D.Fletcheris grupės „Queen“ filme norėtų matyti ir A.Mamontovą, ir J.Statkevičių (išskirtinis interviu)

Lapkritį į Vilnių užsukusio britų aktoriaus Dexterio Fletcherio veidas švytėjo, bet tik nedaugelis žinojo priežastį. Šią savaitę atskleista – režisierės Dalios Ibelhauptaitės vyrui „Queen“ patikėjo režisuoti vaidybinį filmą apie šios legendinės grupės istoriją.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-12-14 09:56, atnaujinta 2018-02-19 20:14

Gandai apie šį filmą sklido jau ne vienus metus. Buvo minimos garsiausių pasaulio režisierių, pavyzdžiui, Davido Fincherio pavardės, o pagrindinis vaidmuo žadamas britų komikui Sachai Baronui-Cohenui.

Susidomėjimas būsimuoju filmu toks didelis, kad internete atsirado ne viena svetainė, skirta vien gandams ir informacijos nuotrupoms apie šį projektą. Buvo galima paskaityti net tokių žinių, kad vaidmuo filme turėtų atsirasti ir dainininkei Katy Perry.

Iš tiesų viskas bus kiek kitaip.

Legendinį dainininką Freddie Mercury, 1991-aisiais mirusį nuo AIDS, vaidins iš filmo „Kvepalai“ puikiai pažįstamas aktorius Benas Whishaw. O režisieriumi grupė ir filmo prodiuseriai pasirinko D.Fletcherį.

Lietuviams puikiai žinomas aktorius (dar ir dėl to, kad niekada nepraleidžia nė vienos D.Ibelhauptaitės įkurtos trupės „Vilnius City Opera“ premjeros) režisieriaus karjerą pradėjo vos prieš keletą metų.

Filmų „Pašėlęs Bilas“ („Wild Bill“) ir „Sunshine On Leith“ autorius nė nesapnavo, kad vieną dieną sulauks skambučio su kvietimu susitikti dėl juostos, kuri, nė neabejojama, pasaulyje sulauks didžiulio dėmesio.

Vien jau dėl to, kad Freddie Mercury ir „Queen“ – roko žvaigždės, su kurių aura mažai kas gali lygintis.

Grupės muzika nepamiršta, jos nariai Brianas May ir Rogeris Tayloras iki šiol neša „Queen“ vėliavą, kuria naujas dainas, nesenstantys kūriniai skamba ir miuzikle „We Will Rock You“.

Žinia išjudino kino pasaulį ir žiniasklaidą – britų spauda jau kelias dienas diskutuoja apie „Queen“ pasirinkimą, pagrindinį aktorių ir būsimąjį filmą.

Pirmąjį interviu pasaulyje apie šį jam tekusį iššūkį D.Fletcheris davė „Lietuvos rytui“.

„Dėl šio darbo man teko atsisakyti režisuoti Robbie Williamso klipą. Tačiau tai – nepalyginami dalykai“, – prisėdęs pamėgtoje jaukioje Vilniaus senamiesčio kavinukėje knygą į šalį padėjo ir apie didžiausią savo karjeros galimybę prabilo 47-erių aktorius ir režisierius.

– Jūs – „Queen“ gerbėjas?

– „Gerbėjas“ – stiprus žodis. Nesu buvęs šios grupės koncerte, nekolekcionuoju jos įrašų, tačiau man patinka „Queen“ muzika. Tai unikali grupė. Jos hitus rašė visi keturi nariai, tai reiškia, kad visi jie – virtuozai.

Tai nėra tiesiog popgrupė. Net dabar šis pavadinimas priverčia žmones susijaudinti.

Jie nuveikė nuostabių dalykų. Kasdien sužinau apie juos ką nors, ko nežinojau. Mane jaudina mintis, kad kursiu filmą apie tą erą, kai augau. Aštuntąjį, devintąjį dešimtmečius.

– Kaip sulaukėte pasiūlymo režisuoti tokį svarbų filmą?

