Pagal tikrus faktus sukurtas serialas nukels žiūrovus į pokario Odesą

„Lietuvos ryto” TV pradeda rodyti 14 dalių Rusijos serialą „Likvidacija”, kuris 2007 metais pelnė vieną aukščiausių Rusijos kino apdovanojimų – „Nikės” prizą.

Pagrindinis serialo veikėjas Davidas Gocmanas (V.Maškovas) turėjo realų prototipą.
Pagrindinis serialo veikėjas Davidas Gocmanas (V.Maškovas) turėjo realų prototipą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2013, 8:43 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:32 PM

„Likvidacija” nukelia į pokario Odesą. Čia gyventi nesaugu, nes miestą užtvindė nusikaltimo banga – siautėja vagys, prievartautojai, žudikai.

Žiauri banditų grupuotė „Stepių vilkai” plėšia karinius sandėlius, jiems vadovauja Akademikas (Michailas Porečenkovas) – paslaptinga asmenybė, kurios niekas nėra matęs. Gelbėti miestą imasi maršalas Georgijus Žukovas (Vladimiras Menšovas). Kartu su vietos kriminalistais jis sumąsto sudėtingą ir pavojingą operaciją.

Filmas sukurtas pagal tikrus įvykius. 1946 m. vasarą Stalino įsakymu Sovietų Sąjungos maršalas G. Žukovas buvo atleistas iš sausumos kariuomenės vyriausiojo vado pareigų ir ištremtas į Ukrainą vadovauti Odesos karinei apskričiai. Čia buvo surengta operacija, pavadinta „Maskaradas”. Šie įvykiai ir paskatino sukurti TV serialą „Likvidacija”.

Pagrindinis filmo veikėjas – Davidas Gocmanas (Vladimiras Maškovas) turi realų prototipą – Davidą Kurliandą. Po tarnybos armijoje jis atėjo dirbti į Odesos kriminalinį skyrių. Laikui bėgant tapo miesto kriminalinio skyriaus viršininko pavaduotoju. Bet sėdėti kabinete jis nebuvo pratęs. D.Kurliandas planuodavo operacijas prieš banditus ir jose dalyvaudavo. Kolektyvas jį vadino kovos su banditizmu, sukčiavimu, dokumentų ir pinigų padirbinėjimu profesoriumi.

„Likvidacija” nufilmuota Odesoje, dešimtmečiais neremontuotuose butuose ir laiptinėse. Mieste beveik visų pirmų aukštų langai apkalti grotomis.

Juostos kūrėjai, norėdami tai paslėpti, į filmavimus veždavo langines, o namo išorėje esančius dujų vamzdžius maskuodavo laukinėmis vynuogėmis.

Aktoriai iš vietos lingvisto mokėsi specifinio Odesos akcento. Scenaristas, siekdamas įsigilinti į Odesos tarmę, kelis mėnesius praleido mieste. Jis važinėjo viešuoju transportu, lankėsi kriminalistikos muziejuje ir bendravo su kalbininkais. Jau po mėnesio visa filmavimo grupė kalbėjo Odesos akcentu.

Siekdamas, kad vaidyba būtų dar įtikinamesnė, aktorius V. Maškovas bendravo su Odesos pensininkais „autoritetais” ir mokėsi jų žargono.

Serialas bus rodomas antradienį per „Lietuvos ryto” TV, 21.35 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.