„Istorijos detektyvai“: žmogžudystės, įvykdytos lygiai prieš 750 metų, pėdsakais

Pirmojoje LRT televizijos laidoje „Istorijos detektyvai“ bus nupūstos dulkės nuo lygiai prieš 750 metų rugsėjo mėnesį kažkur Lietuvoje įvykdytos trigubos žmogžudystės. Nusikaltimas istorinis: gyvybės buvo atimtos iš karaliaus ir jo įpėdinių. Tas karalius – Mindaugas, o vaikai – Ruklys ir Rupeikis.

Kas buvo pirmasis mūsų karalius Mindaugas? Kaip jam pavyko pasiekti tokių stulbinančių laimėjimų?<br>LRT nuotr.
Kas buvo pirmasis mūsų karalius Mindaugas? Kaip jam pavyko pasiekti tokių stulbinančių laimėjimų?<br>LRT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2013, 6:11 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:34 PM

Kas buvo pirmasis mūsų karalius Mindaugas? Kaip jam pavyko pasiekti tokių stulbinančių laimėjimų? Kokios paslaptys gaubia jo asmenybę?

Visi girdėjo, kad Mindaugas krikštijosi, o po to tapo karaliumi, tačiau mažai kam žinoma, kad ši visai Lietuvai reikšminga istorija prasidėjo nuo Lietuvos valdovo ir jo sesers sūnaus Tautvilo konflikto.

Tautvilas pabėgo į Rygą, apsikrikštijo ir siekė Livonijos ordino paramos kovoje su Mindaugu. Ką tada padarė būsimas karalius? Jis nukreipė pasiuntinius su dovanomis pas Livonijos ordino magistrą Andrių Štirlandietį ir paprašė šį nužudyti Tautvilą. Tačiau Andriaus galvoje gimė geresnis planas – Mindaugo krikštas ir karūnacija. Bendroje puotoje jis ir išdėstė šį planą. Mindaugas, kaip žinia, tam pritarė. Taip Lietuva gavo pirmąjį karalių.

O kur galėjo būti paslaptingoji Voruta? Ar Mindaugas galėjo gyventi Vilniuje? Kas buvo pirmasis Lietuvos diplomatas? Ką apie jį žinome? Ir kodėl Mindaugas bijojo kiškių?

Šias ir kitas istorines minkles mins Virginijus Savukynas naujoje LRT televizijos laidoje „Istorijos detektyvai“ sekmadienį (09.29) 15.00 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.