– Buvo kiek netikėta. Mano šį rudenį pasirodęs filmas „Sunshine On Leith“ – miuziklas, paremtas grupės „The Proclaimers“ dainomis. Mano filmo prodiuseris pažįsta filmo apie „Queen“ prodiuserį. Kartą jie pasišnekėjo ir pagalvojo, kad aš tikčiau.

Jie paklausė, ką manau. Sakau – mielai imčiausi šio darbo.

Tada susitikau su „Queen“ nariais, jie patikėjo, kad mano vizija tinka šiam filmui.

– Jautėtės kaip talentų atrankoje?

– Žinoma. Tai labai svarbus ir daug susidomėjimo keliantis filmas. Nepakanka tiesiog norėti režisuoti, reikia turėti viziją, ji turi sutapti su prodiuserio ir grupės. Daug mąsčiau, kaip pateikčiau šią istoriją, kuriuos dalykus paryškinčiau.

„Queen“ nariams tai irgi buvo nelengvas sprendimas. Juk neteisingai pasirinkę jie galėtų apgadinti visą grupės palikimą. Tas palikimas milžiniškas. Jie turėjo būti labai atsargūs ir viską apmąstyti.

Aš matau šį filmą kaip grupės istoriją. Keturi vaikinai, kurie puikiai tiko vieni kitiems ir nuostabiai dirbo kartu. Žinoma, Freddie buvo pagrindinis. Bet kartu jie buvo supergrupė. Iš esmės jie juk ir išrado stadionų roką.

Kai jie išėjo į sceną labdaros koncerte „Live Aid“ Londono Vemblio stadione, per 22 minutes privertė šimtus milijonų TV žiūrovų kristi jiems po kojomis. Nes turėjo pakankamai patirties ir geras dainas. Tai nuostabi istorija.

Jie visada žaidė pagal savo taisykles, nusispjaudavo į tai, ką jiems sakydavo įrašų leidykla. Pavyzdžiui, jų žymioji daina „Bohemian Rhapsody“ – ji juk šešių minučių trukmės, pagal tų laikų taisykles tai tikra beprotybė. Bet jie darė tai, ką norėjo. Elgėsi taip, tarsi neturėtų ko prarasti. Tai žavu.

– Iki šiol nebuvote pažįstamas su „Queen“ nariais?

– Ne, susitikome būgnininko Rogerio Tayloro bute Pietų Londone. Gražus butas. (Juokiasi.) Manau, jis jų turi daug. Jaudinausi? Žinoma! Ten buvo ir grupės vadybininkas Jimas Beachas, kuriam priklauso pusė Freddie Mercury verslo teisių.

Reikėjo aptarti daug klausimų. Su grupe teks bendrauti nuolat – man reikės daugybės archyvinės medžiagos, originalių dainų įrašų, kad galėtume atkurti tas akimirkas studijoje.

Scenos, kaip buvo įrašinėjamos dainos „Bohemian Rhapsody“, „I Want To Break Free“, „Innuendo“, bus labai svarbios.

Grupė turi tiek daug filmuotos medžiagos, kurios niekas nėra matęs. Tai tarsi šventi archyvai. Daug „Queen“ gerbėjų bet ką atiduotų, kad tai pamatytų.

Yra labai daug įdomių dalykų, kurie nėra papasakoti. Freddie yra iš Zanzibaro, bet apie ankstyvąjį jo gyvenimo laikotarpį nėra tiek daug žinoma.

– Kokie jums pasirodė grupės „Queen“ muzikantai?

– Ši grupė tokį įspūdingą kelią nuėjo todėl, kad muzikantai – labai konkretūs, besigilinantys į kiekvieną smulkiausią detalę. Jie žino, ko nori. Buvo kitų garsių režisierių, aktorių, bet jiems netiko, ir viskas.

Juk „Queen“ nori sukurti filmą, bet jiems tai nebūtina. Jiems netrūksta pinigų. Todėl jie nesigriebia pirmos pasitaikiusios galimybės.

