Sužinokite, kas dedasi konkurso „Mis visata” užkulisiuose

„Visa tai žaidimas”, – sau kartoja kiekviena iš 86 merginų, šį vakarą išeisiančių į konkurso „Mis visata” sceną. Bet laimėti norisi visoms – tarp jų ir 21 metų Simonai Burbaitei. Kovą dėl grožio titulo nuo 20 val. tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto” TV.

S.Burbaitė (viduryje) su suome Lotta Hintsa (kairėje) ir indoneziete Whulandary Herman.<br>„Reuters” nuotr.
S.Burbaitė (viduryje) su suome Lotta Hintsa (kairėje) ir indoneziete Whulandary Herman.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 9, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:57 AM

Jei pasitikėsime konkurso „Mis visata” komisijos skoniu, gražiausios pasaulio merginos gyvena JAV. Būtent šios šalies atstovės daugiausia kartų puošėsi nugalėtojos karūna – net aštuonis. Amerikietė konkursą laimėjo ir pernai – šįmet karūną savo įpėdinei perduos titulo „Mis visata 2012” laimėtoja Olivia Culpo, JAV titulą iškovojusi po 15 metų pertraukos. Beje, 1997-aisiais triumfavusi amerikietė Brook Lee buvo vyriausia laimėtoja konkurso istorijoje – pergalės dieną jai buvo sukakę 26 metai ir 128 dienos, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „TV antena“.

Antroje vietoje pagal pergalių skaičių – Venesuela. Šios šalies merginos konkursą laimėjo šešis sykius. Trečioje – Puerto Rikas, kurio atstovės pergalę nuskynė penkis kartus.

Konkurso „Mis visata” statistika skiriasi nuo konkuruojančio renginio „Mis pasaulis”. Šį daugiausia kartų laimėjo merginos iš Venesuelos – šešis. JAV su dar trimis šalimis dalijasi trečią vietą daugiausia kartų laimėjusių šalių sąraše.

Gražiausios – amerikietės

Rusai neslepia vilčių, kad gražuolės karūna atiteks jų šalies atstovei – iš Kazachstano kilusiai 19-metei Elmirai Abdrazakovai.

Jei tai išsipildytų, ji taptų antrąja šio titulo laimėtoja iš Rusijos. 2002-aisiais „Mis visata” buvo išrinkta Oksana Fiodorova.

Tiesa, po keleto mėnesių ji pati atsisakė titulo. Sklido gandas, kad gražuolė pastojo – konkurso taisyklės metus draudžia titulo laimėtojai susilaukti kūdikio. Tačiau pati Oksana tvirtino tiesiog norėjusi pasinerti į teisės studijas, be to, nusivylusi nuolatiniu šmėžavimu viešumoje. Esą paskutinis lašas kantrybės taurėje buvo vizitas skandalingojo radijo laidų vedėjo Howardo Sterno šou – čia ji sulaukė daug gašlių klausimų.

Titulą „Mis visata” iš Oksanos perėmė Panamos atstovė Justine Pasek. Nors konkurso rengėjai nebemini Oksanos buvusių laimėtojų sąraše, Rusijoje ji iki šiol laikoma nugalėtoja.

Rusų viltys

Maskviečius sunku kuo nors nustebinti ar jiems pasakyti „tai pirmas kartas”. Tačiau šį savaitgalį Rusijos sostinėje iš tiesų įvyks šis tas, ko nematė ir įvairiausių renginių išlepintas šio miesto elitas.

Planuojama, kad daugiau nei milijardas žiūrovų šį vakarą pamatys čia rengiamą konkursą „Mis visata”. 62-ąjį sykį vyksianti grožio šventė – smagi televizinė programa, kuria jau ne pirmą kartą mėgautis galės ir „Lietuvos ryto” televizijos žiūrovai.

Pasirinkimas nestebina

Kai 1996-aisiais teisę rengti konkursą įsigijo JAV milijardierius Donaldas Trumpas, niekas neabejojo, kad šį renginį jis apvers aukštyn kojomis.

