Iš televizijos pasitraukusi V. Čereškienė nepasiilgsta kamerų šviesų

Buvusią ilgametę TV žinių vedėją Vilmą Čereškienę (46 m.) žiūrovai ir dabar dar atpažįsta gatvėje. Tačiau moteris sako televizijos eterio nepasiilgstanti, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

Jun 22, 2013, 11:06 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:25 AM

— Neseniai Žinių radijuje ėmėte vesti laidą „Pasaulis pagal moteris“. Vadinasi, žurnalistikos pasiilgstate? — pasiteiravau V. Čereškienės.

— Tiesą sakant, veiklos man netrūksta. Kartu su kolege, su kuria BTV kūrėme laidą „Tarp miesto ir kaimo“, šiuo metu rengiame ir vedame seminarus ekologijos temomis. Į juos kviečiamės medikus, žemdirbius, ūkininkus.

Labai noriu išlaikyti darbo prie mikrofono įgūdžius. Neseniai kalbėjausi su ilgamete LRT televizijos diktore Regina Jokubauskaite. Ji pasakė: kai nedirbi prie mikrofono, įgūdžiai ima nykti. Turiu ambicijų savuosius išlaikyti. Todėl ne tik vedu seminarus, bet ir radijo laidas, kurios transliuojamos kartą per savaitę.

— Apie ką diskutuojate savo laidose?

— Kalbamės su verslo moterimis. Su merginomis, kurių motinos yra žinomos. Diskutuojame apie abortų draudimą, apie ketinimus uždaryti gyvybės langelius, apie grožio kultą.

Iš esmės tai moteriškas žvilgsnis į pasaulį.

— Ar dažnai nepažįstami žmonės jus užkalbina gatvėje?

— Pasitaiko, kad priėję sako: „Sugrįžk į televiziją“ ir pažeria komplimentų. Tai labai subjektyvu. Vieniems patinka vienas vedėjas, kitiems — kitas. Gal žmonės tiesiog įpranta prie tavęs ir susitikę pajunta ilgesį.

Smagu, kad manęs niekas nekeikia, nekaltina. Niekada nejaučiau agresyvaus dėmesio.

— Televizijoje ne tik vesdavote žinių laidas, bet ir rengėte kitokius projektus. Kuri veikla jums būdavo arčiausiai širdies?

— Visi darbai būdavo įdomūs. Esu baigusi žurnalistiką ir nuo studijų laikų žinojau, kad dirbsiu žiniose, nes mintis dėstau sklandžiai, trumpai, aiškiai.

Pirmiausia dabartinėje LRT televizijoje dirbau Naujienų tarnybos reportere. Po poros metų tuometis televizijos vadovas Saulius Sondeckis pasikvietė ir sako: „Tu jau gali vesti laidas.“ Taip atsiradau laidoje „Labas rytas“, vėliau vedžiau „Vakaro žinias“.

Buvau aktyvi žurnalistė — daug važinėjau po pasaulį domėdamasi AIDS tema. Apie tai esu sukūrusi dokumentinį filmą. Už reportažus šia tema laimėjau stažuotę JAV, lankiausi CNN televizijoje.

— Prieš penkerius metus palikote žinių vedėjos kėdę ir pati ėmėte rengti laidas.

— Pradėjo varginti rutina, kalboje atsiradę štampų. Natūraliai kilo poreikis vėl imtis kūrybiškesnio darbo.

Daug kas manęs nesuprato, nes žinių vedėjo darbas suvokiamas kaip karjeros viršūnė.

Aš džiaugiuosi priėmusi tokį sprendimą. Kartu su kolege Ingrida Lauciuviene ėmėmės BTV televizijos laidos „Tarp miesto ir kaimo“.

Pasakodavome apie Lietuvos ir užsienio ūkininkus, amatininkus. Laida nebuvo reitingų viršūnėse, tačiau savo žiūrovų turėjome. Susitikdavau su gražiais, paprastais žmonėmis.

Kai televiziją prislėgė sunkumai, išėjau dirbti į ryšių su visuomene sritį.

— Ar kada nors norėtumėte grįžti į žinių vedėjos kėdę?

— Sakoma, niekada nesakyk „niekada“. Bet aš sakau, kad daugiau niekada nebūsiu žinių vedėja.

— Koks pasiūlymas jus priviliotų atgal į televiziją?

— Lengviau pasakyti, ko televizijoje niekada nedaryčiau. Aišku, kad manęs niekas nekvies į šou laidas. Neįsivaizduoju savęs tarp „pupyčių“.

— Tikriausiai kasdien žiūrite naujienų laidas. Ar esate priekabi žiūrovė?

— Aš puikiai žinau, koks sudėtingas yra laidų vedėjų darbas. Jis reikalauja gebėjimų, patiriama daug įtampos. Matau klaidų, o ypač pradedančiųjų vedėjų.

