Holivudas kyla į kovą dėl senjorų dėmesio

Beveik 40 metų Holivudas stengėsi į kino sales prisivilioti jaunimą. Dabar filmų kūrėjai ir platintojai iš kailio neriasi, kad įtiktų vyresniems žiūrovams. Kodėl?

Bruce’as Willisas, Jeanas Claude’as Van Damme’as, Chuckas Norrisas, S.Stallone, A.Schwarzeneggeris, Jasonas Stathamas, Liamas Hemsworthas „Nesunaikinamų” trilogijoje įrodė dar turintys parako.
Bruce’as Willisas, Jeanas Claude’as Van Damme’as, Chuckas Norrisas, S.Stallone, A.Schwarzeneggeris, Jasonas Stathamas, Liamas Hemsworthas „Nesunaikinamų” trilogijoje įrodė dar turintys parako.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2014, 10:07 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:51 PM

Kai pernai lapkritį po beveik trejus metus trukusios rekonstrukcijos duris atvėrė Berlyno (Vokietija) kino teatras „Zoo Palast”, žiūrovai pasijuto taip, lyg būtų patekę į senjorams skirtą elegantišką rezidenciją, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Atlošiami odiniai krėslai su šampano butelių laikikliais – tokiu komfortu vargu ar galima mėgautis net ir operos teatre.

„Po „Zoo Palast” sales niekada nepasklis tortilijų kvapas”, – atidarymo iškilmėse sakė šio kino teatro įkūrėjas Hansas Joachimas Flebbe. Po šių žodžių pasigirdo garsūs plojimai.

H.J.Flebbe pažadėjo, kad „Zoo Palast” bus kitoks kino teatras nei tie, kuriuose litrais maukiama „Coca-Cola”, krėslai apibarstyti kukurūzų spragėsiais, prie atkalčių ir grindų klijuojama kramtomoji guma, o ekrane matomi vaizdai nepaliaujamai komentuojami.

Tų kino teatrų lankytojai apskritai nepajėgia bent 90 minučių pasėdėti tyliai.

Prabangiame Vokietijos sostinės Kurfiurstendamo rajone įsikūrusiame „Zoo Palast” renkasi kitokia publika – vyresnio amžiaus žmonės su storesnėmis piniginėmis.

Daugėja vyresnių žiūrovų

Puikią verslininko nuojautą turintis H.J.Flebbe dar prieš penkerius metus suprato, kad tokių žiūrovų daugės, o aštuoniolikmečių mažės.

Per pastaruosius 10 metų Vokietijoje 60-mečių ir vyresnių kino teatrų lankytojų padaugėjo 80 procentų.

Didžiojoje Britanijoje trečdalis visų žmonių, einančių į kino teatrus, – vyresni nei 45 metų. Panaši padėtis netrukus bus ir JAV.

„Vyresnių žiūrovų skaičius vis auga, tačiau kino teatruose jie nesulaukia deramo dėmesio. Mes turime pakeisti padėtį”, – sakė Holivudo studijos „Fox Searchlight” darbuotoja Nancy Utley.

Pelnas – garantuotas

Filmų kūrėjai pastebėjo, kad vis didesnį pelną susižeria juostos, skirtos vyresniems žiūrovams. Tai paskatino Holivudą peržiūrėti filmų kūrimo politiką.

Štai dramos elementų turinti režisieriaus Johno Maddeno komedija „Geriausias egzotiškas „Marigold” viešbutis” uždirbo beveik 140 milijonų JAV dolerių. Tai daugiau nei dešimt kartų viršijo filmo kūrimo išlaidas.

Juostoje pasakojama apie nebe pirmos jaunystės, bet vis dar parako turinčius anglus, nusprendusius paskutinį gyvenimo etapą praleisti Indijoje.

Tęsinių sulaukė tokie veiksmo trileriai kaip „Rizikinga erzinti diedukus” ir „Nesunaikinami”. Pirmajame filme viena gražiausiai senstančių aktorių Helen Mirren (68 m.) švaistosi galingu ginklu. Antrajame 67-erių Sylvesteris Stallone traiško perpus jaunesnius priešininkus.