Taip ir įvyko. Senamadiškas kalbas scenoje pakeitė dinamiškas veiksmas, į konkursą buvo pradėtos kviesti ryškiausios TV ir muzikos pasaulio žvaigždės. Išaugo ir prizų vertė – pavyzdžiui, konkurso „Mis visata” laimėtojos jau nenustemba gavusios prabangų automobilį ir metams apsigyvena Niujorke su apmokėtomis sąskaitomis ir butu prabangiame dangoraižyje.

Per šiųmetį konkursą „Mis JAV” konkurso D.Trumpas paskelbė – „Mis visatos” varžybos šį kartą vyks Rusijoje. Protingas gudriojo verslo lapino sprendimas. Vien jau todėl, kad rusai tikrai pasistengs parodyti pasauliui, kokį reginį moka sukurti, kai labai nori. „Tai bus geriausias konkursas „Mis visata”, – drąsiai pareiškė Donaldas.

Iš pradžių – šaukštas deguto

Šią vasarą konkurso „Mis Lietuva” pirmąja vicemis išrinktos S.Burbaitės pirmieji žingsniai konkurse „Mis visata” buvo gluminantys. Į Maskvą atvykusios gražuolės renginio organizatoriai nepasitiko – regis, nesugebėjo susitvarkyti su organizaciniu chaosu.

Tačiau vėliau įspūdžiai gerėjo. Merginos apsigyveno prabangiame viešbutyje, konkurso rengėjai rūpinasi, kad joms nieko netrūktų, stengiasi pasiūlyti kuo daugiau ir įvairesnių pramogų.

Pavyzdžiui, viename prabangiausių Maskvos klubų „Soho Rooms” jos linksminosi su Rusijos scenos žvaigžde Timati, visuose aplankytuose renginiuose merginos apgaubiamos maskviečių dėmesiu.

Tiesa, konkurso dalyvės stebėjosi, kad kai kurių kitų šalių atstovės – akivaizdžiai pagražintos.

„Chirurgai prie jų išvaizdos tikrai prisidėjo”, – neslėpė kūrybinių industrijų studentė.

Programoje – ir apsipirkimas

Spalio pabaigoje į Maskvą atvykusių konkursančių laukė įprasti grožio konkursų ritualai.

Tokie kaip ekskursijos – merginoms buvo parodyta Raudonoji aikštė, Kremlius, Didysis teatras. Taip pat – dalyvavimas madų šou, apsilankymas ligoninėje, filmavimai prie žymiausių Maskvos pastatų, nacionalinių kostiumų konkursas, labdaros aukcionas, pasivažinėjimas automobiliais „Mercedes-Benz”.

Į programą buvo įtrauktas ir apsilankymas naktiniuose klubuose, taip pat apsipirkimas Maskvos centrinėje universalinėje parduotuvėje, apie kurios asortimentą sovietiniais laikais sklido legendos.

Organizatoriai – įtakingi

Konkursas Maskvoje bus vienas prabangiausių. Tuo neabejojo rusai, kai tik sužinojo, kur jis bus surengtas.

„Crocus City Hall” – didelio prekybos, parodų, viešbučių ir verslo komplekso dalis. Jį valdo Agalarovų šeima, gerai žinoma posovietinės erdvės verslo pasaulyje.

Azerbaidžane gimęs 57-erių Arasas Agalarovas patenka į žurnalo „Forbes” skelbiamą turtingiausių Rusijos verslininkų šimtuką ir garsėja tvirtais ryšiais aukščiausiuose šalies valdžios sluoksniuose.

„Crocus City Hall” reikalais užsiima jo sūnus Eminas Agalarovas. Jis – ne tik sėkmės lydimas verslininkas, bet ir popmuzikos žvaigždė. Emiro įrašus transliuoja BBC radijas ir į geriausias vietas lentynose dėlioja parduotuvės Londono centre.

Skeptikai sako, kad visi šie populiarumo ženklai tikriausiai yra nupirkti, bet koks skirtumas. Maskvoje Emino albumų pristatymo vakarėliuose lankosi ir Vakarų pramogų verslo garsenybės. Azerbaidžane jis – mėgstamiausias publikos dainininkas. Žinoma, nekenkia ir tai, kad jo žmona Leila Alijeva – Azerbaidžano prezidento dukra.

