Septynios priežastys žiūrėti „X Faktorių”

Laukimas baigėsi. Šį sekmadienį 19 val. 30 min. su TV3 žiūrovais pasisveikino antrasis populiariojo muzikinio šou „X Faktorius” sezonas. Kovos prasideda iš naujo – kad iš būrio norinčiųjų būtų išrinkta nauja ryški žvaigždė.

Komisijos ketvertas (iš kairės: S.Urbonavičius-Samas, S.Prūsaitis, R.Ščiogolevaitė, M.Mikutavičius) – griežtas, bet teisingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komisijos ketvertas (iš kairės: S.Urbonavičius-Samas, S.Prūsaitis, R.Ščiogolevaitė, M.Mikutavičius) – griežtas, bet teisingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 29, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:46 PM

Pirmasis „X Faktoriaus” sezonas parodė, kad šis muzikinis projektas ne veltui vadinamas vienu geriausių TV reginių pasaulyje. Prisimindama įspūdingas jo akimirkas „TV antena” vardija septynias priežastis, dėl kurių šį sekmadienį įsijungti televizorių tiesiog būtina.

Azartas. Dažnai muzikiniuose TV šou galima nuo pat pradžių nuspėti, kas išsirikiuos favoritų trejete, o „X Faktorius” praėjusiame sezone įrodė, kad prognozės – bergždžias dalykas.

Kitaip nei, pavyzdžiui, Merūnas Vitulskis, apie kurio pergalę muzikiniame šou „Kelias į žvaigždes 2” kadaise buvo kalbama porą mėnesių iki finalo, „X Faktoriuje” mažai kas galėjo nuspėti, jog pergalę nuskins guvioji Giedrė Vokietytė.

Atvirkščiai – daug kas pergalę prognozavo gražuoliukui Martynui Kavaliauskui, tačiau jis krito nepasiekęs lemiamos kovos. Gal todėl, kad atstūmė merginas pasigirdamas, jog jo širdis užimta, o gal ir todėl, kad simpatijos šiame šou yra permainingos ir priklauso nuo konkretaus pasirodymo.

Visi dalyviai prie starto linijos – lygūs ir mažai žinomi publikai, o tai suteikia daug papildomo azarto ir tikėjimo, kad nugalėti gali kiekvienas.

Repertuaras. Prieš keletą metų TV prodiuseriai manė, kad TV šou geriausiai tinka užsienio hitų vertiniai ir lietuviški šlageriai – kitaip tautai bus per sunku.

„X Faktorius” parodė, kad galima prie ekranų prisivilioti jaunąją kartą, angliškai kertančią taip pat kaip lietuviškai ir visa galva panirusią į dabartinę popmuzikos kultūrą.

Vienas pagrindinių laimėtojos G.Vokietytės numerių buvo pagal JAV popžvaigždės Pink dainą, bet jai nereikėjo dainuoti „Žalioj stotelėje”, kad nuskintų karūną.

„Jauna auditorija aktyviai klausosi muzikos, jai reikia tokių modernių atlikėjų kaip Giedrė ar RSP, o ne vilkimosi iš paskos.

Šis šou sezonas parodė, kad ir su angliškomis dainomis galima pasiekti didelį žiūrimumą. Tai labai smagu”, – džiaugėsi šou prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

Įdirbis. „X Faktorių” britų televizija ITV nuo rugpjūčio rodo dešimtąjį sezoną iš eilės – ir šou iki šiol neišsikvepia.

Konkursą sugalvojęs prodiuseris Simonas Cowellas gal ir stebina žvaigždžių stebėtojus keistokais asmeninio gyvenimo vingiais – istorija, kai nuo jo pastojo bičiulio žmona, daug ką šiek tiek nustebino. Tačiau šis žmogus tikrai žino vieną ar du dalykus apie tai, kaip sukurti gerą televizijos produktą.

Antrą sezoną Lietuvoje „X Faktorių” kuriantis S.Urbonavičius-Samas sako, kad kiekvienas šou niuansas yra detaliai apgalvotas ir išdėstytas šio TV formato autorių.

„Tai nereiškia, kad mums nereikia nieko daryti. Yra daug dalykų, kuriuos reikia pritaikyti vietos rinkai. Pavyzdžiui, blogai parink teisėją – ir šou nukentės.

Bet pati konkurso formulė sukurta tiesiog tobulai”, – sakė S.Urbonavičius-Samas.

