Eksperimentas: ar burbone išmirkytas banknotas sudegs?

Į ledo kibirą įpilkite butelį burbono, įmaišykite kelis litų banknotus ir uždekite degtuką. Kas atsitiks, kai karštis pasieks burboną? A. Nieko, degtukas užges. B. Jis degs, bet litų banknotai liks sveiki. C. Jis degs, o banknotai bus sunaikintos. D. Nė vienas iš išvardintų atvejų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 12:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:44 PM

Teisingas atsakymas pateiktas žemiau. Tačiau geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Jau šiandien, vasario 4 dieną Lietuvoje, per „National Geographic channel“, pradedama rodyti nauja TV laida „Gatvės eksperimentai“ (angl. None of the above).

Laidos vedėjas Timas Shaw meta žiūrovams iššūkį – atspėti nepakartojamų eksperimentų pabaigą dar prieš atskleidžiant mokslines tiesas, kurios paaiškina rezultatus. Eksperimentai, kurie apima fiziką ir inžineriją, visada nustebins ir privers sulaikyti kvėpavimą. T.Shaw laidos metu parodo, kad aplink mus esantis realus pasaulis yra daug įspūdingesnis, nei bet koks magijos triukas ar iliuzija.

„Aš myliu mokslą. Ką galėčiau mylėti labiau už mokslą? Su didžiausia aistra savo žinias pritaikau faktų ir teorijų laužymui, kad jie taptų lengviau suprantami ir smagesni. Šia laida siekiu parodyti, koks įspūdingas gali būti pasaulis,“ – kalbėjo T.Shaw, kuris žiūrovus stebins nestandartiniais ir grandioziniais eksperimentais.

Visų nuostabai, sraigtasparnis leidžiasi ant vienu sluoksniu išdėliotų kiaušinių nė vieno jų nesudaužydamas. Neįtikėtina, kad saldaus kremo sluoksnis apsaugo laikrodį nuo plaktuko smūgių ar vieno dulkių siurblio siurbimas išlaiko automobilį devynių metrų aukštyje. Tokie vaizdai bus rodomi laidoje.

O dabar bus atsakytas klausimas, ar burbone išmirkytas banknotas sudegs?

Burboną sudaro 40 % alkoholio, o kita likusi dalis yra vanduo ir cukrus. Kibiro turinys degs, kol bus išnaudoti visi degalai, tačiau kadangi liepsna yra nepakankamai karšta, kad išgaruotų vanduo, banknotai liks šlapi ir saugūs. Taigi, teisingas atsakymas yra B.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.