V. Adamkus: „Svajoju nueiti į parduotuvę kaip paprastas žmogus“

Pirmadienį laidoje „Kitaip. Su Nomeda“ ypatingas svečias – prezidentas Valdas Adamkus. Buvęs šalies vadovas atvirai prabilo apie politinės šlovės kainą.

V. Adamkus laidos vedėjai N.Marčėnaitei prisipažino, kad svajoja nueiti į parduotuvę kaip paprastas žmogus.<br>D. Umbrasas
V. Adamkus laidos vedėjai N.Marčėnaitei prisipažino, kad svajoja nueiti į parduotuvę kaip paprastas žmogus.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2013, 12:26 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:52 PM

„Aš galvojau, kad turėsiu tik oficialaus asmens pareigą atlikti, bet niekad neprileidau galimybės, kad tapdamas prezidentu save išstatysiu iki gyvenimo pabaigos”, - apgailėstaudamas, kad negali kaip paprastas žmogus palydėti žmonos į parduotuvę, pasakojo prezidentas.

Eidamas prezidento pareigas V. Adamkus sako pasigesdavęs privatumo. „Labiausiai trūko artimo bendravimo su draugais. Visi krepiasi – „prezidente”. Apskritai negali niekur pajudėti be apsaugos darbuotojų.

Reikia kur nors važiuot – turi paskambint apsaugai ir pranešt, kad mes už pusės valandos turime važiuoti. Aš žinau, kad prieš atvykstant į kokią nors vietą ji jau būna patikrinta apsaugos vyrų”, - pasakojo V. Adamkus.

Laidos vedėjai Nomedai Marčėnaitei politikas prisipažino, kad jo žmona Alma darė įtaką oficialioms prezidento kalboms.

„Alma yra viena aršiausių mano kritikių. Ji pirma išgirsdavo visas mano kalbas ir pasakydavo kas ne taip ”, - tikino prezidentas.

V. Adamkus atskleidė ir dar negirdėtą faktą iš praeities. Kodėl vos neiširo Adamkų vestuvių ceremonija ir ką Alma savo vyrui patiki virtuvėje – sužinosite laidoje „Kitaip. Su Nomeda” šiandien 21.45 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

– Ar pavyko prakalbinti prezidentą kitaip? – „Lietuvos ryto“ žurnalistė Erika Zabulėnienė paklausė N. Marčėnaitės.

– Ieškojau jame paprastų žmogiškų jausmų, būsenų, išgyvenimų, bet supratau, kad vis dėlto pirmiausia jis yra prezidentas.

Jo gali klausti bet ko, bet jis vis vien sugrįš prie Lietuvos.

Jis prakalbo apie žmogišką vienatvę, bet tuoj pat pabrėžė: „Bet aš nesiskundžiu.”

V. Adamkus prisipažino, jog prieš keldamas kandidatūrą į prezidento postą dar nesuvokė, kad ši pareigybė jį lydės visą gyvenimą, ir apgailestavo, jog neturi privataus gyvenimo.

„Net negaliu kaip paprastas žmogus palydėti žmonos į parduotuvę”, – sakė garbusis svečias, kurį visur lydi apsaugos darbuotojai.

– Ar išgirdote netikėtų prisipažinimų?

– V. Adamkus papasakojo istoriją, kaip būdamas jaunas su draugais šėliojo kažkokiame kurorte. Būrys įkaušusių jaunuolių tuomet sumanė susigrūsti į vieną liftą. Jų sulipo tiek daug, kad liftas neatlaikė ir nukrito.

Laimė, niekas nesusižalojo. V. Adamkus prisipažino lifte tuomet nebuvęs tik dėl to, kad paprasčiausiai nebetilpo.

Manau, kad čia viena iš nedaugelio jo nuodėmių. Laidos redaktorės nusprendė, jog pagaliau rado šventą žmogų.

– Ar paklausėte apie kitas „nuodėmes”?

– V. Adamkus pasakojo, kad vaikystėje būdamas aistringas krepšinio gerbėjas labai trokšdavo pamatyti mėgstamos komandos rungtynes. Neturėdamas už ką įsigyti bilieto vaikinukas prasmukdavo į salę įsispraudęs tarp kitų žmonių.

– Ar prezidentas papasakojo pažinties su Alma istoriją?

– Jis prisiminė metą, kai mokėsi berniukų gimnazijoje Vokietijoje. Alma tame pačiame mieste lankė mergaičių gimnaziją. Šviesiaplaukę gražuolę jis išvydo lipančią laiptais. Prezidentas prisipažino, kad tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

Politikas prasitarė, kad jo žmona Alma darė įtaką oficialioms prezidento kalboms ir netgi kai kuriems sprendimams. „Alma yra viena griežčiausių mano kritikų. Ji pirmoji išgirsdavo visas mano kalbas ir nė kiek nepataikaudama pasakydavo, kas ne taip”, – tikino prezidentas.

V. Adamkus prisiminė romantišką jų draugystę ir istoriją, kaip vos neiširo jų vestuvės.

Prieš vestuvių ceremoniją jaunieji niekaip nesulaukė trijų pabrolių, kurie turėjo atvykti naujutėliu automobiliu. Tais laikais dar nebuvo daug telefonų, todėl niekas negalėjo sužinoti, kur vyrukai dingo. Pasirodo, prabangus automobilis, apie kokį kiti tegalėjo pasvajoti, ėmė ir sugedo. Vestuvių ceremonija vėlavo tris valandas.

– Kokią dovaną provokaciją pateikėte V. Adamkui?

– Žinojau paslaptį, apie kurią subtiliai prasitarė jų šeimos draugai Raimundas ir Dalia Mieželiai. Pasirodo, ponia Alma, saugodama savo vyro sveikatą, neleidžia jam valgyti cepelinų.

Garbusis svečias per kelias sekundes atspėjo, kas yra baltame porcelianiniame dubenyje po dangčiu.

Mėgstamas kokteilis

Laidoje V. Adamkus išdavė savo mėgstamo kokteilio receptą.

2/3 škotiško viskio,

1/3 sauso „Martini” („Extra Dry”),

1/4 žaliosios citrinos,

keli ledo gabaliukai ir alyvuogė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.