„Romeo ir Džiuljeta“ kitaip: pusnuogis V.Baumila ir pižonų kova su banditais

Nuo dienos, kai Vilniuje pirmą sykį buvo pastatyta roko opera „Meilė ir mirtis Veronoje”, praėjo 31 metai. Gruodį šis kūrinys vėl skambės – šįkart didžiausiose Vilniaus ir Kauno arenose.

V.Baumila žino savo ginklus – dainininkas demonstravo ne tik balsą, bet ir raumeningą kūną.
V.Baumila žino savo ginklus – dainininkas demonstravo ne tik balsą, bet ir raumeningą kūną.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 16, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:10 AM

Pagal Williamo Shakespeare’o kūrinį parašyta roko opera žavėjo ne vieną klausytojų kartą. Pavyzdžiui, 1996-aisiais ją matė Vilniaus „Life” festivalio publika, o 2005-aisiais „Siemens” arenos žiūrovai mėgavosi šiuo kūriniu, kurio pagrindinius vaidmenis atliko Marijus Mikutavičius ir Erica Jennings.

2013-aisiais Kęstučio Antanėlio ir Sigito Gedos kūrinys kyla naujam skrydžiui – ir šįkart tai, kaip jis atrodys, spręs ir televizijos žiūrovai.

Ir patyrę, ir naujokai

Daug kas būsimiems spektakliams jau ruošiama. Aiškūs daugelio vaidmenų atlikėjai, žinoma ir tai, kad koncertus režisuos Kęstutis Jakštas. Ruošiamos dekoracijos ir aranžuotės, kostiumų dailininkai jau suka galvą, kaip atrodys roko operos veikėjai.

Trūksta vienos „smulkmenos” – pačių Romeo ir Džiuljetos. TV šou, kuris nuo rugsėjo pabaigos TV3 eteryje bus rodomas kiekvieną šeštadienį, – bene pirmas bandymas pagrindinius roko operos atlikėjus parinkti tokiu būdu, jau išbandytu kai kuriuose Vakarų projektuose.

Prie starto linijos – 16 dainininkų, kuriems netrūksta nei ambicijų, nei tikėjimo, kad būtent jie yra geriausias šou rengėjų pasirinkimas. 8 vaikinai ir 8 merginos, parinkti pagal intriguojantį principą – maždaug pusė jų yra jau neblogai žinomi publikai, kitus galima vadinti drąsiais naujokais.

Rungiasi žinomi artistai

Rinktis bus iš ko. Pavyzdžiui, ant kabliuko užkibo ir grupėje „Pop Ladies” dainuojanti Liepa Mondeikaitė.

Žinomi uostamiesčio prodiuseriai Gintaras ir Mindaugas Bendžiai būtent „Romeo ir Džiuljetą” pasirinko kaip pirmą TV konkursą, kuriame jėgas išbandyti pasiūlė savo atradimui – 16-metei dainininkei Notai.

Londone miuziklo atlikimo meno mokęsis dainininkas Vaidas Baumila kvietimų dalyvauti šio žanro spektakliuose gauna ir be TV konkursų, tačiau neatsispyrė pagundai. „Pirmiausia todėl, kad šis kūrinys ypatingas. Be to, viskas čia bus daroma labai profesionaliai – ką reiškia vien jau gyvai grojantis orkestras”, – sakė atlikėjas.

Projektas priviliojo prieš keletą metų ekrane išgarsėjusį dainuojantį „auksinį berniuką” iš Visagino Ilją Aksionovą, kuris dabar jau pasirodo brandesniame vaidmenyje. Romeo nori būti „X Faktoriaus” merginų numylėtinis Martynas Kavaliauskas, TV šou „Dangus” kadaise išpopuliarėjęs rokeris Jonas Čepulis ir net Andriaus Mamontovo giriamas melodingo roko grupės „Karma” lyderis Kazimieras Likša.

Balsas – ne svarbiausia

„Tai įdomus ir labai spalvingas dalyvių sąrašas. Būna tokių šou, kuriuose jau iš pradžių gali numatyti tris ar keturis favoritus. Čia, sakau nuoširdžiai, neturiu jokios nuojautos, kas laimės. Dar ir todėl, kad net ne vokalas čia svarbiausia, – dalyviai turės ir vaidinti, ir šokti, ir įsijausti į jiems gal nemalonius raganos ar kupriaus vaidmenis. Turime išrinkti geriausius Romeo ir Džiuljetą. Pavyzdžiui, Ilja puikiai dainuoja, bet tai nieko nereiškia, jei jis nesugebės suvaidinti, – tada jis greitai išlėks.

Mane bene labiausiai nustebino tai, kad šou sutiko dalyvauti Raminta Naujanytė-Bjelle. Ji išgarsėjo „Lietuvos talentuose”, bet šiaip nėra žmogus, kuris labai veržtųsi į televiziją ir konkursus. Ji – kitokio plano atlikėja, turi savo nišą ir klausytojus.

