Smalsuolius traukia serialo apie narkotikus vingrybės

Didžiausiame JAV Naujosios Meksikos valstijos mieste Albukerkėje prieš kelerius metus būgštauta, kad serialas apie narkotikus subjauros jo reputaciją. Bet nutiko tai, dėl ko vietos gyventojai gali tik džiaugtis.

Albukerkėje „Bręstančio blogio” gerbėjams rengiami specialūs turai.
Albukerkėje „Bręstančio blogio” gerbėjams rengiami specialūs turai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-18 17:37, atnaujinta 2018-03-01 21:28

„Bręstantis blogis” („Breaking Bad”) kol kas tik vilioja minias turistų. Neatsitiktinai. Praėjusį sekmadienį pasirodė pirmoji iš paskutinių aštuonių „Bręstančio blogio”, per penkis sezonus nuskynusio šešias „Emmy” nominacijas, serijų, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Šio serialo, kuriame žiba Bryanas Cranstonas, siužetas iš tiesų toks, kad iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog Albukerkės įvaizdžio puoselėtojams gal ir buvo ko bijoti.

Bet prireikė poros „Bręstančio blogio” sezonų, kad miesto valdžia ir verslininkai įsitikintų: tai jau nebe pasakojimas apie narkotikus, o įstabus meno kūrinys. Svarbi jo dalis – ir Albukerkė.

Valstija garsėja kontrastais

Kaip pažymi savaitraštis „The New Yorker”, kasdienybė Naujojoje Meksikoje daugeliui vietos gyventojų atrodo tarsi gyvenimas tautos sąmonės pakraščiuose.

Vietos gyventojai daugeliu atvejų niekuo nesiskiria nuo kitų amerikiečių JAV periferijoje – mėgsta galingus automobilius, gatvių pakraščius nusėjusius prekybos centrus ir didžiules riebias maisto porcijas.

Ir vis dėlto ši su Meksika besiribojanti valstija iš tiesų yra vienas milžiniškas kontrastas.

Tuo metu, kai mokyklos indėnų rezervatuose skursta, į Los Alamoso miestelį, kuriame per Antrąjį pasaulinį karą buvo vykdomas Manhatano projektas (kuriama atominė bomba. – Red.), plūsta talentingiausi studentai iš visos šalies.

Saulėlydžiai čia rausvi, oranžiniai ar net purpuriniai, bet naktis aklinai juoda – kartais matyti tik Kasiopėjos žvaigždynas.

„Naujoji Meksika – neamerikietiška Amerikos dalis, – dar 1871 metais rašė „The New York Times”. – Ši teritorija – blogiausia mūsų civilizacijos dalis.”

Kinas padeda ekonomikai

Apie Naująją Meksiką ir didžiausią šios valstijos miestą Albukerkę, kurioje gyvena daugiau nei 0,5 mln. žmonių, daugelis amerikiečių dar neseniai nežinojo beveik nieko.

Dabar situacija visiškai kitokia. Nuo pat 2008-ųjų, kai kino pramonei palanki Naujosios Meksikos mokesčių sistema „Bręstančio blogio” kūrėjus paskatino serialą filmuoti būtent čia, o ne Kalifornijoje, Albukerkė išgarsėjo pasaulyje.

Valstijos gubernatorė Susana Martinez šiemet netgi patvirtino vadinamąjį „Bręstančio blogio” įstatymą.

Pagal šį teisės aktą ateityje čia filmus ar serialus filmuosiančioms kompanijoms bus suteiktos tokios pat lengvatos kaip ir garsųjį serialą kuriančiai televizijos kanalų bendrovei AMC.

Tai svajonė, kuri, jei išsipildytų, ištrauktų Naująją Meksiką iš skurdo ir kultūrinės izoliacijos. Valstija – viena iš aštuonių labiausiai nuskurdusių Amerikoje.

Klausinėja apie narkomanus

Tiesa, dar neseniai ne visi Naujojoje Meksikoje buvo patenkinti tuo, kad valstija populiarėja būtent dėl „Bręstančio blogio”.

Juk seriale pasakojama apie chemijos mokytoją Volterį, kuris, sužinojęs, kad serga vėžiu, su savo buvusiu mokiniu Džesiu pradeda gaminti metamfetaminą. Esą nėra ko prarasti, tai – vienintelis realus būdas aprūpinti šeimą finansiškai po savo mirties.

O Volterio chemijos žinios lemia aukščiausią įmanomą metamfetamino, JAV populiariai vadinamo „crystal meth”, kokybę ir, be abejo, milžinišką šių narkotikų paklausą.

