„WikiLeaks“ ir J.Assange'o paviešinti faktai – tikri ir išpūsti

„Lietuvos ryto“ TV šį vakarą siūlo iš arti pažvelgti į „WikiLeaks“ istoriją, šios svetainės įkūrėją Julianą Assange’ą ir žmones, teikusius jam informaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 10:46 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:23 AM

Prieš kelias dienas JAV karo teismas 90 metų už grotų pasiuntė buvusį JAV kariuomenės žvalgybos analitiką Bradley Manningą, kuris „WikiLeaks“ nutekino slaptą informaciją.

Ši istorija taip pat bus prisiminta dokumentiniame filme „WikiLeaks. Paslaptys ir melas“. Jo režisierius – vienas garsiausių Didžiosios Britanijos dokumentinių filmų kūrėjų Patrickas Forbesas.

Jis kalbino „WikiLeaks“ įkūrėją J.Assange’ą, garsų programišių Adrianą Lamo, įvairių leidinių žurnalistus.

„Dėl savo temperamento, turimų žinių, esamo kapitalo ir kultūros patikėjau, kad galiu pakeisti pasaulį taip, kad jis atitiktų mano filosofiją“, – filme kalba J.Assange’as, save vadinantis sistemintoju, kuriam patinka spręsti sudėtingas užduotis.

Slaptos informacijos ieškančią svetainę „WikiLeaks“ jis įkūrė 2006-aisiais. Jo akiratyje atsidūrė ir slapta Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės informacija – tūkstančiai pranešimų iš karų Afganistane ir Irake, 250 tūkstančių diplomatinių žinučių ir daug kitos medžiagos. Ją nutekino žvalgybos analitikas B.Manningas.

B.Manningas į karo tarnybą stojo po to, kai buvo išvytas iš namų dėl netradicinės lytinės orientacijos. Jo darbas buvo analizuoti slaptą informaciją.

Manoma, kad bendradarbiauti su „WikiLeaks“ B.Manningą paskatino žiaurus amerikiečių karių elgesys su belaisviais irakiečiais.

„Gražu padėti narsiems žmonėms, kurie siekia teisingumo. Jie yra tarsi sėklos, duodančios pradžią didesniam procesui“, – filme kalba J.Assange’as.

„Būtent mes „WikiLeaks“ ir Julianą pavertėme tokiais populiariais kaip pasaulinės roko žvaigždės, – sakė „The Guardian“ žurnalistas Davidas Leigh. – Po to, kai mūsų laikraštis paskelbė jų turtimą informaciją, ją pasičiupo visi.“

„Lietuvos ryto“ TV, 18.40 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.