Lietuvos įžymybės pralaužė žiemos sporto ledus

Skaičiai, parametrai ir tikslūs terminai komentuojant bet kurią sporto šaką – labai svarbūs. Bet ar vien tai įdomu eiliniam žiūrovui? To retoriškai klausia žinomi Lietuvos žmonės, sutikę prisijungti prie profesionalių komentatorių komandos ir pagyvinti Sočio olimpinių žaidynių transliacijas per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Aktorius G.Savickas įsitikino, koks sunkus komentatoriaus darbas.<br>T.Bauro nuotr.
Aktorius G.Savickas įsitikino, koks sunkus komentatoriaus darbas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Buitkutė

Feb 14, 2014, 4:34 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:38 AM

Kai kuriems jų šis pasiūlymas buvo netikėta avantiūra. Kitiems – galimybė pasidomėti apie jiems nežinomas sporto šakas. Dar kiti džiaugiasi galėję būti tarsi eilinio žiūrovo balsas – drąsiai klausiantis profesionalų visko, kas įdomu ir neaišku.

Komentatoriaus duona – sunki

Aktorius Giedrius Savickas niekada nepraleidžia olimpiados. Jam nesvetimas ir žiemos sportas – su bičiuliais mėgsta vykti į kalnus slidinėti. Kartais aktorius užšoka ir ant snieglentės. Todėl pasiūlymas kartu su profesionaliais komentatoriais sėsti stebėti žiemos olimpinių žaidynių transliacijų per „Lietuvos ryto“ televiziją, jį sudomino.

Komentuodamas greitąjį nusileidimą jis buvo nustebęs, kad sportininkai gauna tik vieną vienintelį šansą įrodyti savo profesionalumą.

„Man buvo netikėta, kad jie tik vieną kartą nusileidžia, ir – viskas. Jokių finalų, pusfinalių. Vieną kartą gerai nusileisti – labai atsakingas momentas“, - stebėjosi aktorius.

Aistringas keliautojas kasdien gyvena aktyviai – jis neištvertų be judėjimo ir sporto.

„Labiausiai mane traukia baseinas – plaukioju kasdien. Diena be baseino – bloga diena. Man atrodo, esu nuo jo priklausomas“, - šypsojosi G.Savickas.

Aktoriui buvo smalsu pačiam išbandyti komentatoriaus darbą. Tačiau užvis įdomiausia – susipažinti su šios profesijos virtuve iš vidaus.

„Man buvo smagu pamatyti, kaip komentuoja profesionalus komentatorius. Tai labai sunkus darbas, reikalaujantis didelio pasiruošimo, daug žinių. Viskas būti paruošta iš anksto. Tam reikia turėti ir Dievo dovaną. Tikrai ne bet kas gali tai daryti“, - savo kailiu įsitikino G.Savickas.

Ir nors pačiam leistis į tokią avantiūrą buvo labai įdomu, su tokia profesija savo ateities nesietų. Aktoriui tik gaila, kad gerus ketinimus Lietuvoje neretai lydi neadekvati kritika.

„Lietuvoje visi puikiai moka sėdėti namie ir sakyti: „Siaubas!“. Mes visi įpratę būti vienas kito komisija. Vieni kitus teisiame, vadiname klounais, galime visą olimpiadą pavadinti cirku. Reikia pirmiausia į savo daržą pasižiūrėti, išsirinkti akmenukus.

Man irgi daug kas nepatinka. Aš, kaip aktorius, galėčiau pulti – kodėl kartais vaidina ne aktoriai, piktintis, kaip blogai jie tai daro. Noras kažką pakeisti turi būti reiškiamas ne šūkiais ar ne pranešimais, o darbais“, - svarstė jis.

Kviečia palaikyti latvius

Pasitaikiusia proga komentuoti žiemos olimpines žaidynes džiaugėsi ir pramogų pasaulio ryklys Arūnas Valinskas. Į LRT televizijos eterį sugrįžusios viktorinos „Taip. Ne“ vedėjas naujame amplua nepraleido progos pademonstruoti savo sukaupto žinių bagažo.

„Manau, kad žinomi žmonės, kurie kviečiami komentuoti varžybas, elgiasi dvejopai. Vieni jų yra „nežiniukai“, kurie linksmai domisi ir kartu su žiūrovais aiškinasi egzotiškos arba Lietuvoje mažai žinomos sporto šakos ypatybes. Kiti ateina pasiruošę ir komentuoja tai, kas vyksta. Manau, kad pats esu antrojo tipo. Jei ko nežinau, pasiklausiu, bet jei jau šneku, turiu apie tai bent kažką žinoti“, - sakė A.Valinskas.

Laidų vedėjas ir prodiuseris komentuodamas snieglenčių sportą nesigilino į technines detales, tačiau rimtai susižavėjo šia sporto šaka.

„Manau, kad ji gali būti kultivuojama Lietuvoje, nes vizualiai snieglenčių sportas labai gražus. Tai buvo tikrai puiki patirtis.

