Tamsioji ištikimybės pusė

Kitokie nuotykiai. Tie, kas kada nors mėgino skaityti Homero „Odisėją” originalo kalba, suprato, kad graikiškos raidės smarkiai skiriasi nuo lietuviškų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 19, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:48 AM

Na, gerai, kai kas gal suprato ir daugiau, bet ne visi juk moka klasikinę graikų kalbą. Tiesa, visi, kas mokykloje bent kartais dar ir mokydavosi, šį tą apie karaliaus keliautojo Odisėjo nuotykius vis dėlto girdėjo.

Skubame jus sujaudinti – „Lietuvos ryto” televizijos pradedamame rodyti prancūzų seriale „Odisėja” (Odysseus) viskas bus kitaip. Kalbant serialų mėgėjų kalba, tai, ką išvysime ekrane, bus panašiau į „Sostų žaidimus”, o ne į kokį nors „Sindbadą”.

Valdovės vargai. Toks jau gyvenimas – kol vyrai velniažin kur bastosi, užsiima visokiais niekais, kovoja su sirenų pagundomis, leidžiasi Kirkės paverčiami kiaulėmis, keliauja į Hadą ir dar galai žino kur, jų žmonoms tenka tvarkyti namus.

Dar žiauriau, jei vyras – karalius. Po šimtmečių visi žavėsis sakmėse apdainuotais jo žygiais, o realybėje tikras vargas teks karalystę ant savo pečių privalančiai išlaikyti žmonai.

Taigi kautynės su scilėmis ir charbidėmis tegul lieka vaikams – visi žinome, kad laiku negrįžęs namo vyras mėgindamas pasiteisinti dar ne tokių nesąmonių sugalvoja.

Vietoj žygių – intrigos. Šis filmas – ne vaikams. Jis apie tikrų žmonių tikrus santykius tikrame pasaulyje. O koks tai laikotarpis, matyt, ne taip ir svarbu – moterys visada išbando vyrus ir vykdo pareigas, o vyrai visada siekia moterų, valdžios ir nuotykių.

Taigi ši odisėja ne apie žygius, o apie intrigas, ne apie apdainuotus didvyrius, o apie tamsiąją meilės ir pasiaukojimo pusę, ne apie slibinus, o apie žmones. Apie tikras, o ne suvaidintas aistras.

Kandidatų į sostą – pulkai

Praėjo dešimt metų po Trojos karo, o jūroje dingęs Itakės valdovas Uliksas (tai romėniškas Odisėjo vardas) vis negrįžta namo.

Šalies ekonomika išgyvena nuosmukį, gretimų valstybėlių princai puldinėja našle paskelbtos Penelopės valdomą Itakę, o pavaldiniai reikalauja, kad moteris išsirinktų naują vyrą.

Norinčiųjų tapti karaliumi – pulkai, bet Penelopė vis dar tiki, kad vyras gyvas. Todėl visiems pretendentams ji skiria gausybę išbandymų. O pati pažada išsirinkti vyrą, kai baigs austi karaliui įkapes. Tačiau ką dienomis nuaudžia, tą naktį išardo.

Ulikso sūnus Telemachas irgi nedega noru tapti karaliumi – jis trokšta vykti ieškoti tėvo.

Taigi seriale pasakojama istorija ir sukasi apie keturis pagrindinius herojus: savo tėvą mylintį Telemachą, ištikimąją Penelopę, daug aistrų keliančią gražuolę vergę Klėją ir Penelopės rankos siekiantį intrigų meistrą Leokritą.

O ką Odisėjas? Jis per tą laiką sugebėjo susilaukti dar trijų sūnų su Kirke ir vieno su jūrų nimfa Kalipse. Argi jis supras namie likusios žmonos vargus? Et, tie vyrai...

23.00 Pirmadienis– trečiadienis, „Lietuvos ryto” TV

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.