„Redirected / Už Lietuvą!“ kūrėjai Panevėžyje atskleidė ne vieną paslaptį

Ketvirtadienio vakarą Panevėžio kino centre „Garsas" girdėjosi gausybė keiksmažodžių anglų, lietuvių, lenkų bei rusų kalbomis ir audringas žiūrovų juokas. Čia vyko beveik pilną salę žiūrovų pritraukęs filmo „Redirected / Už Lietuvą!“ seansas ir susitikimas su grupe šio filmo aktorių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 16, 2014, 10:15 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:49 AM

Pasibaigus filmui su Panevėžio žiūrovais pabendrauti išėjo prodiuseris bei aktorius Donatas Šimukauskas ir aktoriai Mindaugas Papinigis (smulkus banditėlis Vova), Vita Šiaučiūnaitė (kaimo nuotaka Saulė), Sonata Vicockaitė (baro „Guolis“ barmenė Zita), Andrius Paulavičius (piktas rusakalbis Vilniaus taksistas).

Ne vienas žiūrovas po filmo užpylė kūrybinės grupės narius priekaištais – kur pavyko rasti tokių baisių vietų, kurios buvo įamžintos juostoje. „Paieškojus galima rasti. Atvažiuokit prie Vilniaus – yra tokių“, – atsikirto prodiuseris D.Šimukauskas. Jis paaiškino, kad dėl palyginus nedidelio kaip veiksmo filmui biudžeto (3 mln. 100 tūkst. litų – red. past.) buvo stengiamasi taupyti lėšas ir toli iš Vilniaus neišvažiuoti.

Pavyzdžiui, varganą medinę iš caro kareivinių perstatytą bažnyčią, kurioje tuokėsi Saulė, filmo kūrėjai aptiko Varėnos rajone – Marcinkonyse.

Filmavimas Lietuvoje užtruko šiek tiek daugiau nei 2 mėnesius, Anglijoje – 2 savaites. Žiūrovams susidomėjus, ar nebuvo sunku filmuoti muštynių scenas, kai žmonėms į galvas dužo bokalai ar buvo pliekiama beisbolo lazda, aktorius M.Papinigis pajuokavo, kad aktoriai daug treniravosi – ypač tie, kurie turėjo būti mušami. O D.Šimukauskas išdavė mažytę paslaptį – iš pažiūros stikliniai buteliai, bokalai, kuriuos negailestingai priešininkams į galvas daužė filmo herojai – pagaminti iš cukraus, todėl rizikos susižeisti nebuvo.

Tiesa, be traumų filmuojant neapsieita. Žinomas rusų aktorius Artūras Smoljaninovas per filmavimą bėgdamas susižeidė koją – trūko raumuo. Pasak D.Šimukausko, ir pats aktorius, kaip buvęs futbolininkas, turėjo elgtis apdairiau – iš pradžių padaryti apšilimą.

Be kaskadininkų kuriant filmą taip pat neapsieita. Būtent jie prie kaimo baro „Guolis“ virto gatvėje lėkdami alaus „bambalių“ prikrautu motociklu. Kaskadininkų prireikė ir filmuojant ekstremalų nuotakos nusileidimą nuo traktoriaus į vestuvių fotografo glėbį.

D.Šimukauskas pripažino, kad vienas dažniausių klausimų per susitikimą su „Redirected / Už Lietuvą!“ žiūrovais – ar iš tiesų anglas Džonis didžiąją dalį filmo laksto nešiodamas tikrą ketinį radiatorių. „Ne, tai muliažas. Kai padavėme jam tikrą, kad suprastų, kiek jis sveria, aktorius jo net nepakėlė“, – paaiškino prodiuseris.

Pasak D.Šimukausko, renkantis anglą aktorių Džonio vaidmeniui, iš pradžių buvo pasirinktas kitas aktorius. Per peržiūrą jo buvo klausiama, ar jis perskaitė visą scenarijų, ar jis sutinka filmuotis beveik nuogas. Aktorius atsakė skaitęs ir sutinkąs filmuotis, tačiau kai atėjo laikas pasirašyti sutartį, atsisakė. Jis prisipažino iš pradžių scenarijaus neskaitęs. O supratęs, kad 70 proc. filmo pralakstys nuogas, prirakintas prie radiatoriaus – nusprendė vaidmens atsisakyti.

Filmo kūrėjai negailėjo gerų žodžių šviesios atminties aktoriui Vytautui Šapranauskui, vaidinusiam toli gražu ne nekaltą Nekalto prasidėjimo parapijos kleboną.

„Vytautui labai patiko kinas, tačiau jį nedažnai kvietė filmuotis. Filmas jam buvo atgaiva nuo kitų projektų, kuriuose jis dalyvavo. Kuriant filmą aktoriai turi daug laisvo laiko – iš ryto juos nugrimuoja, po to pusryčiai, visuomet kavos gali išgerti. O filmuotis eilė gali ateiti ir 5 valandą vakaro. Gali ir Tolstojų perskaityti, ir dar kokią knygą“, – sakė D.Šimukauskas. Todėl išsijungęs mobilųjį telefoną aktorius tiesiog galėdavo ilsėtis nuo amžino skubėjimo. „Jei galėčiau pasakyti, už kokį nedidelį honorarą Vytautas filmavosi, jūs labai nustebtumėte“, – žiūrovus intrigavo D.Šimukauskas. Jis apgailestavo, kad šio filmo V.Šapranauskas taip ir nepamatė.

Įspūdingąją nuotaką suvaidinusi aktorė V.Šiaučiūnaitė pasakojo, kad sunkiausia buvo nufilmuoti muštynes per vestuves. Tai užtruko ne vieną dieną, nes per vidurį filmavimo lietus užklupo.

O pati gražiausia scena šiai aktorei – tuoktuvių ceremonija bažnyčioje, kurios masuotėje nusifilmavo daug kūrybinės komandos narių, paprastai liekančių už kadro. „Ten ir pats režisierius Emilis Vėlyvis pasirodė“, – pasakojo aktorė.

Paklausti, ar honoraro už dalį pavadinimo iš filmo autorių nepaprašė Seimo narys Petras Gražulis, kūrybinės grupės nariai ėmė kvatoti. Surimtėjęs D.Šimukauskas paaiškino, kad frazę „Už Lietuvą!“ užsieniečiams į kaulus susiruošę duoti lietuviai ištarė anksčiau, nei Seimo narys. „Jie visi stovi už Lietuvą. Kokią turim, už tokią ir kovojam. Juk ir mes patys esam Lietuva“, – paaiškino filmo prodiuseris.

Jis įsitikinęs, kad „Redirected / Už Lietuvą!“ neatbaidys užsieniečių nuo vizito į mūsų šalį. 'Po filmo apie Boratą turistų srautas į Kazachstaną išaugo 60 proc. Jei mūsų filmas eis per pasaulį, gal turizmas į Lietuvą išaugs ir 100 procentų?“, – neatmetė galimybės D.Šimukauskas. Jo teigimu, ir užsieniečiai aktoriai liko sužavėti Lietuva, jos žmonių nuoširdumu, išsilavinimu.

Gražių žodžių filmui negailėjo ir aktorė S.Visockaitė. Jos teigimu, ši juosta turi daug paslėptų minčių, skatina žmones mąstyti ir ieškoti atsakymų – tušti filmai to nedaro. Ji pasidžiaugė, kad lietuviai turi gerą humoro juostą, todėl moka iš savęs pasijuokti – todėl pilnose salėse ir kvatoja, žiūrėdami šį filmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.