Holivudas taip pat kuria populiarių filmų versijas 60-mečiams. Štai režisieriaus Jono Turteltaubo komedijoje „Paskutinį kartą Las Vegase” keturi nuo vaikystės neišskiriami bičiuliai (Michaelo Douglaso, Roberto De Niro, Morgano Freemano ir Kevino Kline’o vaidinami personažai) nusprendžia surengti pašėlusį bernvakarį Las Vegase. Šis filmas labai primena jaunų žiūrovų itin pamėgtą romantinę komediją „Pagirios Las Vegase”.

Holivudo kino studijos, siekdamos pritraukti vyresnius žmones, savo kūrinius reklamuoja Amerikos senjorų sąjungos laikraštyje, turinčiame 32 mln. skaitytojų. Laikraščio skaitytojų vis daugėja. Nieko nuostabaus – manoma, kad per artimiausius 50 metų JAV pensininkų skaičius padvigubės.

Suaugusieji buvo pamiršti

Daugelis 60-mečių jau užaugino vaikus, šie sukūrė savo šeimas ir gyvena atskirai. Tad senjorai vėl turi laiko sau. Jie mielai eina į kino teatrus, kur išvysta tokias savo jaunystės laikų žvaigždes kaip Tomas Hanksas (57 m.) ar Arnoldas Schwarzeneggeris (66 m.).

Ekspertai pastebi, kad maždaug trečdalis visų Holivude sukuriamų filmų yra skirti vyresniems žiūrovams.

Stebėtinas pokytis, nes beveik keturis dešimtmečius Holivudas kovojo dėl jaunų žiūrovų dėmesio. Ši kova buvo sėkminga – aštuntojo dešimtmečio viduryje jaunimas plūdo į kino teatrus pasižiūrėti tokių filmų kaip Steveno Spielbergo „Nasrai” ar George’o Lucaso „Žvaigždžių karai”.

Kino teatruose karaliavo „Betmenas” ir panašūs paaugliams skirti komiksai.

O štai suaugusius žiūrovus Holivudas tiesiog pamiršo. Todėl vyresni žmonės vakarus leisdavo namuose, per televizorių žiūrėdami tokius serialus kaip „Sopranai. Mafijos kronika”.

Laiką leidžia internete

Tačiau moderniosios technologijos iš esmės pakeitė jaunimo laisvalaikį. Jie vis dažniau laiką leidžia naršydami internete, o filmus žiūri tuos, kuriuos parsisiunčia nelegaliai. Kokio galo pinigus leisti kino teatrams?

1999-aisiais 10–29 metų vokiečiai į kino teatrą eidavo 6–7 kartus per metus. 2011-aisiais – jau tik keturis kartus.

JAV jaunimas taip pat vis rečiau praveria kino teatrų duris. Tiesa, čia jie vis dar sudaro didžiąją kino žiūrovų dalį. Tarp jaunimo populiariausi tokie filmai kaip „Toras: tamsos pasaulis”, „Bado žaidynės”, „Hobitas”.

„Anksčiau tikslinė mūsų auditorija buvo jauni vyrai. Dabar – moterys ir vyresni žmonės, – sakė kino studijos „Walt Disney” kūrybos vadovas Seanas Bailey. – Kai matai, kiek daug yra puikių vyresnio amžiaus aktorių, supranti, kad filmų kūrėjams atsiveria didžiulės galimybės.”

Milžiniški honorarai

Nauja tendencija duoda nemažai naudos vyresniems aktoriams. Pirmiausia – dailiosios lyties atstovėms, kurioms jau per 40 metų.

Mokslinės fantastikos trileris „Gravitacija”, kuriame vaidina Sandra Bullock, uždirbo beveik 700 milijonų JAV dolerių. Tai yra dvigubai tiek, kiek iki šiol sėkmingiausias filmas 49 metų Holivudo žvaigždės karjeroje.