Volteris ilgainiui tampa kone narkotikų baronu, o Albukerkėje prasideda nuožmios gaujų kovos dėl įtakos ir teritorijų. Kuris miestas norėtų tokio įvaizdžio?

„Iš pradžių manėme, kad „Bręstantis blogis” mus vaizduoja labai niūriai.

Manėme, kad žmones tai atbaido. Juk seriale vis dėlto rodomas smurtas, narkotikai”, – prisiminė vietos turizmo agentūros atstovė Natalie Kohl.

„Prasidėjus serialui turbūt nebuvo žmogaus, kuris manęs nepaklaustų apie Heisenbergą (Volterio slapyvardis seriale. – Red.) ar apie metamfetaminą”, – teigė Albukerkėje užaugusi žurnalistė Rachel Syme.

„Ar pažįstu narkomanų? Ne. Ar kada nors mačiau metamfetamino laboratoriją?

Ne. Ar esu buvusi toje automobilių plovykloje ar užkandinėje „Taco Sals”? Esu”, – juokiasi moteris.

Į miestą plūsta gerbėjai

Bet serialui išpopuliarėjus Albukerkės senbuviai staiga ėmė pratintis prie naujos, miestui staiga tapusios palankios minties.

Minties, kad „Bręstantis blogis” – labiau ne serialas apie prekybą narkotikais, o kritikų garbinamas, daugybę „Emmy” apdovanojimų laimėjęs meno kūrinys.

„Kažkurią akimirką supratome, kad toks serialas mums Albukerkėje visai tinka, – teigia N.Kohl. – Kad galime iš jo užsidirbti.”

O užsidirbama išties nemažai. „Bręstančio blogio” gerbėjų Albukerkėje pastaraisiais metais galima išvysti kiekvieną dieną.

Jie dairosi pro specialių turistinių autobusų langus.

Už papildomą mokestį jiems leidžiama nusviesti picą ant Volterio namo garažo stogo – juk taip buvo ir seriale.

Smalsuoliai laksto norėdami pamatyti Džesio seriale vairuotą namelį ant ratų, greitojo maisto užkandinę „Los Pollos Hermanos” ir, be abejo, narkotikų prekeivius.

Bene garsiausia Albukerkės saldainių pardavėja Debbie Ball, žinoma kaip Candy Lady, pirkėjams siūlo įsigyti nedidelių maišelių su mėlynais saldainiais, primenančiais sukapotus metamfetamino gabalėlius.

„Vieną dieną staiga jie tiesiog pasirodė. O dabar vis važiuoja ir važiuoja”, – šypsosi D.Ball, anksčiau išgarsėjusi dėl erotiškų saldumynų.

„Tikrai nemanėme, kad verslas taip įsisuks. Mažiau nei per metus pardaviau 25 tūkst. mėlynųjų maišelių.

Dabar prekiauju ir seksu, ir narkotikais! – juokiasi Candy Lady. – Bet šių saldainių niekada neparduosiu vaikams.”

„Taip! Serialas „Bręstantis blogis” buvo filmuojamas „Twisters”! – taip iš tiesų vadinasi užkandinė, kuri seriale virto šaltakraujo narkotikų barono Gaso Fringo valdomu restoranu „Los Pollos Hermanos”.

Siužetas netoli nuo realybės

Albukerkėje yra ir gūžčiojančių pečiais. Esą tokios ekskursijos prilygtų filmo „Traukinių žymėjimas” („Trainspotting”) gerbėjų varžyboms Edinburge, kas surinks daugiau švirkštų. Ir iš tiesų – miestas ir apskritai visa Naujoji Meksika ilgą laiką garsėja dideliu nusikalstamumu.

„Kai buvau paauglė, mokykloje mums buvo prisakyta neužklysti į „karo zoną” ties 66-uoju keliu. Ten dažnai kaudavosi narkotikų prekeivių gaujos. Per pamokas sulaukdavome patarimų, kokių spalvų drabužių geriau nevilkėti, kad ne savo noru neįsiveltume į konfliktus. Net šiemet balandį vyras sekmadienį per mišias įsiveržė į bažnyčią ir ėmė badyti choro narius”, – pasakoja žurnalistė R.Syme.

Net D.Ball prisipažįsta: tais pačiais metais, kai išpopuliarėjo mėlynieji jos saldainiai, perdozavusi metamfetamino mirė dukterėčia. Tarsi realybė ir „Bręstančio blogio” siužeto vingiai būtų susipynę.

„Dabar Albukerkę ir visas mūsų problemas mato visas pasaulis. Mes jų nesigėdijame. Bet žmonės pamato ir mūsų dangų. Jie nežinojo, kad jis gali toks būti!” – serialui vis dėlto dėkinga Candy Lady.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.