Kad įsivažiuotum, reikia bent poros metų. Vedėjas turi priprasti prie aplinkos, žiūrovai — prie vedėjo.

Pastebiu, kai vedėjai skaito tekstą nesuvokdami jo prasmės. Taip nutinka dėl streso. Bet tai nebūdinga didžiųjų televizijų laidų vedėjams.

— Turite tris sūnus: 24-erių Gediminą, 21 metų Mindaugą iš pirmos santuokos ir dešimtmetį Povilą iš dabartinės santuokos (V.Čereškienės sutuoktinis Kęstutis Čereška — vienos farmacijos kompanijos vadovas. — Red.). Galbūt kuris nors jų pasekė ar ketina sekti mamos žurnalistės pėdomis?

— Mano vyresnieji sūnūs pasirinko pačią neįdomiausią profesiją — Tarptautinio verslo mokykloje studijuoja verslo vadybą. Sakiau jiems: „Visai neturite fantazijos.“ (Juokiasi.) O Povilas intensyviai lanko krepšinio treniruotes. Kol kas jis sako, kad norėtų tapti krepšininku. Taip pat jį traukia chirurgo profesija.

— Esu girdėjusi, kad jūsų vyro sūnus iš pirmos santuokos 27-erių Romas jau pasipiršo savo merginai, o jūsiškiai taip pat turi mylimąsias. Greitai tapsite jauna močiute...

— O Dieve! Aš tik džiaugčiausi! Jau pavargau su savo tais vyrais viena gyventi. Taip smagu, kad į šeimą atėjus merginų prie stalo savaitgaliais susirenka daugiau žmonių, o po pietų išgirstu: „Gal jums padėti indus suplauti?“

— Kai vyresnieji jūsų sūnūs ir sutuoktinio sūnus iš pirmos santuokos gyveno kartu, buvote pagerbta tarp penkių vyrų. Turbūt esate perėmusi daugybę vyriškų įpročių.

— Manau, kad taip. Užtat šeimoje nebūna emocingų kalbų, lyriškų nukrypimų. Tačiau visada stengiuosi namuose palaikyti moterišką dvasią. Noriu, kad namai būtų jaukūs, o stalas, prie kurio sėdamės, — gražus. Man tai svarbu.

— Kaip atrodo jūsų diena?

— Turiu galimybę nemažai dirbti namuose. Gyvename už miesto. Tad jeigu turiu darbo susitikimų, važiuoju į miestą. Jaunėlį sūnų kasdien vežu į baseiną, į krepšinio treniruotes.

Mane gąsdintų darbas nuo 8 iki 17 val. Kai vedžiau žinias, buvau labai pareiginga. O keletą metų padirbusi laisvu grafiku supratau, kad man tai labiau patinka.

— Kuo užsiimate laisvalaikiu?

— Su vyru jau aštuonerius metus lankome klasikinius ir Lotynų Amerikos šokius. Mėgstame keliauti ir po užsienį, ir po Lietuvą. Plaukiojame baidarėmis.

Užsiėmimų netrūksta ir prie namų — rožių ravėjimas, aplinkos tvarkymas.

— Koks jūsų nemėgstamiausias buities darbas?

— Spintų ir spintelių tvarkymas. Bet prisiverčiu. (Juokiasi.)

— Grožio procedūromis lepinatės?

— Laiko skiriu tik kirpyklai, pedikiūrui ir manikiūrui. Mėgstu masažus, tačiau pastarąjį kartą jį man darė gal prieš penkerius metus. Sėdimas darbas buvo sukėlęs nugaros problemų, tad nuvykusi į Tailandą kiekvieną dieną vaikščiojau į taškinio masažo procedūras. Iki šiol nejaučiu jokių nugaros skausmų.

— Kur keliausite šią vasarą?

— Jau kraunamės lagaminus, vyksime šešiolikai dienų į Madeirą (sala Atlanto vandenyne, priklausanti Portugalijai. — Red.). Šios kelionės laukiame nuo rudens. Pati suplanavau maršrutą.

Radijuje — TV veidai

■ V. Čereškienė — ne vienintelė televizijos laidų vedėja, dirbanti Žinių radijuje.

■ Šios stoties eteryje dažnai skamba buvusio laidų „Paskutinė kryžkelė“ (LRT televizija) ir „Kryžminė ugnis“ (LNK) vedėjo Raigardo Musnicko balsas. Jis veda laidas „Atviras pokalbis“, „Opozicija“, „Prie pietų stalo“ bei „Verslo bitės“.

■ Laidą „Prie pietų stalo“ taip pat veda Asta Dudurytė. Ji buvo LNK žinių ir „Lietuvos ryto“ televizijos laidų „Negaliu tylėti“ bei „Vasara su Asta“ vedėja.

■ Buvusi BTV laidos „Tarp miesto ir kaimo“ vedėja Ingrida Lauciuvienė Žinių radijuje veda laidą „Būti mama“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.