Naujas Marijaus Mikutavičiaus vaidmuo. Kaip komisijos narį M.Mikutavičių TV žiūrovai pamėgo dar tada, kai jis patarė, guodė ir teisė šou „Lietuvos talentai” dalyvius.

Populiarus dainininkas eteryje, regis, niekada nepamiršta, kad ir pats kadaise nelengvai siekė pripažinimo. Iš jo lūpų neišgirsi nė vieno žodžio, kuris būtų įžeidžiantis ar gniuždantis. Jei jau sudirba dalyvį, padaro taip, kad tas nuo scenos nueina šypsodamasis, net jei akyse tvenkiasi nusivylimo ašaros.

Praėjusį sezoną Marijus buvo „X Faktoriaus” vedėjas. Šią vietą jis dabar užleidžia senam geram bičiuliui Martynui Starkui ir sėdasi komisijoje greta Sauliaus Prūsaičio, S.Urbonavičiaus-Samo ir Rūtos Ščiogolevaitės.

„Būsiu bjaurus ir šlykštus teisėjas”, – ta proga pasižadėjo Marijus, tačiau tuo niekas rimtai netiki.

„Jau po pirmųjų filmavimų buvo aišku – Marijus atsidūrė savo rogėse”, – užsiminė M.Starkus. Pažiūrėsime, bet galima nujausti, kad mūsų laukia gera dozė geraširdiško humoro ir nuoširdžių patarimų.

Atradimai. G.Vokietytė iki „X Faktoriaus” dalyvavo ne viename konkurse ir koncerte, tačiau būkime atviri – 99 procentai šią talentingą merginą dabar žinančių apie ją išgirdo tik dėl „X Faktoriaus”.

Ugnė Valinčiūtė-Indigo buvo gatvės muzikantė. Gatvėse ji groja ir šiandien, tačiau žinomumą – tvirtą pagrindą, atveriantį duris ir suteikiantį galimybę siekti didesnių aukštumų, – ji išsikovojo „X Faktoriuje”.

Hiphopo grupės RSP nebėra, tačiau, anot M.Starkaus, nežinia, ar tai praradimas: „Jie galėjo daug nuveikti kartu. Bet ką gali žinoti, o gal tai geriausias jų sprendimas.”

Viena, dėl ko nesiginčijama, – „X Faktorius” Lietuvai jau padovanojo keletą artistų, kurie netolimoje ateityje gali tapti labai rimtais žaidėjais. Tiesa, nekantriai laukiant Giedrės ir leidyklos „Sony Music” bendradarbiavimo rezultatų, pravartu prisiminti S.Urbonavičiaus-Samo žodžius: „Mes suteikiame postūmį, o toliau viskas – pačių atlikėjų rankose.”

Užmojis. Kai vasarą buvo pristatomas atsinaujinęs „X Faktorius”, teisėjus ir vedėją į Vilniaus centre įrengtą nusileidimo aikštelę turėjo atskraidinti sraigtasparnis. Tą kartą planas paskutinę akimirką sugriuvo – kažko išsigando Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga surengto svarbaus susirinkimo rengėjai.

„X Faktoriaus” komanda neatlyžo ir po kelių dienų sraigtasparnis aikštelėje vis dėlto leidosi. Tai tik vienas epizodų, iliustruojančių tai, ką dalyviai jau žino, – šou rengėjai nesismulkina kurdami reginį, ieškodami gerai ekrane atrodančių sprendimų, ruošdami apšvietimą ir įgarsinimą.

Svečiai. Į Rytų kovos menų meistro vaidmenį įsijautęs Donatas Montvydas demonstravo šou su šokėjais, balansuojantį ant šokio ir akrobatikos ribos, o Vaidas Baumila nesusilaikęs įsisiurbė į lūpas tuomet dar paprastai konkursantei G.Vokietytei taip, kad salėje temperatūra turėjo pakilti bent keliais laipsniais.

Tai tik keletas įspūdingų vizitų, kuriais „X Faktoriaus” dalyvius ir žiūrovus praėjusiame sezone apdovanojo garsūs Lietuvos atlikėjai. Turint omenyje, kad S.Urbonavičiaus-Samo telefonų knygelėje tikriausiai netrūksta nė vienos Lietuvos popžvaigždės numerio, tokių viešnagių galima tikėtis ir daugiau – jos „X Faktoriaus” dalyviams atstoja meistriškumo pamokas, o žiūrovams dovanoja daug džiaugsmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.