Žinant visa tai jau dabar aišku, kad konkurso rengėjai netaupys nei gėrimams, nei staltiesėms, nei scenografijai ar vaizdo efektams. Prieš keletą metų „Euroviziją” surengę ir dvigubai daugiau nei visos kitos šalys tam išleidę rusai jau parodė – kai kalbama apie didelį tarptautinį renginį jų šalyje, jie tikrai nesismulkina.

Priviliojo ryškių garsenybių

Nepėsčia ir vertinimo komisija, šeštadienio vakarą nulemsianti, kuri iš merginų pasipuoš išsvajota grožio karūna.

Kitaip nei konkurse „Mis pasaulis”, dalyvių vertintojai paskelbti iš anksto. Be to, suburtos net dvi skirtingos „komisarų” komandos.

Pirmoji dalyves vertino nuo tada, kai jos atvyko į Maskvą. Tarp joje dirbusiųjų – 2010-aisiais Kanadai konkurse „Mis visata” atstovavusi Jelena Semikina, žinomas mados publicistas Gabrielis Rivera-Barazza, kanalo „E!News” korespondentė Alicia Quarles.

Finalo komisijoje dirbs vienas garsiausių pasaulio roko dainininkų – grupės „Aerosmith” vokalistas Stevenas Tyleris, taip pat garsus modelis, „Victoria’s Secret” angelų gvardijos narė Ana Vialicyna, populiari JAV TV laidų vedėja Carol Alt, olimpinė aukso medalininkė čiuožėja Tara Lipinski.

Kaip ir kasmet, žiūrovų laukia ir muzikiniai intarpai. Jiems – taip pat netaupyta.

Į sceną eis minėtas E.Agalarovas, gerai suprantantis, kad TV transliacija visame pasaulyje – puiki proga pareklamuoti savo muziką. Nenuostabu – panašiai buvo 2012-aisiais, kai jam buvo išskirta solidi TV eterio dozė per Baku vykusį „Eurovizijos” konkursą.

Taip pat padainuoti ketina S.Tyleris – tai tikriausiai įskaičiuota į jo solidų honorarą, kurį roko veteranas gaus už dalyvavimą vertinimo komisijoje.

Be to, palinksminti konkurso žiūrovų į Maskvą atskrenda madinga amerikiečių grupė „Panic! at the Disco”, kurios naujausias albumas „Too Weird To Live, Too Rare To Die” spalį pakilo į antrąją JAV „topų” vietą.

Vieną gėjų pakeitė kitu

Nors rusai labai stengiasi, skandalų nepavyko išvengti.

Aistrų dar rugpjūtį įsiplieskė dėl konkurso vedėjo. Pagal pirminį rengėjų sumanymą kartu su buvusia grupės „Spice Girls” nare Melanie Brown renginį turėjo vesti Andy Cohenas, garsus JAV TV laidų vedėjas.

Tačiau vyriškis viešai atsisakė šio darbo. Kaip priežastį jis nurodė Rusijos valdžios priimtus įstatymus „prieš homoseksualumo propagandą nepilnamečiams”. Pagal juos, tvirtina žmogaus teisių aktyvistai, kiekvienas savo homoseksualumo viešumoje neslepiantis asmuo gali būti apkaltintas įstatymo pažeidimu. A.Cohenas neslepia esąs homoseksualus.

Iš šios nejaukios padėties konkurso rengėjai išsisuko elegantiškai. Vietoj A.Coheno gražuolių varžytuvėms su Melanie diriguos kita JAV TV ekrano žvaigždė – žinių vedėjas Thomas Robertsas.

Koks šių pokyčių genialumas? Th.Robertsas taip pat neslepia esąs gėjus, bet kur kas ramiau žiūri į rusiškus įstatymus.

Smūgis ir A.Cohenui, ir aktyvistams, kurie net ragino perkelti konkursą į kitą pasaulio šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.