LRT eteryje - specialus filmų ciklas „Lūžis prie Baltijos“

Rugpjūčio 23-ąją, Juodojo kaspino ir Baltijos kelio dieną LRT kviečia į dokumentinių filmų ciklo „Lūžis prie Baltijos“ (2013 m., rež. Agnė Marcinkevičiūtė) premjerą. Filmai primins, kaip vyko Lietuvos atgimimas ir išsilaisvinimas iš sovietų politinės ir dvasinės vergovės, o įvykių sūkuriuose dalyvauja Vytautas Landsbergis – muzikas, tampantis viešu politiku.

"Lūžio prie Baltijos" nušviečiamų įvykių centre - V.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
"Lūžio prie Baltijos" nušviečiamų įvykių centre - V.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:24 PM

18.30 val. per LRT Kultūrą – ciklo filmas „Nuo Čiurlionio į Sąjūdį“, pasakojantis apie tai, kad laisvė, išsaugota kultūroje, ir sugrįžo per kultūrą. Atmintis ir viltis buvo Lietuvos atgimimo varikliai. Iš Atgimimo kilo Lietuvos Sąjūdis už tautos orumą, teisingumą ir laisvę. Tauta plūstelėjo į daugiatūkstantinius mitingus, įvyko Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas.

21 val. per LRT televiziją – filmas „Bunda Baltijos dvasia“. Sąjūdis nuosekliai grindžia kelius į valstybės atkūrimą. Einama nuo Sąjūdžio 1989 m. vasario 16-osios deklaracijos per laimimus rinkimus į SSRS liaudies deputatų suvažiavimą, kur atsivėrė galimybės reikšti tiesioginius viešus reikalavimus imperijos valdžiai: ir dėl demokratijos pradmenų Sovietų Sąjungoje, ir dėl Lietuvos laisvės. Reikėjo atmesti „atsiskyrimo“ formules ir paskelbti, kad Sąjūdžio tikslas, taip pat viso pasaulio lietuvių tikslas, pareikštas Gotlando komunikate, yra nepriklausomos Lietuvos Respublikos tęstinumas, kurio siekiama nedelsiant. Maskvoje reikėjo gauti oficialų Hitlerio-Stalino 1939 m. sandėrio ir Baltijos šalių aneksijos pasmerkimą, o JAV – tiesiogiai informuoti didžiosios valstybės vadovaujančius politikus ir vienytis su Pasaulio lietuvių bendruomene.

22.05 val. – per LRT televiziją filmas „Baltijos keliu į Nepriklausomybę“. Jame kalbama apie „Baltijos kelio“ reikšmę tolesnei SSRS griūčiai ir Sąjūdžio oficialiai paskelbtą, žmonių remiamą nepriklausomybės Lietuvai reikalavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.