Aš – režisierius, kuris sukūrė tik du filmus. Manęs, pavyzdžiui, niekas nežino Amerikoje. Tačiau jie nusprendė remdamiesi tuo, ką pamatė. Jie pasitiki manimi, o aš turiu pasitikėti savo sugebėjimais ir sukurti puikų filmą.

Tai – didžiulis iššūkis.

– Ką tai reiškia jūsų karjerai?

– Profesine prasme tai gali pakeisti visą mano gyvenimą. Jei gerai atliksiu savo darbą (o aš taip ir ketinu padaryti), būsiu pastebėtas kaip režisierius. Aš turiu ambicijų – tai normalu.

Todėl ir mano filmai – labai skirtingi. Pirmasis buvo meniškas, antrasis – komerciškas. Norėjau save parodyti įvairiai. Ir rezultatas – dabar gavau režisuoti filmą, dėl kurio daug režisierių nusipjautų ranką, kad tik galėtų jį kurti. Tai didžiausia galimybė mano gyvenime ir aš jos neketinu suknisti. (Šypsosi.)

Įdomu, kaip kartais vienos durys atveria kitas. Neturėjau nė mažiausio įsivaizdavimo, kad sulauksiu tokio įdomaus pasiūlymo. Man nuolat siunčiami scenarijai, ir gana įdomūs – apie futbolą, apie Šerloko Holmso jaunystę. Bet čia – neįtikėtinas pasiūlymas.

Freddie ir kiti grupės nariai – neįtikėtini žmonės su didele istorija. Tai irgi svarbu. Jei tai būtų kokios šūdinos popgrupės biografinis filmas, man tiesiog nebūtų įdomu.

– Pagrindinį vaidmenį atliks aktorius B.Whishaw. Esate susidūrę anksčiau?

– Esame kartu su juo 2004-aisiais vaidinę filme „Sluoksniuotas pyragas“. Puikus aktorius ir geras pasirinkimas. Jis gerai moka perteikti ir komišką efektą, o filme bus nemažai humoro. Nors tai tikrai nebus komedija.

Jam dėl šio vaidmens teko daug išbandymų – buvo filmuojamas su makiažu, Freddie stiliaus kostiumais, pakoreguotais dantimis, kad atitiktų legendinio dainininko išvaizdą. Jis turi atrodyti įtikinamai.

– Kiek laiko kursite filmą?

– Artimiausius pusantrų ar dvejus metus tai bus vienintelis mano darbas. Planuojame pradėti filmuoti gegužę, tai užtruks apie dešimt savaičių. Tada montažas, paruošimas ekranui ir visi kiti reikalai.

2015-aisiais sukaks 40 metų nuo dienos, kai buvo išleista daina „Bohemian Rhapsody“. Tikslas – filmą išleisti šiam jubiliejui. Be to, bus praėję 30 metų nuo legendinio grupės pasirodymo koncerte „Live Aid“.

– Neketinate pats suvaidinti bent epizodinio vaidmens?

– Galbūt. Niekada nesakyk „niekada“. Dariau tai kituose filmuose. „Sunshine Of Leith“ aš vaidinau girtuoklį.

Freddie rengė nuostabius, beprotiškus vakarėlius. Tad čia atsiranda galimybė nufilmuoti visus mano draugus masinėse scenose. Dalią, Juozuką Statkevičių, Edgarą Montvidą, Andrių Mamontovą... Būtinai persirengusius moteriškais drabužiais. (Juokiasi.) Freddie vakarėliuose būdavo daug transvestitų.

Ar tai bus įmanoma – pamatysime. Dalią tikrai mėginsiu nufilmuoti. Ji labai nenori. Ji nekenčia būti prieš kameras. Bent jau man ji taip sako.

Gal ir aš toje minioje trinsiuosi, irgi persirengęs moterimi, pilantis šampaną ant nykštuko galvos. Pamatysime. Norėčiau vaidinti Freddie, bet esu per senas, prodiuseriai neleistų. (Kvatojasi.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.