V. V. Landsbergis papasakojo trispalvę partizanų istoriją

Net apie rimtus dalykus galima kalbėti linksmai. Tokios užduoties ėmėsi kino ir teatro režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis dokumentiniame filme apie partizanus „Trispalvis”.

Laidoje KINFO – pokalbis su režisieriumi ir rašytoju V.V.Landsbergiu apie laisvės kovas ir kiną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Laidoje KINFO – pokalbis su režisieriumi ir rašytoju V.V.Landsbergiu apie laisvės kovas ir kiną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2013, 12:06 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:53 PM

Filmo idėja režisieriui šmėstelėjo pastebėjus, jog pokario partizanų gretos retėja dėl solidaus amžiaus.

„Esame vis dar skolingi jiems už mūsų laisvę ir garbę”, – LRT televizijos laidai KINFO sakė režisierius. Jo nuomone, partizanų prisiminimų kino juostose užfiksuota per mažai.

Televizijos laidoje režisierius V. V. Landsbergis pasakos apie šių metų rudenį ekranuose pasirodysiantį naująjį savo filmą, kurio siužetas sudėliotas iš 15 sukrečiančių partizanų istorijų. Kino kūrėjo pasakojimas laidoje pagyvintas unikaliais kadrais iš filmavimo aikštelės.

„Reikia kurti linksmai, džiaugiantis. Lietuvių menas kartais būna labai rimtas, labai teisingas, kartais net skauda į jį žiūrint”, – apie Lietuvos kiną atviravo kino ir teatro režisierius.

„Norėjosi parodyti ne tik skaudžiąją pokario atmintį, bet ir šviesiąją jos pusę, tarsi išskaistinimą”, – kalbėjo kino kūrėjas, savo filmą pagal tautinę vėliavą sudėliojęs į tris spalvas – geltoną, žalią ir raudoną.

Ką įprasmina šios spalvos? „Partizanai ir būtų raudona spalva – tai, kas kruvina, už ką kovota ir ką turime atsiminti”, – sakė V. V. Landsbergis.

Žalia spalva simbolizuoja atgimimą – žalią, jauną Lietuvą. Šioje dalyje – partizanų gyvenimo scenos su vaidybiniais elementais. Filme yra epizodas, kaip vasarą vaikai su buvusiu partizanu Jonu Kadžioniu miške stato bunkerį, dalyvauja naktiniuose žygiuose, žvalgo teritoriją.

Geltona spalva – saulėtoji filmo dalis, raginanti neužmiršti savo praeities, gyventi, džiaugtis ir didžiuotis tuo, kad mūsų šalyje buvo drąsių žmonių, kurie nepabūgo pasipriešinti okupantams. Šioje dalyje atlikėja Ieva Narkutė naujai perdainuoja partizanų dainas. Jai akompanuoja talentingasis akordeonininkas Martynas Levickis.

Kitoje laidos KINFO skiltyje „Iniciatyvos” – pokalbis apie Lietuvos centrinio valstybės archyvo vykdytą projektą „Lietuvos dokumentinis kinas Internet” (kitaip – „E-kinas”).

Apie sukaupto dokumentinio kino paveldo išsaugojimą ir sklaidą kalbės šio projekto vadovė Valerija Jusevičiūtė.

Laidos pabaigoje laukia įdomybės iš ką tik Lietuvos kino teatrus pasiekusių Holivudo filmų, konkursas ir prizai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.