Režisierius R.Zabarauskas šalies garsenybėms pristatė pirmąjį savo filmą „Streikas“

Trečiadienį kino teatrus pasiekė lietuvių režisieriaus Romo Zabarausko (23 m.) filmas „Streikas“ (angl. „We Will Riot“). Tai pirmoji lietuviška drama jaunimui, pasakojanti apie jaunuolius ir elektroninės muzikos kūrėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Sep 25, 2013, 10:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:23 PM

R.Zabarauskas įsitikinęs, kad filmo premjera – tai didžiulė šventė, tačiau pagrindinius vaidmenis atlikę amerikiečių aktorius Ebeneezeris Nii Sowahas ir lietuvių aktorė Beata Tiškevič į išankstinę filmo premjerą neatvyko. Abu pagrindiniai aktoriai šiuo metu dirba su kitais vaidmenimis.

Filmo idėją pakišo didžėjus

Į kino teatrus filmas įžengė daug vėliau, nei buvo numatyta. Iš pradžių norėta „Streiko“ premjerą surengti šių metų kovo mėnesį. Vis dėlto kūrybinės grupės planai labai greitai pasikeitė.

„Visi nuolat klausia, kodėl atidėjau premjerą. Jau atsibodo visuomet sakyti tą patį melą, tad šįkart pasakysiu tiesą. Tikėjausi, kad Berlyno kino festivalis paims mūsų filmą į pagrindinę programą. Tačiau jis ten nepakliuvo. Galbūt dėl to, kad filmą peržiūrai siuntėme dar nebaigtą“, – svarstė R.Zabarauskas.

Vis dėlto „Streikas“ buvo rodomas Maskvos kino festivalyje ir kituose mažesniuose tarptautiniuose kino festivaliuose. Filmas reprezentuoja Lietuvos jaunimą ir naktinį vilniečių gyvenimą. Prieš keletą metų filmo siužeto idėją R.Zabarauskui pakišo iš Didžiosios Britanijos kilęs didžėjus ir vadybininkas Markas Splinteris. Jis troško sukurti filmą, kuriame svarbiausią vietą užimtų muzika. R.Zabarauskas užsikabino už šios minties ir sukurpė scenarijų, o M.Splinteris pasirūpino garso takeliu.

„Užsienyje visus domino, iš kur ši muzika, kodėl jie iki šiol jos negirdėjo, kur jos galima paklausyti. Dėl to labai smagu, nes mūsų šalies elektroninės muzikos kūrėjai yra verti didesnio dėmesio, nei sulaukia Lietuvoje.

Kalbant apie paties filmo įvertinimą, būta daug skirtingų reakcijų. Yra ir teigiamų, ir neigiamų komentarų. Filmas dar tik pradeda savo kelionę po pasaulį, tad žiūrėsim, kaip jam seksis toliau“, – tęsė R.Zabarauskas.

Buvo akimirkų, kai R.Zabarauskas nebetikėjo savo filmo sėkme, tačiau tęsiant darbus viltis sugrįždavo. Nors žiūrint filmą galima pamatyti techninio broko (per kadrą einanti balta linija), galutiniu darbu režisierius patenkintas. O ir brokas, anot Romo, suteikia filmui tam tikro žavesio ir autentiškumo.

Minėtoji klaida atsirado dėl paprastos priežasties – Lietuvoje tiesiog neįmanoma patikrinti, ar kino juosta neišdegė. Tačiau režisierius kategoriškai atsisakė filmavimo darbams pasitelkti skaitmeninę kamerą.

„Filmavimas su juosta – tai visiškas pinigų taškymas. Tačiau taip sukuriama magija, nes negalima daug kartų kartoti dublių. Be to, toks filmavimas yra daug hispteriškiau ir kiečiau nei kokia „Instagram“ programėlė. Jau vien dėl to verta paišlaidauti“, – kvatojosi režisierius.

Pagyros iš kolegų

Pirmajame R.Zabarausko ilgo metražo filme gausu šokiruojančių momentų, mat nagrinėjamos rasizmo, korupcijos ir homofobijos temos.

„Filmas pristato Lietuvą iš skirtingų pusių. Jis kritikuoja šalį, politikus, pašiepia nacionalizmą ir kitus dalykus, kurie man nėra priimtini. Kartu filmas pristato muzikinę sceną, kūrybingą jaunimą. Jis pristato tuos žmones, kurie nori pasilikti ir kažką daryti. Tai irgi savotiškas patriotizmas, tik jau kitoks. Filme atskleisti skirtingi požiūriai, yra komizmo. Pasijuokti iš savęs tai reikia“, – įsitikinęs R.Zabarauskas.

Toks režisieriaus atvirumas ir nuoširdumas sulaukė įvertinimo. Vienas garsiausių lietuvių menininkų Jonas Mekas negailėjo gražių žodžių jaunam kolegai.

„Kad ir kokių klaidų Romas padarė, viską atperka jo nuoširdumas, jo aistringumas savo kartos problemoms, tokioms kaip politinė korupcija, gana slegianti situacija Lietuvoje, seksualiniai ir rasiniai tabu ir t.t.

Užuot papasakojęs nekaltą linksminančią istoriją, jis pasirinko sukurti ką nors, susijusio su realybe. Ji gali atrodyti slegiančiai, tačiau visa tai yra tikra, nuoširdu ir tai veikia. Turiu pripažinti, kad jam pasisekė. Tai jaunas filmas. Labai gera pradžia“, – kiek anksčiau Romą gyrė J.Mekas.

Nebijo provokuoti

Tarp Vilniaus ir Niujorko sukurtame „Streike“ pagrindinius veikėjus įkūnija Ebeneezeris Nii Sowahas ir Beata Tiškevič. Epizodinius vaidmenis atlieka Justė Arlauskaitė-Jazzu, Erica Jennings ir Oskaras Koršunovas, kostiumus kūrė Agnė Jagelavičiūtė.

Filmo siužetas pasakoja apie juodaodį didžėjų Luke'ą (akt. E.N.Sowahas), kuris per savo gimtadienį sužino apie turtingų tėvų nuslėptą močiutę iš Lietuvos. Supykęs Luke'as atvyksta į Vilnių, kur įsimyli maištingą lietuvaitę Martą (akt. B.Tiškevič) ir susižavi vietine elektronine muzika.

Vieną dieną Vilniaus meras (akt. Sakalas Uždavinys) pateikia Luke'ui netikėtą pasiūlymą vadovauti naujam elektroninės muzikos klubui. Vaikinas sutinka nė nenutuokdamas, kokius iššūkius jam žada šis sprendimas.

„Streikas“ bus rodomas penkiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Nors „Streiko“ seansai dar net neįsibėgėjo, R.Zabarauskas atskleidė, kad jau žino kito savo filmo scenarijų. Jį režisierius kuria jau šešerius metus. Vos tik baigęs darbus su „Streiku“ Romas dar kartą perrašys scenarijų ir ims ieškoti finansavimo.

„Kitas mano filmas bus europietiška drama. Jis bus mažiau pramoginis negu „Streikas“, ir žiūrovui reikės daugiau pamąstyti. Žinoma, tai bus dar vienas skandalas, kokio neregėjo Lietuva. Tiksliau, man mano vystoma tema atrodo normali, tačiau kam nors gali pakrikti nervai.

Tai, kuo aš provokuoju visuomenę, yra rimtos vertybės, kurias aš ginu. Tai nėra tuščia provokacija“, – įsitikinęs R.Zabarauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.