Raminta pažįsta daug studentų, kurie mokosi vokalo, todėl apsiėmė mums padėti – surinkti į atranką pretendentus, apie kuriuos mes nebuvome girdėję.

Sėdėjo atrankose, klausėsi, šypsojosi. O vieną dieną ir sako – gal ir man dalyvauti? Griebėme ją iš karto”, – juokėsi vienas šou prodiuserių Dominykas Kubilius.

Iš užkulisių – į komisiją

„Romeo ir Džiuljeta” – vienas retų atvejų, kai TV šou rengia net dvi prodiuserių kompanijos. Šįkart jėgas suvienijo „Videometra” ir „Tymdrym” komandos, kurių atskirai rengtų šou sąrašas – vienas įspūdingiausių komercinėse televizijose.

„Dirbame kartu, bet esame pasidaliję funkcijas. „Videometra” labiau rūpinsis koncertiniais pastatymais, mes – TV projektu. Bet tariamės dėl kiekvieno dalyko.

Tai labai brangus projektas. Tai, kad dirba tiek prodiuserių, irgi yra to ženklas. Bet atlikėjai, pamatę dekoracijas, išsižiojo. Tokį vaizdą lietuviškuose šou pamatysi ne kasdien”, – neabejojo D.Kubilius.

Daug metų už kadro dirbęs TV prodiuseris šįkart ėmėsi labiau žiūrovams matomo vaidmens – bus vienas iš trijų nuolatinių vertinimo narių kartu su operos atlikėja Sigute Stonyte ir aktoriumi, pirmuoju Romeo vaidmens atlikėju Kostu Smoriginu. Ketvirtasis komisijos narys nuolat keisis – pirmajame filmavime šis darbas teko pirmajai Džiuljetai, 1982-aisiais šį vaidmenį atlikusiai aktorei Kristinai Kazlauskaitei.

„Manau, jau turiu pakankamai patirties, kad šiek tiek paauklėčiau dalyvius ir prieš kameras. Anksčiau jiems patardavau užkulisiuose, bet gal geriau viską dėti ant lėkštutės”, – šypsojosi D.Kubilius.

Jau po pirmojo filmavimo dainininkai šnabždėjosi, kad jis pasirodė kiek per griežtas.

„Manau, galėjau pavaryti dar pikčiau. Jei jie pjaus grybą, niekas jų čia nesigailės”, – žadėjo D.Kubilius.

Netikėta vertinimo sistema

Daug kas šiame projekte bus kiek netikėta. Pavyzdžiui, balsavimo sistema. Komisija kiekvienoje laidoje atrinks tris prasčiausiai pasirodžiusius, o tada jų likimą jau nulems žiūrovai. Vienas atlikėjas kaskart kris tikrąja žodžio prasme – dribs iš balkono.

Dar įdomiau – pirmasis kiekvienoje laidoje pasirodysiantis artistas žinos, kokie komisijos balai jo laukia. Jis bus įvertintas penketu – pagal dešimties balų sistemą. Kas pasirodys pirmasis, paaiškės burtais.

Pirmasis pasirodymas bet kuriame konkurse yra reikalaujantis daugiausia nervų, todėl „Romeo ir Džiuljetos” prodiuseriai nusprendė taip numalšinti įtampą.

Anot laidos kūrėjų, ši sistema pasirinkta dar ir norint išjudinti nusistovėjusį vandenį. Lietuvos kanalų eteryje netrūko muzikinių projektų, kuriuose komisija išpeikdavo atlikėją, o tada jo pasirodymą mandagiai įvertindavo aštuoniais balais.

Šiame šou visų artistų pasirodymas bus lyginamas su pirmojo konkursanto, įvertinto penketu, – pagal tai bus rašomi balai. Kitaip tariant, pelnyti dešimt balų beveik nerealu, o štai vienetų ir dvejetų neturėtų trūkti.

Šou įsibėgėjus režisierius K.Jakštas iki tol neiškritusius dalyvius suskirstys į poras – kai galiausiai ateis lemiamo balsavimo diena, komisija ir žiūrovai galės rinktis iš kelių Romeo ir Džiuljetos „komplektų”.

Kiekvienas šeštadienis turės atskirą temą – atlikėjai rinksis kūrinius pagal jiems pateiktas libreto eilutes. Vienoje laidoje pretendentai turės įsijausti į komiškus, kitoje – į tragiškus vaidmenis, trečioje – demonstruoti šokio sugebėjimus ir t.t. Kai galiausiai bus išrinkti laimėtojai, jie jau bus ekrane pasirodę įvairiausiais rakursais.

Vedėjų pažadas – meilė

Neįprastas ir projekto vedėjų duetas. Mindaugas Stasiulis galėtų dvi valandas nesustodamas kalbėti bet kuria tema, tačiau dainininkė Vilija Matačiūnaitė tokio dydžio TV projektą veda pirmą kartą. Be to, ji gyvena Londone ir į filmavimus turės skraidyti, bet tai šou kūrėjų neatbaidė.