Kiekvienas naujas dalykas žmogui naudingas. Bet savo komentavimą komentuoti turėčiau ne aš. Žodis žvirbliu išlėkęs sugrįžta žiūrovų komentarais, kurie gali būti kaip jautis. Kartais piktas. Bet kuriuo atveju pakviesti prie komentatorių pulto žinomus žmonės buvo puiki idėja“, - džiaugėsi A.Valinskas.

Laidų vedėjas mėgsta ne tik stebėti žiemos sportą, bet ir pats yra jį išbandęs. Nuo vaikystės turi randą kaktoje, nes su draugais žaisdavo ledo ritulį.

„Mėgstu ir kalnų slidinėjimą, tiesa, tai labiau laisvalaikio praleidimo būdas. Iš neolimpinių šakų renkuosi poledinę žūklę ir medžioklę.

Esu išbandęs ir greitąjį nusileidimą, nors iš tiesų tai turėjo būti įprastas slidinėjimas. Viskas baigėsi laimingai“, - apie savo patirtį šmaikščiai kalbėjo jis.

A.Valinskas įsitikinęs, kad jo kartos žmonės žiemos sportu domisi ir nusimano kur kas daugiau, negu šiuolaikinis jaunimas. Už gerą reginį per ledo ritulio varžybas sergantis laidų vedėjas kviečia lietuvius draugiškai sirgti už kaimynų sėkmę.

„Visada sergu už gerą žaidimą. Kai žaidžią aukšto lygio komandos, reginys atrodo tiesiog nuostabiai. Šiemet mano širdis latvių pusėje. Reikia sirgti už kaimynus!“, - ragino laidų vedėjas.

Ant profesionalių rogučių nesėstų

„Avantiūra! Visiška avantiūra! Kaip aš jai ryžausi – net nežinau“, - juokėsi dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia, kuri per „Lietuvos ryto“ TV komentavo rogučių sportą.

Atlikėja šiuo metu yra pasinėrusi į pasiruošimus „Eurovizijos" nacionalinėje atrankoje. Būdama labai užsiėmusi, moteris neturėjo laiko apsvarstyti pasiūlymo kartu su profesionalu komentuoti žiemos sportą. Tačiau dėl spontaniško sprendimo ji nė kiek nesigaili.

„Susizgribau – juk nieko apie tai neišmanau. Bet man paaiškino, kad tai toks formatas. Kad savo klausimais pagyvinsiu transliaciją. Ir iš tiesų, šis sportas mane labai sudomino. Net pajutau azartą. Ėmiau sirgti už Vokietijos atstovą. Seniau per žiemos olimpiadą žiūrėdavau tik dailųjį čiuožimą. Dabar susipažinau ir su kita sporto šaka“, - žavėjosi Mia.

Kalbėdamasi su profesionaliu komentuotoju apie rogučių sportą dainininkė atrado daugybę nežinomų faktų. Ją stebino milžiniškas greitis, kurį išvysto sportininkai.

„Vaikystėje kiekvienam vaikui smagu nusileisit rogutėmis, bet čiuožti profesionaliai tikrai nenorėčiau“, - įsitikino atlikėja, laisvalaikiu mėgstanti pajudėti sporto salėje ar pažaisti stalo tenisą.

Stebėjo eilinio žiūrovo akimis

„Lietuvos ryto“ TV laidos „Žinių naujienos“ vedėjas, humoristas Timūras Augucevičius eidamas komentuoti bobslėjaus ir slidžių sporto tyčia nesiruošė iš anksto.

„Komentuoti teko kartu su slidinėjimo specialistu, labai įdomu būti pirmuoju, kuris mato ir siunčia žinią kitiems. Nesiruošiau iš anksto – buvau nusiteikęs, kad geriau eisiu kaip eilinis žiūrovas ir visko bandysiu sužinoti klausdamas“, - sakė T.Augucevičius.

Anot humoristo, žiemos sportas Lietuvoje mažiau žinomas, todėl eteryje kalbėti vien apie skaičius, greitį ir sportininkų kūno parametrus būtų pernelyg nuobodu, žiūrovui tai būtų per sausa ir nesuprantama informacija. Daug įdomiau, kai dviese komentuojantys pateikia įdomių detalių apie tam tikrą sporto šaką.

„Sužinojau, kad ledas būna labai kietas, vadinamas ledo betonas. Įdomu, kad slidės – kone vienkartinės: sykį nulėkus nuo kalno jos praranda reikalingas savybes. Pasirodo, rogučių pagaminimas labai brangus, jos daromos konkrečiai sportininkui pagal jo kūno parametrus. Yra labai daug niuansų, kurių žiūrovai nežino. Stengiausi visko klausinėti, kuo daugiau sužinoti, kad perduočiau tas žinias ir žiūrovui“, - sakė Timūras.

Jį piktina atgarsiai, esą neprofesionaliems komentatoriams prie pulto – ne vieta.

„Tai siauro mąstymo pavyzdys, nes labai sausas komentavimas, nueinant į detales, žiūrovui nėra taip įdomu. Aš šitą idėją sveikinu. Vieniems sekėsi geriau, kitiems prasčiau. Bet ar verta daryti taip, kaip visada?“, - retoriškai klausė humoristas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.