V.Radzevičius atrado gintarinę pirtį ir gintaro terapijos kambarius

Valstybinio turizmo departamento rengiamą apdovanojimų ceremoniją „Gintaro kelias”, kurią gruodžio 17-ąją 19 val. tiesiogiai iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos transliuos „Lietuvos ryto” televizija, ves žurnalistas, patyręs keliautojas Vytaras Radzevičius ir Aušra Kilkuvienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Dec 14, 2013, 11:59 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:03 PM

Pusę pasaulio su kolega Martynu Starkumi išmaišęs V.Radzevičius kelionių įspūdžius sudeda į dokumentikos ciklus. Neseniai žurnalistas tapo Lietuvos turizmo veidu ir nuo šių metų keliaudamas Gintaro keliu su grupe kuria dokumentinį filmą apie gintaro gavybą, gamybą bei kitas įdomybes.

– Vesite tiesiogiai rodomą turizmo apdovanojimų „Gintaro kelias” ceremoniją. Kas bus apdovanojami ir už kokius nuopelnus? – paklausiau renginio vedėjo V.Radzevičiaus.

– Apdovanojami bus žmonės ir organizacijos, prisidėję prie gintaro populiarinimo, tradicijų, amatų puoselėjimo, sukūrę naujų unikalių būdų, kaip dar pritaikyti gintarą. Kiekvienas prisilietimas prie gintaro prilygsta šuoliui laike per tūkstantmečius.

Toks renginys vyks pirmą kartą. Manau, jis dar labiau sutvirtins Lietuvos ir gintaro tapatybę.

Prie šventinės nuotaikos kūrimo prisidės Merūnas Vitulskis ir Šorena, „Auksinio balso” laimėtojas Jeronimas Milius, Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis, Rūta Ščiogolevaitė bei kiti atlikėjai.

– Kur driekiasi Gintaro kelias?

– Kaip ir Šilko kelias, tai nėra kažkokia tiesi arterija. Apibūdinčiau taip: nuo Baltijos per Europą iki Viduržemio ir Juodosios jūrų, o toliau – į visą pasaulį. Baltijos gintaro gali rasti netikėčiausiose vietose.

– Keliaujate Gintaro keliu. Ką naujo ir netikėto apie šį mineralą sužinojote?

– Atradau gintarinę pirtį ir gintaro terapijos kambarius. Tokie gintaro pritaikymo būdai man buvo nežinomi. Sužinojau, kad gintaras tam tikru laiku buvo naudojamas gaminant lęšius. Mačiau iš gintaro sunertą suknelę ir kaip kvapniai ugnyje blyksteli gintaro dulkės.

Susimąsčiau, kaip dažniai nepastebime to, kas yra šalia ir kuo galime pasididžiuoti.

– Kokia pasaulio šalis gali konkuruoti su gintarine Lietuva?

– Konkuruoti gal gali ne šalis, o Lenkijos miestas Gdanskas. Dabar Gdanskas yra pasaulio gintaro sostinė su gintaro amatininkų kvartalu. Gdanske taip pat vyksta pasaulio gintaro gaudymo čempionatas. Bet lenkų meistrai itin vertina ir Lietuvos gintaro tradicijas.

– Koks yra didžiausias pasaulyje gintaro gabalas ir kur jis saugomas?

– Gintaro yra visokių rūšių, bet Baltijos gintaro didžiausias gabalas saugomas Berlyno gamtotyros muziejuje. Jis sveria beveik 10 kilogramų. Viliuosi, kad dar bus rasta ir didesnių.

– Ar turite kokių nors gintarinių daiktų, papuošalų?

– Vasarą gavau dovanų – gintarinių amuletų su runomis, juos vešiuosi į keliones. Bandysiu rasti gintaro įvairiose pasaulio šalyse. Kad galėčiau palyginti su mūsiškiu, Baltijos, gintaru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.