarijaus autorius Quentino Tarantino. Filme Ch. Waltzas įkūnijo apgaulingai malonų ir rafinuotą nacių pulkininką, kuris tik ir laukė progos ką nors nužudyti. Įžvalgus ir išsilavinęs žudikas giliu psichopato žvilgsniu žavi ir tuo pačiu baugina. Įdomiausia yra tai, kad Ch. Waltzas sugebėjo tiesiog nuplėšti pagrindinio veikėjo etiketę nuo Amerikos nacių žudikų būrio vado, kurį vaidino Bradas Pittas. Ir, nors visi žino, kad pagrindinis akcentas turėjo kristi ant gelbėjimo užduotį vykdančių amerikiečių, didžiausios žiūrovų simpatijos susilaukė būtent nacių pulkininkas, šėtoniškas užmačias slepiantis po gudria Češyro katino šypsena. Įdomus faktas – Quentino Tarantino šio filmo scenarijų kūrė visą dešimtmetį. Taip pat, pulkininko Hanso Landos vaidmuo buvo numatytas Leonardui DiCaprio, bet vėliau režisierius nusprendė, kad rolę turi atlikti vokiečių kilmės aktorius. Galime tik pasidžiaugti, kad režisierius sugebėjo veikėjams parinkti tinkamus aktorius.

2. Antonas Čigurhas („Šioje šalyje nėra vietos senukams“)

Brolių Koenų darbe visus savo kelyje žudantį šaltakraujį, tuščio veido ir keistos šukuosenos žudiką įkūnijo dabar vienas garsiausių Ispanijos aktorių Javieras Bardemas. Jam puikiai pavyko įsijausti į itin sudėtingą vaidmenį, aktoriui atnešusį prestižinį Oskarą. Filme Antonas pateikiamas kaip tikslo siekiantis žudikas, kuriam nesvarbu, kas pasitaikys jo kelyje – šiaip žmogus ar jo darbdavys. Aktorius įtikinamai perteikė veikėją, preciziškai valdantį savo ginklą, ir įtikino žiūrovus beveik nekalbėdamas viso filmo metu. O tie keli monologai, kuriuos Antonas visgi pasako, padaro tokį įspūdį, kad ilgai neišdyla iš atminties. Aktorius sukūrė vieną įspūdingiausių ir labiausiai įtikinamų šios eros blogiuką, kurio turėtų bijoti visi. Kitaip – Antonas yra monstras, nežinantis kas yra skausmas ar baimė, nejaučiantis jokio empatijos. Už šį vaidmenį Oskarą gavęs Javieras Bardemas tapo pirmuoju ispanų aktoriumi, gavusių šį prestižinį apdovanojimą.

1. Džokeris („Tamsos riteris“)

Viską, kas susiję su šiuo veikėju, galima apibūdinti vienu žodžiu – stulbinama. Suprantama, kad šio veikėjo išaukštinimas kai kuriems žmonėms gali jau vėžį varyti, bet tenka pripažinti, kad šiame amžiuje didesnio psichopato nesuvaidino dar niekas. Greičiausiai todėl, kad Džokeris nėra eilinis žudikas. Jis – chaoso kūrėjas, kiekviename mūsų sužadinantis blogį. Kodėl? Juk jo veiksmai visiems sukelia savotišką pasitenkinimo jausmą. Džokeris yra tiesiog tobulas XXI a. blogiukas, sugebantis sužadinti visą blogį nuo modernumo atbukusioje visuomenėje. Keisčiausia, kad iš visiškai niekur atsiradęs psichopatas, neturintis visiškai jokios priešistorės, stoja kaip pilnavertis asmuo. Ir jam nereikia priešistorės. Jokia gyvenimiška istorija nepaaiškintų Džokerio pasitenkinimo nužudant savo partnerį viduryje apiplėšimo ar ligoninės susprogdinimo. Atrodo, kad blogis tiesiog teka jo venomis ar arterijomis, yra jo DNR. Ir už tai reikia padėkoti nepriekaištingą vaidybos talentą turėjusiam ir visiškai vaidmeniui atsidavusiam a.a. Heathui Leadgeriui. Gal kas žino, ar nežino – prieš filmavimą H. Leadgeris mėnesį izoliavo save viešbučio kambaryje. Taip pat, tie televiziniai filmukai, kuriuose Džokeris visuomenei varo siaubą kankindamas savo aukas, buvo režisuoti būtent H. Leadgerio. Tai aktorius, kuris tikrai sukūrė veikėją, norintį matyti, kaip pasaulis sudega.

Tačiau šie metai yra ypatingi ir gali būti, jog jau labai greitai kažkuris vienas veikėjas iš šio sąrašo bus išstumtas. Realiausi šių metų pretendentai į didžiausius blogiukus – Mandarinas iš „Geležinio žmogaus 3“, kurį įkūnija Seras Benas Kingsley‘is ir Džonas Harisonas-Khanas iš „Žvaigždžių kelias. Tolyn į tamsą“, kurį suvaidins Benedictas Cumberbatchas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.