M. Petruškevičius: „Televizija virsta prastu cirku“

Televizija tikrai nėra šiukšliadėžė, į kurią gali būti grūdamas vulgarumas, kičas, kriminalai, tuštybė ir visi kiti panašūs šou.

"Lietuviškose televizijose žvaigžde negali vadintis niekas. Anapilin iškeliavus V.Šapranauskui tokių tiesiog nebėra", - įsitikinęs M. Petruškevičius.<br>M. Patašius
"Lietuviškose televizijose žvaigžde negali vadintis niekas. Anapilin iškeliavus V.Šapranauskui tokių tiesiog nebėra", - įsitikinęs M. Petruškevičius.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Mantas Petruškevičius („Lietuvos rytas")

May 6, 2013, 11:02 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:12 AM

Apmaudu, kad joje daugėja tokių projektų ir kad televizija negailestingai manipuliuoja žmonėmis.

Tragiškiausi pastarojo meto projektai — „Radžis ieško žmonos“ ir „Šlovė ir turtai“ (LNK). Tai ne tik neįdomūs, be turinio, bet ir atvirai vulgarūs projektai. Nuoširdžiai palinkėčiau laidų kūrėjams pagaliau baigti teršti eterį panašiais šou, kurie palieka neigiamą įspaudą besiformuojančioms asmenybėms.

Iš gausybės projektų galėčiau išskirti vos kelias profesionalias laidas. Tai Audrės Kudabienės „Prieš srovę“ (TV3), Rūtos Mikelkevičiūtės „Nuo... iki...“ (LNK), Astos Stašaitytės-Masalskienės „Gyvenimo spalvos“ (BTV).

Na, o iki TV žvaigždžių lygio galėčiau pakylėti tik profesionalųjį „Lietuvos ryto“ TV laidų vedėją Edmundą Jakilaitį.

Jeigu televizijoje dažniau rodytume ir kalbintume įdomius žmones, kokie rodomi šiose laidose, turėtume iš ko pasimokyti ir pasisemti išminties. Tačiau televizija vis labiau virsta prastu cirku.

Galiu mesti akmenį ir į savo laidas „Mados reidas“ ar „Patys pačiausi“ (TV3). Tokios ir kitos panašios laidos iš to bendro cirko nelabai išsiskiria, o jų vedėjai dažnai nori nenori atrodo kaip šunys, pririšti prie būdų.

Mūsų televizijose pamatau tokių keistų projektų, kad nustembu — nejaugi kas nors tai žiūri?

Apmaudu, kad televizijos nevertina savo veidų. Vaikydamiesi momentinio populiarumo ar didesnių reitingų laidų kūrėjai aukoja tai, ką turi brangiausia. Prisiminkime kad ir amžiną atilsį Vytautą Šapranauską.

Vadinamosios televizijos žvaigždės tampa ne žvaigždėmis, bet nuvalkiotomis, nupešiotomis varnomis. O televizija pataikaudama pigiam žiūrovų skoniui dažniau tokioms žvaigždėms ne padeda, bet pakenkia.

Lietuviškose televizijose žvaigžde negali vadintis niekas. Anapilin iškeliavus V.Šapranauskui tokių tiesiog nebėra.

Į šį vardą galėtų pretenduoti Aistė Stonytė-Budzinauskienė (puiki ir estetiška jos laida „Kine kaip kine“, LRT televizija), žurnalistai Edita Mildažytė (LRT televizija) ir E.Jakilaitis. Iš jų galima pasimokyti profesionalumo. O žinių vedėjui Rokui Petkevičiui reikėtų užkabinti medalį.

Galvodamas apie estetiką televizijose pirmiausia pasigendu gražių, skoningų ir išradingų vinječių, užsklandų, laidų logotipų ir interjerų. Daug jų sukurta be išradingumo ir be skonio. Laidų vedėjai paprasčiausiai pastatomi (arba pasodinami) baldų salonuose prie sienų. Tai bado akis.

Televizijoje estetika yra labai svarbi. Dažnai žiūriu užsienio TV laidas, todėl turiu su kuo palyginti. Apmaudu, kad mūsų televizijos paskubomis kurpdamos menko turinio projektus pataikauja pigiam skoniui.

P ažįstu nematomą televizijos pusę — žinau, kaip kuriamas TV laidų ar renginių vedėjų įvaizdis, kaip paskubomis lekiama skolintis drabužių iš įvairių parduotuvių ar salonų.

Laidų vedėjams dažniausiai perkami pigiausi drabužiai. Norėtųsi, kad solidžių laidų vedėjai solidžiai ir atrodytų. Vyrai turėtų būti pasipuošę gražiai gulančiais kokybiškais kostiumais, madingais kaklaraiščiais, o laidų vedėjos moterys — dailiomis liemenuotomis suknelėmis. O dabar, be prasto skonio, televizijoje akis bado dar ir prasti vedėjų apdarai.

Galbūt bėda ta, kad laidų vedėjos nemoka prisiderinti drabužių prie savo figūros. Tai didžiulė problema. Televizijoje netinkamai parinkti apdarai dar labiau išryškina tai, ką reikėtų slėpti.

Matyt, taip yra dėl to, kad laidų vedėjos turi griežtą savo nuomonę (nors dažnokai prašauna pro šalį) ir nesutinka su stilistais, kurie daugeliu atveju patartų geriau.

Kai kurie laidų vedėjai nesusigyvenę su savo įvaizdžiu ir tai matyti iš to, kaip jie veda laidas. Įvaizdis suteikia pasitikėjimo.

Nekokybiški drabužiai, kaip ir per daug blizgūs daiktai, televizijoje netinka. Vieni bado akis, kiti bando priblokšti žiūrovus. Tačiau ne to reikia. Svarbiausia — laidos turinys. O drabužius reikia derinti ne prie žiūrovų skonio ar prie interjero, bet prie vedėjo asmenybės.

Netinkami drabužiai paverčia mūsų vedėjus svetimo įvaizdžio įkaitais. Reikia atsižvelgti į tai, kas esi ir ką kalbi.

Kalbėdamas apie įvaizdį galėčiau pagirti visada puikiai atrodantį Andrių Tapiną (LRT televizija) — jo gražūs kostiumai ir kaklaraiščiai. Savo stilių turi Nomeda Marčėnaitė („Lietuvos ryto“ TV). Ji improvizuoja ir jai tai puikiai sekasi. Nomeda visuomet atrodo originali ir stilinga.

Už drąsą ir originalumą galėčiau pagirti ir „X Faktoriaus“ (TV3) teisėją Saulių Prūsaitį, bet greičiausiai prie jo įvaizdžio ranką buvo pridėjusi žmona dizainerė Agnė Kuzmickaitė.

Beje, prisimindamas „X Faktorių“ norėčiau pasidžiaugti ne tik šiuo teisėju, bet ir projektu, padedančiu atskleisti neatrastus talentus ir skatinančiu siekti tikslo bei tobulumo.

Reikėtų pagirti ir „Lietuvos ryto“ TV žinias, kurios yra ilgos ir išsamios. Puikus sprendimas — ekrano apačioje bėganti eilutė. Tai informatyvu, patrauklu ir šiuolaikiška.

Su pasimėgavimu žiūriu beveik visus dokumentinius serialus, rodomus per „Lietuvos ryto“ TV ir LRT televiziją, tačiau dokumentinės produkcijos gausos pasigendu. Istorinę dokumentiką galėčiau žiūrėti nuolatos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.