41 metų Cameron Diaz – viena geriausiai mokamų Holivudo žvaigždžių. Už vaidmenį komedijoje „Afigena mokytoja” šviesiaplaukė susižėrė daugiau nei 40 milijonų JAV dolerių.

Meryl Streep žvaigždžių žvaigžde tapo įpusėjusi šeštąją dešimtį. Filmas „Ir velnias dėvi „Prada” bei miuziklas „Mamma mia!” atsipirko su kaupu.

Dabar 64 metų Holivudo aktorė vaidina tokiose romantinėse komedijose kaip „Pabandom iš naujo”.

O juk neseniai M.Streep žarstė priekaištus Holivudui dėl to, kad vyresnės aktorės negali gauti vaidmenų, o tokios žvaigždės kaip Tomas Cruise’as ir Johnny Deppas ekrane rodosi su perpus už save jaunesnėmis aktorėmis.

Agento 007 skonis keičiasi

Nė vienas didžiojo ekrano herojus nelaikė savo glėbyje tiek daug moterų kaip Džeimsas Bondas.

Kitame filme jo merginą turėtų vaidinti 39-erių Penelope Cruz. Ji tik šešeriais metais jaunesnė už Danielį Craigą, kuris įkūnija Džeimsą Bondą. Gražioji ispanė turėtų tapti vyriausia visų laikų agento 007 mergina.

Galbūt amžiaus pokytis turės poveikį ir tokio žanro filmams – jie taps brandesni.

Filmai – pigesni

Vyresniems žiūrovams patinka filmai apie jų kartą. Juos domina istorinės juostos. Šie žiūrovai laukia tokių kūrinių, kurie įžiebtų troškimą prasmingai praleisti laiką, dar likusį šiame pasaulyje.

Juos retai domina įspūdingi efektai. Juostos veiksmas negali būti pernelyg greitas, nes jie nespėja jo sekti.

Filmas negali būti pernelyg triukšmingas, nes ima ūžti ausyse. Šių žiūrovų nežavi trimatės juostos, nes daugelis jų ir taip nešioja akinius.

Jaunimui skirtų filmų biudžetai nuolat pučiasi, nes jų kūrėjai privalo auditoriją stebinti naujais ir brangiais efektais.

Tačiau kūrėjai, investuodami į juostą maždaug 200 milijonų JAV dolerių, smarkiai rizikuoja.

Kurti filmus senjorams yra pigiau. „Pagirios III” kainavo apie 100 milijonų JAV dolerių, o „Paskutinį kartą Las Vegase” – keturis kartus mažiau.

Jaunimas lieka už durų

Kino teatrų savininkai vyresnio amžiaus publiką mėgsta dar ir dėl to, kad ji turi laiko patinkantį filmą pažiūrėti dieną, taigi žiūrovų skaičius pasiskirsto proporcingai.

Kai kurie senjorai į kino teatrus eina žiūrėti tiesioginių transliacijų iš Niujorko operos „Metropolitan”.

Be to, senjorų piniginės yra pilnesnės nei jaunimo. Žiūrėdami filmą jie kartais gali užsisakyti net butelį brangaus šampano.

Prieš filmus, į kuriuos susirenka vyresnė publika, galima išvysti ir naujo prabangaus BMW reklamą. Tai automobilis, kurį vargu ar įpirktų jaunimas.

Tad prie demografinės padėties pokyčių prisitaiko ir filmų kūrėjai, ir kino teatrai, ir reklamos agentūros.

O jaunimas? Jis lieka už durų. Didžiosios Britanijos kino teatruose „Vue” rodomi filmai, į kuriuos neįleidžiami jaunesni nei 18 metų žiūrovai.

Taip yra ne dėl to, kad juostose gausu smurto ar sekso. Spragėsius žiaumojantys ir triukšmaujantys jaunuoliai gali papiktinti vyresnius žiūrovus, kuriuos kino teatras vertina labiau.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.