Filmo „Lūžis prie Baltijos“ premjeroje – išskirtiniai svečiai

Šį vakarą sostinės kino teatre „Pasaka“ rinkosi brandi publika. Čia buvo pristatytas režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filmas „Lūžis prie Baltijos“. Tai trijų dalių dokumentinė juosta, kurioje pasakojama apie didįjį istorijos virsmą.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Sep 12, 2013, 7:50 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:33 AM

Filmą „Lūžis prie Baltijos“ kartu su režisiere kūrė ir dabartinio europarlamentaro žmona Gražina Ručytė-Landsbergienė. Ji kino juostai surinko medžiagą, pagelbėjo režisierei įsigilinti į to meto įvykius, aktualijas, papasakojo ne vieną asmenišką detalę.

Dokumentinio filmo sumanymas gimė po to, kai režisierė ir G.Ručytė-Landsbergienė sumanė profesoriaus V.Landsbergio jubiliejui jam padovanoti pasveikinimą - trumpą filmuką. 25 minučių kūrinys tik parodė, kad daug kas liko nepasakyta. Iš gražios dvanos gimė titano darbas – trijų dalių dokumentinis filmas.

Į premjerą susirinkę svečiai, apgailestaudami, kad jis nebeišvys šio filmo, tylos minute pagerbė ir anapus iškeliavusį režisierių, Sąjūdžio dalyvį Arūną Žebriūną.

Beveik trijų valandų filme rodomas Lietuvos atgimimas ir išlaisvinimas iš politinės ir dvasinės sovietų vergovės, o įvykių sūkuryje dalyvauja muzikas, tampantis viešu politiku Vytautas Landsbergis.

Filmą „Lūžis prie Baltijos“ kartu su režisiere kūrė ir dabartinio europarlamentaro žmona Gražina Ručytė-Landsbergienė. Ji kino juostai surinko medžiagą, pagelbėjo režisierei įsigilinti į to meto įvykius, aktualijas, papasakojo ne vieną asmenišką detalę.

Pirmojoje filmo dalyje „Vytautas Landsbergis: nuo Čiurlionio į Sąjūdį“ atsisukama į Sąjūdį, raginantį nebūti abejingiems tautos orumui ir laisvei. Čia skamba 1988-ųjų mitingų šūkiai, Steigiamojo suvažiavimo mintys ir vėl nepriklausomos Lietuvos vizijos.

„Bunda Baltijos dvasia“ - taip pavadinta antroji filmo dalis. Sąjūdžio dalyviai jau aktyviai grindžia kelius į valstybės atkūrimą.

Trečiosios dalies „Baltijos keliu į Nepriklausomybę“ daugiausia dėmesio skiriama šiam istoriniam įvykiui – Baltijos kelias reiškė širdžių išsivadavimą.

Pasižiūrėti ir įvertinti filmo susirinko išskirtinė publika: Nepriklausomybės akto signatarai, profesoriaus V.Landsbergio artimieji, politikai, rašytojai.

Vakarą vedė rašytojas Liudvikas Jakimavičius. Jis apgailestavo, kad premjeroje nebuvo matyti jaunų veidų. Mat dabartinis jaunimas į nepriklausomą Lietuvą nukrito tarsi iš dangaus ir sunkiai suvokia, kaip mūsų šalis tapo laisva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.