„Pagalvojau, tai linksmas iššūkis. Nebuvo minties atsisakyti, juolab projektas toks gražus. Mindaugas man padės, viskas bus gerai”, – džiaugėsi Vilija.

„Kurį laiką nevedžiau jokio šou. Laukiau ir tinkamas variantas atėjo. Vesti kriminalinių žinių niekas nepasiūlė, gyvenimo būdo žurnalai, kaip kažkas nusprendė, ne man. Galiausiai sulaukiau pasiūlymo vesti šou labai romantišku, daug žadančiu pavadinimu. To labiausiai ir norėjau.

Su Vilija mes pažįstami jau seniai, mūsų ryšys ekrane turėtų būti geras.

Ji nėra dirbtinai priskirta nuotaka, kurios jaunikis nenori, o tėvai ir uošviai labai pageidauja. Meilė su ja bus”, – juokdamasis žadėjo M.Stasiulis.

Šou prodiuseriai užsiminė apie tikrąją priežastį, dėl kurios buvo pasirinkta V.Matačiūnaitė. Juos sužavėjo dainininkės spontaniškumas – net gavusi konkrečiai sudėliotą tekstą, ji sugebės viską pakreipti savaip.

„Ji tiesiog labai tinka šiai temai. Pati Vilija, būdama keturiolikos, būtų puikiai tikusi klasikiniam Džiuljetos vaidmeniui. Ji turi tam tikro naivumo, šilumos ir nuoširdumo, kurie šiame šou puikiai tiks”, – akcentavo D.Kubilius.

Persikels į šiuos laikus

Jau po pirmojo šou filmavimo buvo aišku, kad tiek šou, tiek naujas „Meilės ir mirties Veronoje” pastatymas tikriausiai bus visai kitoks nei prieš tris dešimtmečius.

Didžiuliuose ekranuose šmėžavo Vladimiro Putino ir Baracko Obamos veidai, scenoje buvo mojuojama beisbolo lazdomis, kunigaikščio vaidmenį gavusį estrados veteraną Viktorą Malinauską vežimėlyje stumdė merginos, vilkinčios bikinius.

V.Baumila komisijai demonstravo raumeningą krūtinę su išpieštu Supermeno ženklu, o K.Likša dainavo pakibęs ant lynų.

Projektą įdėmiai stebėjęs muzikos autorius K.Antanėlis šypsojosi – atrodo, prodiuserių sumanymai jam paliko gerą įspūdį.

„Vienintelis dalykas, kuris tikrai niekaip nesikeis, – S.Gedos libretas. Tačiau daugelis pastatymo elementų bus pritaikyta XXI amžiui”, – žadėjo „Romeo ir Džiuljetos” muzikinės dalies koordinatorius Lauras Lučiūnas.

„Tai vienintelis kelias. Visa drama, konfliktai bus rodomi naudojant temas, kurios aktualios šiais laikais. Tai ir internetas, ir su netradicine orientacija susiję siužeto posūkiai.

Apranga, stilius, net judesiai – viskas bus orientuota į šių dienų madą”, – sakė D.Kubilius.

Pavyzdžiui, Montekių ir Kapulečių skirtumai bus parodyti gana drastiškai. Vieni roko operos pastatyme pavirs pižonais, save mylinčiais manieringais metroseksualais. Kiti – skustagalviais su odinėmis striukėmis ir banditų veidais.

Neįprastas įvaizdis

Senojo požiūrio likučius galutinai ištaškys kai kurie personažai. Pavyzdžiui, Džiuljetos auklės vaidmenį ketinama patikėti grupės „69 danguje” atlikėjai Karinai Krysko-Skambinei.

„Atrodytų, ką ji gali auklėti? Bet jos vaidmuo bus ypatingas, Karina taps Džiuljetos drauge. Nebus jokių mezginių ir virbalų – ji vilkės latekso kostiumą. Personažų įvaizdis bus gana radikalus”, – juokėsi D.Kubilius.

Jau dabar žinoma, kad naujųjų Romeo ir Džiuljetos nekantriai laukia aktoriai Ramūnas Rudokas, Jokūbas Bareikis, Aistis Mickevičius, Darius Petkevičius, Vaidotas Martinaitis, Larisa Kalpokaitė, „Rondo” lyderis Aleksandras Ivanauskas ir kiti žinomi scenos žmonės – visi jie jau turi vaidmenis naujame roko operos pastatyme.

Prodiuseriai prasitaria, kad vaidmenys numatyti net radijo eterio chuliganams „Radistams” – su jais jau „susitarta 80 procentų”.

„Mes labai norime nustebinti žiūrovus. Iš to, ką jau mačiau, turiu drąsos manyti, kad mums pavyks”, – sakė D.Kubilius.

Tai turbūt garsiausias dviejų širdžių susitikimas pasaulio istorijoje. Romeo ir Džiuljetos istorija yra virtusi filmais, paveikslais, knygomis ir net klubinių renginių tema. Dabar ji kraustosi į televiziją – rugsėjo 21-ąją TV3 eteryje prasidės naujas šou, kuris dar prieš pirmąjį filmavimą kurstė aistras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.